The Klezmatics - Tuml = Lebn: The Best Of The First 20 Years & Live At Town Hall + Amsterdam Klezmer Band - Mokum

In de slipstream van de Balkan-hype wordt ook de klezmer, oorspronkelijk instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden uit Oost-Europa, alsmaar populairder; toch blijft het gros van de wereldmuziekliefhebbers het genre links laten liggen en ook op de bekende wereldmuziekfestivals zie je maar zelden een klezmergroep op het podium staan. Op tropicalidad.be willen we alvast ons best doen om het genre de plaats te geven die het verdiend.

The Klezmatics

The Klezmatics
Hoewel de oervorm van de klezmer al vele eeuwen teruggaat, zorgden The Klezmatics in de jaren tachtig van de vorige eeuw bijna eigenhandig voor een revival van het genre. De band bestaat ondertussen al net iets meer dan vijfentwintig jaar en voor wie hun oeuvre nog moet leren kennen is de uit 2008 daterende compilatie Tuml = Lebn: The Best Of The First 20 Years wellicht een ideale introductie. De 16 tracks op het album dateren allemaal uit — u raadt het al — de eerste twee decennia in het bestaan van de band en zijn ruwweg in drie categorieŽn onder te verdelen: nummers in het Engels, nummer in het Jiddisch en instrumentals.

Wie al een voorsmaakje wil van de live-ervaring van een Klezmatics concert (de band speelt in de komende weken tot driemaal toe ten dans op verschillende Belgische podia*) kan alvast Live At Town Hall eens in de CD-speler mikken. Deze over twee schijfjes gespreide live-opname uit 2011 werd opgenomen in hun thuisbasis New York, waar naast The Klezmatics een hele horde aan gastmuzikanten aantraden.

* op 3 maart in het Zuiderpershuis (Antwerpen), 13 maart in CC Leopoldsburg en op 14 maart in CC De Spil (Roeselare)


www.klezmatics.com | www.piranha.de

Amsterdam Klezmer BandNog meer klezmer is er van de ons al bekende Amsterdam Klezmer Band aka. The Magnificent Seven; die vieren dit jaar hun vijftienjarige bestaan en namen in de Amsterdamse Studio 150 voor de gelegenheid deze Mokum (een populaire uit het Hebreeuws stammende bijnaam voor Amsterdam) op, een soort live "Best Of" album met een aantal van hun meest gesmaakte live-nummers. Zelf zo'n Amsterdams klezmerfeestje meemaken? Dat kan want de Amsterdam Klezmer Band staat op 13 april aanstaande als deel van het Balkan Trafik festival in de Brusselse Bozar!

www.amsterdamklezmerband.com | www.essayrecordings.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?