tropica-wa-da?

Op deze pagina vindt u meer dan u wilde weten over onze wereldmuziek blog en de mensen achter de schermen.

spring direct naar:
wat | naam | contact | wie | waarom | geschiedenis | copyright


wat

tropicalidad.betropicalidad.be is een weblog waar wereldmuziek-liefhebbers hun kijk geven op concerten, festivals, cd's en alles wat er beweegt in de wereldmuziek-scene. Iedereen heeft zo zijn eigen definitie van de term "wereldmuziek" (los van het feit of het al dan niet een goede naam is) en daar zijn wij geen uitzondering op. Op tropicalidad.be komen voornamelijk Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Caraïbische en Balkan-genres aan bod.

naam

De naam "tropicalidad" [trɔ·pi·kαli·] is een samentrekking van "tropical" en "calidad". De uit­drukking wordt veelvuldig gebruikt op de amateuristische covers van piraat-cd's die met hopen Latijns-Amerika overspoelen en waar je ze voor $1 in de straten kan kopen. Ook is het een favoriet stopwoord om al dan niet geslaagde mixes van latinomuziek zoals je ze op de lokale radio hoort, aaneen te praten. Deze website is breder dan latinomuziek, maar de term dekt naar onze mening goed de lading: tropische klanken die (naar onze bescheiden mening) het beluisteren, bespreken en bediscussiëren waard zijn.

Pas na het kiezen van de naam ontdekten we dat de term zelfs bestaat, en omschreven wordt als "La tropicalidad es un estado mental producto de la inmersión del individuo en un universo de sensualidad exaltado por una complejidad abrumadora", oftewel: de geestelijke staat die ontstaat wanneer het individu ondergedompeld wordt in een universum van sensualiteit ten gevolge van een overweldigende complexiteit. Als dat niet kan tellen!

contact

Heb je vragen, verzoekjes, commentaar, lofbetuigingen, concerten of cd's die hier niet zouden mis­staan? Aarzel dan niet en gooi snel een mailtje in onze inbox. Alvast bedankt!

Mail naar pieter@tropicalidad.be
Je vind ons ook op Facebook | YouTube

wie

Pieter in zijn natuurlijke habitat: frontstage (Couleur Café 2007)pieter — Waar en wanneer ik de liefde voor tropische muziekjes heb opgelopen is niet zo duidelijk, maar het moet ergens iets met de CD Talking Timbuktu van Ali Farka Touré & Ry Cooder te maken hebben. Eerst bleef ik wat hangen in West-Afrika, maar via Afro-Cuban deuntjes ben ik muziek- en rugzakgewijs de oceaan overgestoken om Latijns-Amerika en zijn muziek te gaan ontdekken. Rond die tijd moet ik ook ergens mijn oude reggae-liefde herontdekt hebben. Naast wereldmuziek heb ik ook nog een zwak voor jazz en aanverwanten.

tropicalidad.be crew in gezelschap van Roi Paci (v.l.n.r. pieter, roy, chloé en wouter)wouter — Allereerste liefde voor wereldmuziek opgedaan op het teloor gegane Kempische Open Tropen, in het bijzonder de soukous die daar traditioneel het feest afsloot. Gedurende meer dan twee jaar Zuid-Amerika (Cuenca, Ecuador) kunnen snuisteren in de lokale en internationale latino-trends. Ook aficionado van alles wat onder de betere wereldmuziekjes een grungie onderstel monteert.

Tim in het gezelschap van Toumani Diabatétim — Voor mij begint en eindigt alles met reggae, iets waarvoor de twee Bob Marley-platen (Exodus en Uprising) in mijn moeder's collectie vast de kiem gelegd hebben. Wat niet wegneemt dat in mijn muziekkast muziek uit zowat alle windstreken terug te vinden is, gaande van Algerijnse raï over Mali-blues tot Cubaanse son. Zomerfestivals als Reggae Geel, Sfinks of Couleur Café zijn dan ook voor mij al jaren een vast zomergegeven.

waarom

Waarom? Omdat we gebeten zijn van deze muziek en vinden dat wereldmuziek van het geitenwollensokken etiket af mag. Ondanks het feit dat ons landje bulkt van de wereldmuziek-concerten en -festivals krijgen deze muziekgenres schrijnend weinig aandacht in de traditionele media. Een onevenwicht dat we met tropicalidad.be alvast terug een beetje meer in balans willen brengen.

