Interview met Tinariwen @ AB

TinariwenAnciečnne BelgiqueHet conflict met de Toearegrebellen in Mali is de laatste tijd weer in alle hevig­heid losgebarsten en dat maakt een gesprek met bassist Eyadou Ag Leche van Tinariwen er alleen maar actueler op. Volgende week stellen ze hun recentste album Tassili live voor in de Antwerpse Roma — op zaterdag 24 maart om precies te zijn — nu alvast op tropicalidad.be!

In interviews met Tinariwen en andere Toeareggroepen, heeft men het vaak al snel over de ontvoogdingsstrijd van de Toeareg. Is dat een onderwerp dat jullie ondertussen al beu zijn of is het net iets dat jullie willen blijven onderstrepen?
Eyadou Ag Leche (bas): "Het is zeker een onderwerp dat we maar al te graag aansnijden. Die strijd is voor ons een dagelijkse realiteit, dus waarom zouden we er het niet over willen hebben? Wij zijn al blij dat er überhaupt iemand wil luisteren en om een beeld te krijgen van wat er zich ginder afspeelt zijn wij dan ook de ideale gesprekspartners."

De laatste maanden is er in de landen in de Maghreb een hoop veranderd. Gaat die zogenaamde 'Arabische lente' ook gevolgen hebben voor de Toeareg?
Eyadou Ag Leche: "Ik wil eerst en vooral opmerken dat wij als Toeareg zeer blij zijn met de gebeurtenissen in die landen. De Toeareg kennen het woord 'vrijheid' al drieduizend jaar, dus wij weten waarover we het hebben en vrede en democratie zijn zaken die we iedereen toewensen."

Moammar Kadhafi, één van de gevallen dictators, was nochtans een trouwe bondgenoot van de Toeareg, neen?
Eyadou Ag Leche: "Wel, dat zat zo: in 1973 hadden de Toeareg af te rekenen met enorme droogtes. Kadhafi heeft toen de Libische grenzen opengesteld en is later de Toeareg rebellen beginnen opleiden. Tot op de dag van vandaag leven er nog Toeareg in Libië."

Het eerste album van Tinariwen had als titel The Radio Tisdas Sessions. Hoe belangrijk is dat radiostation voor de Toeareg?
Eyadou Ag Leche: "Voor de Toeareg is de radio het enige communicatiemiddel en dus zeer belangrijk. Als een Toeareg bijvoorbeeld een geit kwijt is, kan hij dat via de radio laten omroepen; het is zeker niet zoals hier waar radio veeleer een amusementsgegeven is geworden."

De titel van jullie recentste album. Tassili, verwijst dan weer naar de regio in Algerije waar jullie het album opgenomen hebben.
Eyadou Ag Leche: "Dat klopt, ja. Tassili is de naam van een vallei in het zuiden van Algerije. In die vallei ligt het dorpje Djanet, een Toeareg-nederzetting. We wilden daar absoluut nog eens heen omdat het al zowat dertig jaar geleden was dat we er nog gespeeld hadden. De sfeer was dan ook super."

Het wemelt in Europa tegenwoordig van de Toeareggroepen. Jullie Europese publiek spreekt geen Tamashek en begrijpt jullie teksten dus niet, wat geeft de Toearegmuziek volgens jou dan toch die noodzakelijke universaliteit?
Eyadou Ag Leche: "De onderwerpen waarover wij zingen komen recht uit het hart en het zal ons worst wezen of de muziek die we maken commercieel is of niet. Voor ons is het vooral belangrijk dat we dankzij onze muziek toch kunnen communiceren met een publiek dat onze taal niet spreekt. We zijn trouwens recent ook begonnen met vertalingen van onze teksten bij onze albums te voegen."

De muziekstijl die jullie spelen wordt ook wel eens 'assouf' genoemd, wat wil dat woord precies zeggen?
Eyadou Ag Leche: "Het woord 'assouf' verwijst naar een diepliggende nostalgie, naar al datgene dat recht uit onze ziel komt. Beter dan dat kan ik het echt niet uitleggen."

Met Tinariwen reizen jullie de hele wereld af en helemaal verschillend van het nomadische bestaan van de Toeareg is het dus ook weer niet, maar wat mis je het meest als je zo maanden op tournee bent?
Eyadou Ag Leche: "Vooral de stilte en onze kamelen eigenlijk en, natuurlijk, dingen als de hitte en de heldere sterrenhemel ’s nachts; in één woord: de woestijn!"

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?