Gabriele Poso - Tamburo Infinito

Gabriele PosoDeze Tamburo Infinito is onze eerste kennismaking met het werk van de Italiaanse multi-instrumentalist, meester-percussionist en radiopresentator Gabriele Poso, en dat is zeker geen onprettige zintuiglijke ervaring geworden. Poso liefde voor het percussieve begon bij de Afro-Cubaanse percussieritmes. Hij trok naar Rome waar hij in de Timba Scuola Di Musica les kreeg van grootmeester Roberto 'Mamey' Evangelisti. In 2001 verhuisde Gabriele vervolgens naar San Juan in Puerto Rico om er zijn studies verder te zetten aan de Universidad Interamericana De Puerto Rico, culminerend in een masterclass aan de Escuela Nacional De Arte in Havana, Cuba. De man weet ondertussen dus maar al te goed waar hij mee bezig is en voor deze Tamburo Infinito liet hij zich deze keer onder andere inspireren door de percussieritmes uit de Franse Antillen: "I'm in love with everything about the sound of their drums, it's a very unique warm and deep sound!".

Lees verder

Tamala - Lumba

TamalaMet deze Lumba, Mandinka voor "de grote dag", zorgt Tamala, het samenwerkingsverbond tussen de Senegalese muzikanten Mola Sylla (vocals, xalam, kalimba) en Bao Sissoko (kora) en de Belgische violist Wouter Vandenabeele, voor een opvolger voor hun gesmaakte debuut uit 2017, waarvoor ze zich voor de gelegenheid lieten bijstaan door de Estse zangeres Mari Kalkun (zowel vocaal als op de kannel, een Estse variant uit de citerfamilie, te horen in Tule Tuul), de Belgisch-Congolese Sylvie Nawasadio (vroeger nog actief bij Zap Mama en hier onder andere te horen in opener Yanoul, Sira en Halleluja), het Halleluja Choir (Simon D'Archambeau, Julien Lechien, Thierno Ba, Christine Verschorren en Peter Van Rompaey) en harmonicaspeler Olivier Vander Bauwede (die in Picce Mi en vooral Halleluja, dat net zo goed uit New-Orleans had kunnen komen, voor een sound zorgt die het midden houdt tussen de blues uit Mali en die uit de Mississippi-delta in de Verenigde Staten).

Lees verder

Fanfare Ciocărlia - It Wasn't Hard To Love You

Fanfare CiocărliaMet deze It Wasn't Hard To Love You zet de legendarische Balkan-fanfare uit het Roemeense Zece Prăjini zijn vijfentwintigjarige bestaan in de kijker. Voorganger Onwards To Mars dateerde alweer uit 2016, al betekende dat nu niet meteen dat de band geheel uit de aandacht verdween, want het bleef natuurlijk een geoliede podiummachine en vorig jaar mochten ze met Just The Two Of Us (een Balkan-pastiche van de soulklassieker van Bill Withers met Benedikt Stehle op vocalen) nog de eindtune voor de soundtrack van Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan leveren. Datzelfde nummer opent ook It Wasn't Hard To Love You en dat had wat ondergetekende betreft toch niet meteen gehoeven. Maar geen paniek, ondanks die wat valse start zitten liefhebbers van de betere Balkan-fanfare natuurlijk nog steeds goed bij Fanfare Ciocărlia.

Lees verder

Monsieur Doumani - Pissourin

Monsieur DoumaniWij leerden het Cypriotische trio Monsieur Doumani kennen ten tijde van de release van hun Sikoses album uit 2015. Het in 2018 verschenen Angathin bereikte ons helaas niet, maar deze door Glitterbeat Records verdeelde Pissourin hernieuwden we onze kennismaking. Het vertrek van stichtend lid en gitarist Angelos Ionas luidde een wissel van de wacht in, en met de komst van Andys Skordis, die de band in het verleden al meermaals vergezelde tijdens hun tournees, kwam niet alleen een nieuwe gitarist aan boord, maar het zorgde meteen ook voor een nieuwe muzikale wind.

