Interview Los Callejeros @ Centraal Station Antwerpen

Interview met Los Callejeros (Centraal Station Antwerpen)Straatmuzikanten zijn natuurlijk altijd onderweg en dus troffen we de bende ongeregeld van onze favoriete Belgische mestizo-formatie Los Callejeros dan maar in het Antwerpse Centraal Station!

Présente!, het tweede album van Los Callejeros, ligt net in de rekken, maar misschien beginnen we best bij het begin. Het Spaanse woord "callejero" wil zoveel zeggen als "straatmuzikant", maar in de bio op jullie website las ik dat Los Callejeros eigenlijk ontstond na een gezellig cafégesprek.
Ben De Wandel (zang, gitaar, charango, percussie): "Los Callejeros is eigenlijk begonnen als een groepje vrienden dat begon te jammen op straat. Het idee om voor totaal vreemde passanten te spelen sprak ons enorm aan en het feit dat wij als Vlaamse jongens Latijns-Amerikaanse ritmes speelde, zorgde ervoor dat we toch net dat ietsje meer hadden dan de doorsnee straatmuzikant. We spelen nog steeds op straat - omdat we dat nog steeds de plaats vinden waar onze muziek het meest tot zijn recht komt - maar natuurlijk is Los Callejeros ondertussen geëvolueerd naar een volwaardige band. We proberen die straatvibe nu ook op grotere podia over te brengen, maar dat is natuurlijk niet altijd evident."

Ergens helemaal in het begin van het Los Callejeros verhaal was er de documentaire "Cara O Moneda" ("kop of munt", red.). Wanneer is het idee dan eigenlijk ontstaan om een band te vormen?
Peter Morris (zang, gitaar, bas, charango): "We kregen die vraag eigenlijk spontaan toen we her en der de documentaire begonnen voor te stellen. Tot dat moment waren wij eigenlijk louter bezig geweest met de technische en praktische problemen van een documentairerelease. We hebben dan de koppen bij elkaar gestoken en wat gerepeteerd en dat eerste optreden smaakte direct naar meer."

Zijn jullie eigenlijk stuk voor stuk amateurmuzikanten?
Ben De Wandel: "De originele leden eigenlijk allemaal wel, ja. We werken vaak samen met andere muzikanten en zo leren we nog steeds enorm veel bij. Dat is ook een deel van onze doelstelling: muziek als een middel om anderen te ontmoeten en als het kan zelf als muzikant nog iets bij te leren ook."

Gemakshalve kunnen we de muziek van Los Callejeros indelen bij de musica mestiza en dan komen we natuurlijk automatische in het vakje van de wereldmuziek terecht. Hoe moeilijk is het om als muzikant in dat genre te overleven in een land als België?
Peter Morris: "Er is een verschil tussen overleven als band of als muzikant en leven van je muziek. Je moet gewoon zorgen dat je genoeg speelkansen krijgt, maar dat wil wel zeggen dat je er af en toe ook zelf geld moet instoppen. Als je echt van je muziek wilt leven ga je ook vaak niet de muziek kunnen maken die je echt zou willen maken; dan moet je compromissen gaan sluiten en naar een markt gaan zoeken."

Je hebt het daar net over er zelf geld instoppen. Dan kom je tegenwoordig al snel bij het maken van een CD terecht. Ik denk dat er nog weinig bands zijn die tegenwoordig nog winst maken met de verkoop van hun CD’s, maar met Los Callejeros lijken jullie zowel wat de muziek als de packaging betreft nog heel wat energie te steken in jullie releases.
Ben De Wandel: "Tja, ik denk dat dat vooral te maken heeft met koppigheid en perfectiedrang. Een aantal van ons komen uit het visuele milieu en we wilden eigenlijk alleen albums op de markt brengen die we ook zelf zouden willen kopen."

Waren er voor jullie grote verschillen tussen de opnames van het eerste en het tweede album?
Ben De Wandel: "Ik denk dat Présente! toch een stuk breder van aard geworden is dan ons debuutalbum; meer doordacht ook."
Christophe Millet (conga’s, percussie): "Présente klinkt vooral een stuk rijper dan El Camino Es El Destino. We hebben deze keer ook met een drummer gewerkt en een aantal andere gastmuzikanten, dus ook muzikaal was het een veel breder gegeven."
Ben De Wandel: "Ten tijde van El Camino Es El Destino waren we met heel wat dingen tegelijk bezig, terwijl we ons voor Présente! volledig konden focussen op de muziek."

Denken jullie ook nog aan een soort vervolg op het documentaireproject "Cara O Moneda" of is filmen verleden tijd?
Peter Morris: "(maakt het geldteken met zijn vingers) Als daar een budget voor beschikbaar is kan dat natuurlijk altijd, maar in "Cara O Moneda" hebben we al onze eigen spaarcenten geïnvesteerd en financieel hebben we daar eigenlijk nooit veel van teruggezien. Dan marcheert onze CD-verkoop in feite nog stukken beter. (lacht)"
Ben De Wandel: "Misschien moeten we het volgende project gewoon een stuk kleinschaliger aanpakken. We focussen ons nu vooral op onze muziek en al de rest zal waarschijnlijk ten gepaste tijde wel volgen. Ideeën zijn er in ieder geval voorlopig nog genoeg. "Cara O Moneda" was ook een project dat spontaan ontstaan en gegroeid is en het volgende project zouden we toch een stuk gestruktureerder moeten aanpakken."

Iets wat in ieder geval ook vrij belangrijk lijkt in jullie muziek is het gebruik van verschillende talen. In het nummer Nifuna Ndoni van jullie nieuwe album Présente! tillen jullie dat aspect zelfs naar nieuwe extremen. Als jullie aan een dergelijk nummer beginnen, hoe en wanneer wordt dan bepaald in welke taal het gezongen gaat worden?
Ben De Wandel: "Dat gebeurt eigenlijk een beetje vanuit een buikgevoel: sommige dingen werken en andere dan weer niet. Zo hebben we eens een poosje geëxperimenteerd met teksten in het Oekraïens, maar dat klopte toch ergens niet met de vibe van onze muziek. Afhankelijk van de sfeer die het muzikale gedeelte van een nummer uitstraalt proberen we dus aan te voelen welke taal daar het best bij zou passen. Nifuna Ndoni is natuurlijk wel een uitzonderlijk geval; dat nummer gaat eigenlijk over een totale wereldvrede en zo is langzaamaan het idee ontstaan om dat in zoveel mogelijk talen mee te geven, zodat iedereen dat in zijn eigen taal kan mee scanderen."

Net zoals de leden van Terrakota verwerken jullie ook graag de invloeden die jullie op reis opdoen in de muziek van Los Callejeros. Zouden jullie ook zonder die reisinvloeden die muziek kunnen maken?
Ben De Wandel: "Ik denk dat we dat voor Presente! toch al voor een stuk gedaan hebben. We zijn inderdaad naar Peru getrokken, waar we de videoclip bij Mas Corazon hebben opgenomen, maar toch zijn dat soort reizen geen echte must meer, want hier in België komt zowat de hele wereld samen. Je hoeft eigenlijk niet meer zo nodig te reizen om op reis te zijn. Als je daarentegen een documentaire als "Cara O Moneda" gaat opnemen is het natuurlijk wel logisch dat je op de gepaste locaties gaat filmen."
Christophe Millet: "Reizen is natuurlijk sowieso altijd een zalige surplus en als je dat dan nog als band kunt doen is het natuurlijk helemaal fantastisch!"

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?