Interview met Narasirato @ Sfinks Mixed

NarasiratoSfinks MixedDe panfluiten van Narasarito, een band uit de verre Salomonseilanden in de Stille Oceaan, was met voorsprong het origineelste wat we dit jaar te zien kregen op de podia van Sfinks Mixed in Boechout. Nieuwsgierig om meer te weten te komen over die muzikale eilandcultuur haalden we "bassist" Jimmy Ho'asimarana voor onze microfoon. Grote praters zijn de Salomonseilanders blijkbaar niet, maar dit korte interview geeft toch een blik op de cultuur van de Are'are.

Jimmy, met Narasirato vertegenwoordigen jullie de muziekcultuur van de Solomoneilanden in de Stille Oceaan. Vertel ons eens wat meer over die eilandstaat.
Jimmy Ho'asimarana (bas-panfluit): "De Solomoneilanden liggen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan, dicht bij Australië en Papoea Nieuw Guinea. De eilandstaat bestaat uit honderden kleine eilandjes; negen daarvan zijn iets groter en worden provincies genoemd. Het grootste eiland heet Malaita en hoewel de Solomoneilanden tegenwoordig een onafhankelijke natie zijn, maken ze nog steeds deel uit van het Britse Gemenebest."

Is het soort muziek dat Narasirato brengt algemeen verspreid op de Solomoneilanden of is het iets dat eigen is aan de stam of cultuur waartoe jullie behoren?
Jimmy Ho'asimarana: "De panfluitmuziek die wij spelen is heel eigen aan de Are'are (Traditioneel waren de Are'are een landbouwgemeenschap die vooral leefde van het telen van taro, yam en zoete aardappelen, maar ook het telen van varkens en visvangst kwamen voor. Tijdens de kolonisatie door de Britten werden de Are'are aangemoedigd om kopra te exporteren en runderen te telen. De Are'are vereerden hun voorouders, maar tijdens de kolonisatie werd het christendom ingevoerd en tegen het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw was al zowat de helft van de bevolking geconverteerd, red.). In onze cultuur wordt die muziek en de instrumenten die erbij horen al generaties lang doorgegeven. Traditioneel werden die panfluiten vooral bij grote feesten en bepaalde ceremoniën bovengehaald."

Narasirato bestaat volledig uit mannen. Is muziek maken bij de Are'are louter een mannenaangelegenheid of nemen vrouwen ook deel?
Jimmy Ho'asimarana: "De panfluiten worden zowel door mannen als vrouwen bespeeld. In onze cultuur is muziek maken een sociaal gebeuren waaraan iedereen deelneemt."

Een aantal eilandstaten in de Stille Oceaan hebben af te rekenen met de negatieve gevolgen van de klimaatopwarming, is dat ook in de Solomoneilanden het geval?
Jimmy Ho'asimarana: "Absoluut, ja. We hebben al met verschillende zaken af te rekenen gehad; er is natuurlijk de stijging van de zeespiegel, maar ook in het traditionele regenseizoen hebben we al veranderingen opgemerkt."

Waarnaar verwijst de titel van jullie nieuwe album, Warato'o?
Jimmy Ho’asimarana: "Warato’o is een heel belangrijk begrip in de Are’are cultuur. Het verwijst naar de natuurlijke orde der dingen zoals je die zou aantreffen in de natuur waar de dingen al eeuwenlang hun gangetje gaan."

Waar gaan jullie nummers zoal over?
Jimmy Ho’asimarana: "In onze nummers hebben we het vooral over de dingen die ons omringen; zaken als het zingen van de vogels of het ruisen van de golven. Maar we zingen net zo goed over de problemen waarmee we op de Solomoneilanden te maken krijgen zoals de steeds verder oprukkende ontbossing of het verdwijnen van onze traditionele cultuur."

Zit er tenslotte nog een betekenis achter de bandnaam Narasirato?
Jimmy Ho’asimarana: "Ja natuurlijk, in het Are’are betekent 'nara-si-rato' iets als 'een smeekbede voor de zon'."

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Heb voor en na hun optreden gedraaid op het Totaalfestival in Bladel.. Fantastisch! Het publiek was vreselijk veel aan het ouwehoeren en de eerste band kreeg nauwelijks aandacht.. maar Narasirato bracht ze in trance en liet ze niet meer los.. Ik overnachte in hetzelfde hotel en toen ik ze later die avond sprak zij een van hun.. Maakt niet uit of we voor 2 mensen of 1000 spelen, “we just play with everything we’ve got, every time..” Respect!
DJ Socrates (website) | 10 september 2012
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?