Lees verder

Meridian Brothers Y Conjunto Media Luna - Paz En La Tierra

Meridian Brothers Y Conjunto Media LunaOp het vorig jaar verschenen Cumbia Siglo XXI trok Eblis Alvarez aka. Meridian Brothers de vernieuwingsbeweging van de Colombiaanse cumbiaband Cumbia Siglo XX door naar de eenentwintigste eeuw en voor deze Paz En La Tierra doet hij eigenlijk hetzelfde met de vallenato van de beruchte Colombiaanse zanger Diomedes Diaz (een zeer geliefd, maar controversieel figuur vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de gruwelijke moord op Doris Adriana Niño, alsmede verschillende geruchtmakende rechtszaken, waarnaar Alvarez verwijst in afsluiter El Hombre De Alma Traicionada of "de man met een verraden ziel").

Lees verder

Femi & Made Kuti - Legacy+

Femi Kuti + Made KutiDubbel afrobeatplezier, want deze Legacy+ bestaat tegelijk uit Stop The Hate, het nieuwe album van Femi Kuti, en For(e)ward, het langspelerdebuut van diens zoon Made. Femi Kuti: "I don't think it's been done where a father and son have released on the same day, or have a joint album of this magnitude. It's been more joy in my life to see my son be able to express himself in this manner. I'm happy because he's not copying me; He has found his (own) voice. What other joy could a father want than to experience this in his lifetime?".

Lees verder

Purbayan Chatterjee - Abaad + Parvyn - Sa

ParvynPurbayan ChatterjeeMet Abaad van Purbayan Chatterjee en Sa van Parvyn stellen we u deze keer twee releases uit de Indische diaspora voor.

Lees verder

islandman - Godless Ceremony

islandmanVan alle Turkse acts die hier al de revue passeerden is islandman zonder twijfel het meest eclectische gezelschap, zoals het trio opnieuw bewijst met deze Godless Ceremony. Op hun derde langspeler nemen multi-instrumentalist Tolga Böyük, percussioniste Eralp Güven en gitarist Erdem Başer - voor de gelegenheid bijgestaan door gastmuzikanten als de Deense gitarist Jacob Gurevitsch, DJ Divo, OliO, Kenneth Bager, Tamikrest, Troels Hammer en Ole Theill - u moeiteloos mee op een virtuele wereldreis.

Lees verder

Nilza Costa - Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo

Nilza CostaFocuste de in Italië gevestigde Braziliaanse Nilza Costa op het in 2016 verschenen Roots nog vooral op haar Afrikaanse wortels, dan verschoof haar focus voor deze Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo naar de mistoestanden die de westerse maatschappij teisteren. De titel van het album verwijst dan weer naar de nachtelijke uren waarop Nilza, die aan slapeloosheid lijdt, de meeste van de nummers voor dit album componeerde in haar woonplaats San Patrizio (een gehucht met 1.198 in de gemeente Conselice, in de provincie Ravenna).

Lees verder

Muito Kabala Power Ensemble - Mamari Remixed

Muito Kaballa Power EnsembleRemixalbums zijn een echte trend aan het worden in wereldmuziekland. We stelden u pas nog Remixed van Shiran voor en ook het Duitse Muito Kabala Power Ensemble liet nu een reeks bevriende producers en deejays los op hun gesmaakte Mamari dubbelalbum. Jan Janzen (toetsen) en Niklas Mündermann (saxofoon) zijn zelf ook deejays en houden dus wel van meer elektronisch getinte clubvibes. Met de steun van Seb Bassleer aka. SebCat, de drijvende kracht achter het Belgische Rebel Up! Records, gaven ze dan ook graag hun collega's de kans om zich volledig uit te leven op een track uit Mamari.

Lees verder

Nkom Bivoué - Zeun Ya Yop

Nkom BivouéIn het spoor van de door het Belgische Rebel Up! Records verdeelde Before Zeun Ya Yop EP, volgt nu ook Nkom Bivoué's nieuwe langspeler. Twee van de drie tracks op de EP (titelnummer Zeun Ya Yop en opener No Lele, een vocale versie van de instrumental op Before Zeun Ya Yop met de Ghanees Sizeless op vocals) zijn ook hier in de tracklist terug te vinden. Ook voor andere tracks werkte Nkom samen met gastvocalisten als PH, een naar Kameroen uitgeweken Congolees (Never Give Up), de Kameroense r&b- en afrobeats-artiest Vankings (Baale Ma) en rapper Krys Kofi, een opkomend talent in Kameroen (After The Shift). En met de remix van Interstellar Anthem, zorgt Bivoué voor een nieuwe versie van de in 2019 verschenen single. Wij hadden het op Zeun Ya Yop vooral voor de bezwerende trance van instrumentale en semi-instrumentale nummers als Tantra, Unconditional Love, de remix van Interstellar Anthem en natuurlijk titelnummer Zeun Ya Yop, composities die je zo naar een ander universum transporteren.

