Esperanzah 2014 - zaterdag

Esperanzah! 2014Blitz The Ambassador is een Ghanese hip-hop producer en muzikant die in de Verenigde Staten leeft en werkt. Op Esperanzah levert hij een oerdegelijke set af die haast volledig is opgebouwd uit nummers afkomstig van zijn laatste album Afropolitan Dreams; een titel die verwijst naar de Afrikaanse diaspora. In het nummer Dollar And A Dream rapt Blitz: "Punks said I wasn't hip-hop enough… said I wasn't African Enough...", maar hier op het podium van Esperanzah lijkt hij deze "zwaktes" te hebben omgebogen in zijn kracht en de rapper is hier dan ook prima op zijn plaats.

Playing For Change maakt deel uit van de Amerikaanse non-profit organisatie Playing For Change Foundation en laat muzikanten van over de hele wereld samen bekende nummers herinterpreteren om zo een gevoel van eenheid en harmonie te creëren. Hoewel hun streven ongetwijfeld nobele bedoelingen heeft, ben ik zelf altijd nogal op mijn hoede als het op dit soort projecten aankomt. Op het podium hoor ik voornamelijk herwerkingen van grote hits uit de rock- en popgeschiedenis zoals Ben E. King's Stand By Me, Peter Gabriel's Biko of Tracy Chapman's Talking About A Revolution; niet echt wereldmuziek dus.

Daarna is het de beurt aan de Franse reggaeband Danakil en hoewel ze een voornamelijk Franstalige fanbase hebben, lijkt het Esperanzah-publiek al hun teksten, vaak geïnspireerd op het leven in de Parijse voorsteden, luidop te kunnen meebrullen.

Headliners vandaag zijn Les Ambassadeurs, de Malinese supergroep uit de jaren zeventig van de vorige eeuw met onder andere Salif Keita, Cheick Tidiane Seck en Amadou Bagayoko (Amadou & Mariam) in de rangen. Hun set is opgebouwd uit lange groovende nummers waarin balafon en percussie de hoofdrol spelen en vaak invloeden uit de Afro-Cubaanse traditie doorklinken. Wanneer Amadou de microfoon van Salif Keita overneemt, schakelt de band over op een andere versnelling, met de focus op Amadou's gitaarspel. Na dit absolute hoogtepunt kan ik haast niet wachten op wat Esperanzah morgen weer zal brengen!

Esperanzah! 2014 op tropicalidad.be | verslag donderdag | verslag vrijdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?