We doen het in ieder geval niet omdat we er rijk van (gaan) worden. tropicalidad.be bestaat dankzij de vrijwillige inzet van drie mensen die een aardig deel van hun vrije tijd opofferen om u, waarde lezer, te verblijden met onze schrijfsels.

geschiedenis

In internetland is een jaar een eeuwigheid en daarom kunnen we nu al van de tropicalidad.be-geschiedenis gewag maken. Enkele mijlpalen op een rij:

timelinejuli
2005
in een bui van naïef enthousiasme zetten wouter & pieter tropicalidad.be op poten en op 5 juli 2005 verscheen de allereerste, ietwat amaturistische post.
timelinejuli
2006
een jaar later heeft ons dapper wereldmuziek-geblog geen zoden aan de dijk gezet want we worden voor het eerst als pers uitgenodigd op het Sfinks festival. pieter krijgt de frontstage smaak te pakken en ontpopt zich als vaste concert-fotograaf.
timelineaugustus
2006
tropicalidad.be evolueert van een louter visueel medium naar een waar audio-visueel spektakel: op 19 augustus ziet de steamin' tropical radio het levenslicht.
timelineoktober
2006
het heeft lang op zich laten wachten, maar op 10 oktober 2006 introduceert tropicalidad.be de eerste én enige wereldmuziek concert en festival agenda van België.
timelinezomer
2007
na Sfinks volgt elk zichzelf respecterend wereldmuziek festival en er worden duchtig pers-, frontstage-, backstage- en foto-pasjes onze richting uitgegooid — met een indrukwekkend zomerfestival parcours als gevolg.
timelineoktober
2007
tim vervoegt de rangen van tropicalidad.be en introduceert de eerste in-depth interviews.
timelinenovember 2007 na dik twee jaar bloggen wordt tropicalidad.be van een nagelnieuw design voorzien: le nouveau tropicalidad.be est arrivé.
timelinenovember
2007
MetaTale publiceert een lijstje met de 100 meest invloedrijke Vlaamse bloggers waar tropicalidad.be op nummer 23 staat genoteerd.
timelinedecember
2007
de artikelen van tropicalidad.be worden opgenomen in de index van google nieuws.
timelinemei
2008
een concert-foto van pieter's hand verschijnt op de cover van Mixed/Beyond en Sfinks café opent eind mei haar deuren voor een heuse tropicalidad.be foto-expo.
timelineseptember
2008
na een alweer geslaagd festival parcours presenteren we ons festival overzicht 2005-2008
timelinejuli
2009
tropicalidad.be stoot door tot nummer 7 in de Top 100 meest invloedrijke Vlaamse weblogs
(bron: MetaTale)
timelinejanuari
2010
om uw wereldmuzieknieuwshonger nóg sneller stillen introduceren we een nieuwspagina met korte nieuwsflashes die ook op facebook, twitter en via RSS te volgen zijn.
timelinevoorjaar
2010
tijdens het concertseizoen hadden we de eer en het genoten om bijna elke week gratis concerttickets te verloten.
timelineseptember
2011
twintig maanden etherstilte (na het teloor gaan van de tropicalidad.be radio) wordt doorbroken met Radio Mukambo
timelinejuli
2016
na Radio Mukambo zorgt nu ook Bounty Radio voor een tweewekelijkse portie wereldmuziek op tropicalidad.be. Hou de Luister rubriek in de gaten.
timelinevandaag wie weet? kijk anders eens op onze frontpage...

© copyrighttropicalidad.be bestaat dankzij de vrijwillige & noeste arbeid van drie mensen en we stellen het dan ook op prijs dat u ons eerst contacteert als u een stukje tekst uit een van onze posts of een frontstage foto graag wil gebruiken. Alvast bedankt!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
beste, ben heel opgetogen jullie website gevonden te hebben. heb gisteren in de n9 dembe ndiaye geproefd, was lekker. Heb 2 jaar in senegal gewoond en ben op zoek naar meer muziek van momo wandel.