Lees verder

Omar Sosa & Seckou Keita - Suba

Omar Sos & Seckou KeitaOp het uit 2017 daterende Transparent Water, zorgden de Cubaanse pianist Omar Sosa en de Senegalese kora-virtuoos Seckou Keita al een eerste keer voor een heerlijke symbiose tussen beide instrumenten en dat schreeuwde natuurlijk om een vervolg. Suba betekent zonsopgang in het Mandinka, de moedertaal van Seckou, en is zijn favoriete moment van de dag: "Even if you're facing certain difficulties, you reset your brain back to normal. You see the sunrise as a new day, a new peace, a new something, good or bad - an exciting something. That was also the feeling I had when I was writing with Omar.". Het album werd opgenomen tijdens de globale COVID-19 lockdown, en voor Omar staat 'Suba' dan ook vooral symbool voor hoop: "In this moment we're living, when everything's falling apart little by little, the one thing we have inside ourselves is a divine connection with our inner voice, with our spirit and light and with our ancestors. We try to give hope through music and tell people that we can be together.".

Lees verder

Shiran - Remixed

ShiranNadat ze voor haar Glsah Sanaanea with Shiran album de traditionele toer op ging, liet Batov Records voor deze Remixed een aantal artiesten en producers van diverse pluimage los op enkele nummers uit Shiran's titelloze debuut.

Lees verder

Orchestre International Du Vetex - Plaza Mayor

Orchestre International Du VetexZeven jaar na Fifavela is het Vlaams-Waals-Noor-Franse collectief Orchestre International Du Vetex terug de studio ingedoken voor deze Plaza Mayor. Songschrijver en trompettist Thomas Morzewski: "Tot het uitbreken van de COVID-19-crisis begin 2020, was het voor ons eigenlijk evident om met onze muziek zowat overal in europa rond te trekken, langsheen festivals allerhande. De voorbije maanden was dat wel even anders, en dus probeerden we van de gelegenheid gebruik te maken om samenwerkingen met andere artiesten digitaal verder te zetten.".

Lees verder

Amparanoia - Himnopsis Colectiva

AmparanoiaVier jaar nadat de release van het El Coro De Mi Gente compilatiealbum Amparanoia nieuw leven inblies, en 15 (!) jaar na La Vida Te Da, is er met deze Himnopsis Colectiva nu ook eindelijk een nieuw studioalbum. Amparo Sanchez: "This album is undoubtedly the result of having started the band again, the songs and having had contact with the public for three years. We realized that they missed Amparanoia and so did we. It has been a revealing time to start in 2017 with 'El Coro De Mi Gente', which was above all a tribute to other artists covering songs from Amparanoia's career. The only unreleased song was the one we did with Macaco (title track El Coro De Mi Gente, red.). That album was the tribute, the tour was also the tribute to the 20 years of El Poder De Machín. Suddenly at the end of 2017 we realized that we had lacked countries to visit and that there was demand for the group. We decided to extend the tour until 2018 and in the middle of that year we realized that they were still counting on us, not only in Spain but in other countries. That's when the idea of wanting to make a new album for Amparanoia began. In 2019 we were already demoing the first songs and thinking about what we were going to propose.".

Lees verder

Halva - Dinner In Sofia

HalvaFocuste Halva, het muziekproject rond de Belgische violist Nicolaas Cottenie, op langspelerdebuut The Sweetest Klezmer Orchestra nog voornamelijk op het klezmergenre, dan neemt de band ons voor opvolger Dinner In Sofia mee op een trip rond de Zwarte en Middellandse Zee. We ontbijten in Oekraïne met Breakfast In Kiev, dineren in Bulgarije met titelnummer Dinner In Sofia en sluiten af met een pousse-café in Libanon met het oriëntaalse Coffee In Beirut. Onderweg knipogen Griekse sirto, Arabische maqam, Oekraïense kolomeyka, Joodse bulgar en Roemeense taraf voortdurend naar elkaar en wisselen de feestelijke uitbundigheid en melancholie, die ook al aanwezig waren op voorganger The Sweetest Klezmer Orchestra, elkaar ook deze keer voortdurend af. De tracklist telt officieel 11 nummers, maar als u na afsluiter Horu Pentru Lora nog even door luistert zult u de verborgen track The Budapest Bulgar ontdekken, een nummer dat Halva met opzet deed klinken als een oude krakende archiefopname. Uitstekende muzikale hongerstiller!

