Mukambo presents Global Afrobeat Movement

Mukambo presets Global Afrobeat MovementTwintig jaar na de dood van de koning van de afrobeat, Fela 'Anikulapo' Kuti, is het genre uitgegroeid tot een wereldwijd verspreid fenomeen en één van de ferventste ambassadeurs van die sound is onze eigenste Benjamin Tollet aka. Mukambo. In normale omstandigheden organiseert de man het ene afrobeatfeestje na het andere, met de jaarlijkse Felabration als stomend orgelpunt, maar daarnaast is hij ook één van de drijvende krachten achter Global Afrobeat Movement, een platform dat afrobeat promoot via sociale media. Nu COVID-19 feesten vooralsnog onmogelijk blijft maken, wijdde Mukambo zich met de steun van het Brusselse NYP Records dan maar aan het samenstellen van een eerste compilatiealbum in een meer dan geslaagde poging om een dwarsdoorsnede te presenteren van de huidige internationale afrobeatscene in al zijn varianten, waarbij vaak ook invloeden uit hip-hop, dub, jazz en lokale muziekgenres hun intrede deden.

In de tracklist bands en artiesten die bij ons vaste lezerspubliek zeker een belletje zullen doen rinkelen (het Chileense Newen Afrobeat, de Nigeriaanse veteraan Dele Sosimi, het Zwitserse Professor Wouassa, London Afrobeat Colective, het Portugese They Must Be Crazy, het Spaanse Alma Afrobeat Ensemble en vreemde eend in de bijt Jorge Ben), maar net zo goed pareltjes van het Nigeriaanse BANTU of Brotherhood Alliance Navigating Towards Unity (opener Niger Delta Blues, waarin ook nog afrobeatlegende Tony Allen te horen is, afsluiter Animal Carnival), het Braziliaanse Funmilayo Afrobeat Orquestra, vernoemd naar de moeder van Fela en het enige afrobeatorkest ter wereld waarvan de line-up volledig uit zwarte vrouwen en non-binaire personen bestaat, of het Japanse JariBu Afrobeat Arkestra, een instrumentale band die afrobeat infuseert met invloeden uit jazz en funk, die ook voor ondergetekende een ontdekking bleken.

Achttien nummers lang en zowat een uur en driekwartier puur afrobeat-genot dus. En, oh ja, volgende afsluitende P.S. van Mukambo willen we jullie toch niet onthouden, want afrobeat is en blijft tenslotte afrobeat: "With afrobeat we don't mean the moder electronic afrobeats nor afrohouse, but the real afrobeat invented by Fela Kuti and Tony Allen in Lagos, Nigeria, in the 1970s, mixing highlife, juju music and Nigerian rhythms with funk and jazz!".

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?