vriendelijke groet, johannes, ba beneen yon
vermeille johannes | 3 februari 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Weeral een geweldige blog ontdekt! Hier ga ik regelmatig eens passeren me dunkt. Bezoek zeker eens mijn blog, die sluit hier misschien wel een beetje bij aan.
Canguru (website) | 28 maart 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
zonet tropicalidad ontdekt. mooie, handige site! ik heb rss al toegevoegd en kom dus zeker nog een kijkje nemen! all the best
hans (website) | 4 april 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Schitterende site, eindelijk al m’n favoriete feesten op 1 plek terug te vinden. respect! hopelijk sta ik hier ook es op een affiche.
DJ Desperado (website) | 17 juni 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Kei leuke site! ik heb wel een foutje ontdekt in de agenda! bajofondo tangoclub komt 18/10 naar de vooruit in gent niet de 19de! ;)
lieselore | 5 oktober 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Inderdaad een prettige site, Tropicalidad rules!
Chenque (website) | 27 december 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Toffe ontdekking deze site! Goed initiatief om wereldmuziek wat meer in de schijnwerpers te zetten!
Digi (website) | 7 februari 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hoi allemaal, super om weer is rond te snuffelen op een site die me zeer nauw aan het hart ligt.
Groet en luister met plezier ook eens op Globe.
ruud (website) | 26 februari 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
hoj,pieter,een wat late reactie op het concert van youssou n’dour in de AB,ik was nogal wat bang dat het te veel mbalax zou worden,maar wat een verassing,een enorme coctail van allerlei stijlen,met het behouden van de “african roots“En 15 koppige begeleidingsband ,gitaarspel was wat minder maar daarentegen was de percussie fenomenaal,wat een drummer.T’was 2 uur lang genietenen het extra aangename ,t’zag zwart van t’volk,groetjes johannes
johannes | 14 april 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
http://cingelstraat.blogspot.com/
Op deze blog ook veel goed gedocumenteerde artikels over wereldmuziek
Karla De Greeve (website) | 14 maart 2009
Heel goeie site! En dat allemaal door vrijwilligers, proficiat! Jullie vrijkaart voor Rokia Traoré was trouwens een mooi geschenk, het concert was subliem.
doe zo voort
tina | 9 juni 2009
beste mensen ! reggae in den limburg !
zeker weten !!!!!
op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus
reggae fever festival in genk ,hotel bij ford !
met o.a.: onesty, dennis alcapone ,junior king,jugglin’ discotheque,crucial p, blakka hill, giraffe sound , ivory sound ,silver bullet, doc bluebeat,lady lite,the arabs,falcon beats,runn sound,jahman ,beatstreet,.....and more….
vrijdag ikom :gratis/zaterdag ikom:15 euro ! gratis camping !
good vibes ,food,drinks,.....
met u en wat mooi weer zal het een mooi feest zijn !
greetz,lou.
reggae fever ,hotel bij ford ,sledderlo 92 ,3600 genk.
lou | 21 augustus 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hey schone jongen,
zullen wij u wat vertellen over het beste festival van de wereld, dat eind september doorgaat in de bergen van Balen ?
Gunter Willekens (website) | 3 september 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
ik kwam eens kijken op de site naar wat er in het voorjaar zoal op de agenda staat, en het viel me op dat er weinig verslagen (of to be verslagen) op stonden. De laatste zes maaanden lijtk het stilletjes geweest te zijn.
En jullie waren nog zo goed bezig! Komaan hé gasten, blijven doorgaan.
Voila, dat wou ik toch effe kwijt.
yourt | 12 februari 2010
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
@yourt: bedankt voor de aanmoediging! laat ons zeggen dat het even stil is voor de storm…
pieter | 15 februari 2010
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Dag allemaal, ook in 2017 vind U weer de heerlijkste,mooiste, vreemdste bekendste en onbekendste muziek uit Afrika in het twee keer in de week uitgezonden radio programma “Studio-Globe” van CentraalFM en Radio 9 in Nederland. Luisteren kan via de live-streams van deze omroepen, maar voor het gemak staan de uitzendingen ook altijd op mixcloud.com/studioglobe en dat meestal net iets eerder dan dat ze worden uitgezonden. Ontdek de ontdekkingen van “Studio-Globe” en laat vooral weten of je zelf artiesten kent die schreeuwen om erkenning met hun uitgebrachte album, wat de westerse wereld niet bereikt. Overige vragen en suggesties altijd welkom op wor..@chello.nl
ruud siebons (website) | 9 januari 2017
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?