Lees verder

Namgar - Nayan Navaa

NamgarNamgar Lkhasaranova, de frêle frontvrouw van het naar haarzelf vernoemde Namgar, werd geboren in Kunkur, een klein dorp in het grensgebied tussen Rusland, China en Mongolië, bekend als de autonome republiek Boerjatië. Namgar trok van een leven als herderin op de steppe naar een grootstedelijk bestaan in de Russische hoofdstad Moskou, waar ze in 2001 de formatie Namgar vormde, met als voornaamste doel om het muzikale erfgoed van de Boerjaten te redden van de teloorgang door de traditionele volksliederen een modern metal/rockjasje aan te meten. Het deed ondergetekende meteen terugdenken aan Hanggai, de band uit Binnen-Mongolië die gelijkaardige dingen doet met de traditionele muziek uit hun regio. Ook Nayan Navaa (vrij vertaald "land onzer voorvaderen"), de titel van dit album en de gelijknamige afsluiter, past prima in die filosofie. Namgar gebruikt een mix van westerse instrumenten als bas, drums, elektronica en gitaar, en traditionele zoals de yataga (een dertiensnarige citer), de chanza (een driesnarige luit) en de khomus (een lokale mondharp), en afwisselend tussen diep meditatief, melancholisch en opzwepend, katapulteert Namgar Lkhasaranova zo, als een moderne sjamane, de eeuwenoude muziektradities van de Boerjaten naar de eenentwintigste eeuw. Geslaagd muzikaal retro-futurisme!

Lees verder

Speed Caravan - Nuba Nova

Speed CaravanVijf jaar na Big blue Desert is Medhi Haddab's Speed Caravan terug op snelheid met Nuba Nova. Voor deze nieuwe langspeler sloeg de Frans-Algerijnse meester van de elektronische oed de handen ineen met Cheikh Hamdi Benani, violist en grootmeester van de ma'luf traditie (een genre van muziek in de Andalusische klassieke muziektraditie van Algerije, Libië en Tunesië, maar van Iberische oorsprong en in de Maghreb geïntroduceerd door Andalusische vluchtelingen). De samenwerking, een idee van David Queinnec, toenmalig directeur van het Institut français in Annaba, een stad in het noordoosten van Algerije, dicht bij de grens met Tunesië, resulteerde eerst in een succesvolle tournee door Algerije en het logische vervolg is natuurlijk dit album. Donker randje: Nuba Nova is meteen ook het muzikale testament van Cheikh Hamdi Benani geworden, want de man viel op 77-jarige leeftijd ten prooi aan COVID-19 en overleed op 21 september 2020. Maar als testament kan dit album wel tellen.

Lees verder

Okuté - Okuté

OkutéMeng son en rumba met de ritmes van Orisha-, Palo- en Abakuá-rituelen en je krijgt Okuté. In de Yoruba- of Santeria-religie belichaamt Okuté de koude wateren die de geketende Afrikaanse slaven naar Havana brachten. In de muziek van deze Cubaans band worden de Batá drums uit de Lucumi-traditie gekoppeld aan de tres uit de son montuno en de trompetlijnen uit de comparsa.

Lees verder

Kasai Allstars - Black Ants Always Fly Together, One Bangle Makes No Sound

Kasai AllstarsHet was ondertussen alweer even geleden dat we nog iets van Kasai Allstars vernomen hadden. In 2017 verzorgde de Congolese formatie nog de soundtrack bij Félicité, een film van de Senegalese regisseur Alain Gomis, maar daarna werd het stil. Met deze Black Ants Always Fly Together, One Bangle Makes No Sound presenteert het collectief nu eindelijk toch opnieuw een nieuwe langspeler, en het is meteen ook het eerste Kasai Allstars album dat volledig geproduceerd werd door gitarist Mopero Mupemba. Het ondertussen vertrouwde instrumentarium van de band (elektrische gitaren, traditionele drums als de lokombe en ditumba, en elektronisch versterkte likembe's) werd deze keer aangevuld met voorgeprogrammeerde elektronische drumritmes; een zet waarover wij toch nog wat in dubio zijn.

Lees verder