Onmisbaar: Femi Kuti live at the Africa Shrine

Femi Kuti / Africa ShrineHoewel het bij momenten nieuwe plaatjes regent in mijn cd-kast belanden er daar bitter weinig van op onze testbank. Weinig tijd is uiteraard schuldige nummer één, maar er zijn zo ook enkele van die oudere plaatjes die elke nieuwe release moeiteloos overschaduwt. Eéntje daarvan is ondertussen een onmisbaar hebbeding geworden in mijn immer uitdijende collectie en is naar mijn bescheiding mening absoluut verplicht materiaal voor afro-fanaten in het algemeen en afrobeat-fanaten in het bijzonder: Femi Kuti live at the Africa Shrine — waarvan één nummer momenteel in onze radio steekt.

Als zoon van de bijna mytische grondlegger van de afrobeat Fela Kuti blaasde Femi Kuti als knaap van zestien de eerste noten op zijn sax bij Egypt 80 — Fela's begeleidingsband waarmee die andere telg Seun Kuti nu duchtig aan het touren is. Femi kreeg de afrobeat-smaak te pakken en enkele jaren later had hij onder de noemer Positive Force zijn eigen muzikanten bijeengesprokkeld. Concerten & plaatjes volgden en met de release van Shoki Shoki in 1999 reikte zijn succes al tot ver over de grenzen van Nigeria en deed dat twee jaar later nog eens over met Fight to win, met alsnog meer internationaal succes.

Femi Kuti / Live at the Shrine (DVD)Africa Shrine is zijn recenste release en in tegenstelling tot het leeuwenaandel van de live-CD's slaagt deze er wél in om de intense live-sfeer vast te leggen, op een meesterlijke manier zelfs. De opnames dateren van 2004 en zijn opgenomen in de Africa Shrine in Lagos (de grootste stad & chaotische heksenketel van Nigeria). Zelfs vandaag nog treedt Femi elke zondag op in de Africa Shrine en maakt er een politiek en bij wijlen spiritueel getint gebeuren van. De bijbehoorende, maar helaas moeilijk verkrijgbare DVD Live at the Shrine schetst een mooi beeld van die moeilijk te definiëren plek die bovendien ook dienst doet als Femi's huis.

De concertbeelden en het live-materiaal op plaat brengen het broeierig zwart-afrikaans sfeertje zo je huiskamer binnen. Verwacht je dus maar aan stomende koperblazers, eindelooze funky gitaar-rifjes, opzwepende percussie, intense vocals en rondvliegend zweet. Afgewerkt met het betere hip-shake werk van de backing-vocals-madammen is dit een plaatje dat na ontelbare luisterbeurten stevig overeind blijft.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?