Bounty Radio #25 Gunfan Yellem!

Radio MukamboEpisode 25 van Bounty Radio neemt ons mee naar Afrika met elektronica uit de 80's en enkele andere boeiende heruitgaven. Meer Afrika met de Ethiopische grooves vanop ons Album van de Week, Gunfan Yellem! door Damakase.

We starten de show met een trio van 80's elektronica. De eerste track door African Vibration is te vinden op de nieuwe Kenya Special Vol 2.
Daarna aanstekelijke Bubblegum/Kwaito. De felbegeerde 12" Mashisa van V.O. uit '89 werd opnieuw uitgebracht door Invisible City Editions. De producer, Eddie Magwaza, was nog geen 20 toen hij een eigen kleurrijke soort muziek uitbracht, bedoeld voor een dansstijl die populair werd in de woelige jaren voor het einde van de Apartheid. Op Mashisa horen we elementen uit vroege house maar met een onmiskenbare Zuid-Afrikaanse touch.
Als 3e hebben we Odion Iruoje met een track uit zijn album Down To Earth, oorspronkelijk uit '83 maar nu ook opnieuw uitgebracht op Soundway Records. Odion was één van de producers van Fela Kuti, maar op Down To Earth horen we een opzwepende Nigeriaanse versie van disco, funk en zelf rap.

Ons Album van de Week is Gunfan Yellem! door een band uit Addis Ababa, Damakase. Gunfan Yellem! is hun debuutalbum waarop de band traditionele Ethiopische muziek met Blues en West-Afrikaanse grooves afmixen. Het resultaat zijn aangenaam uitgebalanceerde Ethio-grooves. We luisteren o.a. naar een cover van Mother's Love (Beluister hier het origineel van de Ethiopische zuster Tsegue-Maryam Guebrou, gekend van haar album Emahoy in de Ethiopiques serie). Met de borrelende klank van Yishak Banjaw matchen we de Ethio-groove met meer 80's electronica. Opgenomen in '86 en pas nu voor het eerst internationaal uitgebracht op Teranga Beat. Yishak nam alles live op vanop een piepkleine Casio PT, een keyboard bedoeld als speelgoed. Door de politieke situatie mocht Yishak het land niet verlaten en bleven de opnames tot nu onder het stof liggen.

Daarnaast nog knappe nieuwe remixes. We horen een pre-release voor een nieuw remix album van Lakuta. Larry SKG neemt de track Mini Conga van de Chileense El Buga onderhanden (en hier gratis te downloaden). De spaanse MIReT is één van de leden van het collectief Superpendejos , maar als solo producer richt hij zich op 'slow house'. Zijn remix van de te vroeg gestorven Lhasa De Sela is goed voor elektronisch kippenvel.1. African Vibration - Hinde (Soundway Records)
2. V.O. - Mashisa Dub Mix (Invisible City Editions)
3. Odion Iruoje - Ikebe (Soundway Records)
4. Lhasa de Sela - Anywhere on the Road (Miret Remix)
5. Damakase - Southern Bound (Captain Pouch Records)
6. Terrakota - Deserto Amanhã
7. Shamrock - Black Mamba (Peng)
8. Lakuta - So Sue Us (V.B. Kühl Remix) (Tru Thoughts)
9. El Buga - Mini Conga (Larry SKG Remix) (Regional / Hawaii Bonzaï Records / Cassette Blog)
10. Amazones de Guinee - Samba (Mr Bongo)
11. Damakase - Mother’s Love
12. Yishak Banjaw - Libey Ma'aduley (Teranga Beat)
13. LA Moderna of New York - Picadillo (BBE)

Cover door Bounty Radio, geinspireerd door het nummer 'Mini Conga (Larry SKG Remix)' uit deze episode.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?