Mulatu Astatke @ De Roma
Het was voor ondergetekende alweer van het uitstekende concert in Het Depot in 2009 (!) geleden dat wij Mulatu Astatke, de grootmeester van de Ethio-jazz, nog eens aan het werk zagen en dus keken wij reikhalzend uit naar het concert in De Roma. Blijkbaar waren we niet de enigen want het was werkelijk koppen lopen in de majestueuze zaal aan de Turnhoutsebaan.Mulatu toert blijkbaar niet langer met The Heliocentrics, maar had zich in De Roma omringd met een zevental uitstekende muzikanten uit het Engelse jazzmilieu (Tom Skinner - drums, Neil Charles - bas, Danny Keane - cello, Nick Ramm - piano, James arben - saxofoon, Byron Wallen - trompet en Richard Baker - percussie). Het resulteerde in een set die toch een pak jazzier klonk dan die die we destijds in Het Depot hoorden waar The Heliocentrics voor een veeleer filmische sound gingen. De af en toe naar free jazz neigende interpretatie van Astatke's muziek maakte het er voor ondergetekende ook niet echt gemakkelijker op om de verschillenden nummers te plaatsen; iets wat nog moeilijker gemaakt werd door de sound die het hele concert lang middelmatig tot slecht zou blijven. Hoe moeilijk kan het trouwens zijn om te zorgen dat iemand verstaanbaar klinkt door een microfoon? Van de weinige woorden die Mulatu met het publiek wisselde hebben wij, en velen met ons, dan ook geen woord begrepen en dat was zeker niet omdat de man Amhaars sprak.
De eerste nummers die we herkennen zijn Yekermo Sew (u weet wel, uit de film Broken Flowers) en Netsanet, meteen twee van Mulatu's klassiekers. Ze worden in De Roma gevolgd door Azmari, een upbeat nummer uit Mulatu's meest recente album Sketches of Ethiopia dat uitnodigt tot het uitvoeren van de ekista, de traditionele Ethiopische schouderdans en in De Roma eindigt in een handenklapsessie met het publiek. The Way To Nice, uit Mulatu Steps Ahead krijgt in De Roma een James Bond-achtig soundtrack tintje. Mulatu zelf wisselt het ganse concert door af tussen xylofoon/marimba, timbalen en bongo's en doet ons zo ongewild aan een Ethiopische versie van Tito Puente denken.
Astatke vervolgt nog met Yegelle Tizita (dat andere nummer uit Broken Flowers) en Yakatit en verdwijnt dan van het podium. Het Roma-publiek heeft er echter nog lang niet genoeg van en met Mulatu, een nummer dat de naam van de meester draagt en waarvoor Mulatu plaatsneemt achter de piano — de prachtige intro is meteen het intiemste moment van het hele concert — is er nog net ruimte voor één bisnummer. Het is iets na elven — stipt zijn ze daar wel in De Roma — als we met gemengde gevoelens opnieuw de Turnhoutsebaan opwandelen.
Met dank aan Paulien Verlackt voor de concertfoto's.