Amina Alaoui @ CC De Warande

CC De Warande (Turnhout)Bijna 20 jaar geleden maakte de Marokkaanse zangeres Amina Alaoui de Arabo-Andalusische muziek wereldbekend met haar album Gharnati. Sindsdien bracht ze nog enkele platen uit, steeds vertrekkend van de historische banden tussen de Arabische wereld en het Iberische schiereiland. Zo ook op haar laatste CD Arco Iris opgenomen voor ECM en zowel in de studio als live gebracht door een internationaal samengesteld sextet bestaande uit: Tunesiër Saïfallah Ben Abderazzak op de Arabische viool, de Tunesische Sofiane Negra op oud, José Luis Montón op flamencogitaar, Bra­ziliaan-Portugees Eduardo Miranda en Amina's zoon Idriss Agnel op percussie en elektrische gitaar.

Met haar stem als verbinding tussen diverse instrumenten en stijlen, creŽert de groep een universum dat een geheel lijkt maar toch diverse tradities en ook tijden overspant. Zo hoor je traditionele Arabo-Andalusische muziek, fado, flamenco en alles daartussen. Prachtig gespeeld, ook qua samenspel, maar soms met weinig passie en spelplezier. Misschien zit Amina Alaoui haar ietwat aristocratische houding daar voor iets tussen en is alles minutieus gearrangeerd?

Enkel bij de Braziliaans-Portugese mandoline-speler Eduardo Miranda zag ik wat enthousiasme. De oud-speler kwam minder aan bod en moest dat in zijn enige solo aan hoog tempo compenseren. Flamencogitarist José Luis Montón, die instond voor de meeste arrangementen, speelde mooi en wist de juiste gevoeligheid te vinden bij Aminaís stem, maar mist het vuur van de maestroís op de flamencogitaar. Een ietwat vlak optreden, desalniettemin van hoog niveau en wondermooi. Zowel album als concert zijn een aanrader voor de liefhebber van intieme, verfijnde muziek met diepgang.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?