Amparo Sanchez - La Niña Y El Lobo Vol. 1

Amparo SanchezOp deze La Niña Y El Lobo Vol. 1, een wat later toegevoegde soundtrack bij haar gelijknamige in 2014 verschenen autobiografische roman, toont Amparo Sanchez zich van haar meest kwetsbare en fragiele kant. In de tracklist 10 nummers, gaande van Manu Chao's Mala Vida (dat hier een hartverscheurende getuigenis wordt) over Adoro van de Mexicaanse zanger Armando Manzanero tot La Pistola Y El Corazon van Los Lobos of Gracias A La Vida van Mercedes Sosa, die stuk voor stuk een grote impact hadden in wat een heel moeilijke periode in haar leven was, maar ook Veneno ("vergif"), één van de eerste nummers die Amparo ooit schreef.

Amparo werd geboren in Alcala la Real, een Andalusisch dorp in de buurt van Granada, en groeide op in de periode vlak na de dictatuur van Franco, toen Spanje een natie was op zoek naar een nieuwe identiteit. Tussen haar veertiende en tweeëntwintigste leefde Amparo samen met een man die de vader van haar eerstgeborene zou worden: "Het heeft jaren geduurd voordat ik in staat was om te spreken en om te gaan met die moeilijke periode in mijn leven, die op de een of andere manier verborgen zat in mezelf, en het was pas in 2012 dat ik mezelf klaar vond om erover te praten. Dankzij een goede vriendin die vroeger werkte bij een NGO voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, werd ik overtuigd om mijn verhaal op te schrijven in een boek. Voor mezelf, maar vooral om andere vrouwen te helpen die iets soortgelijks doormaken.".

Het verhaal dat ze neerschreef was dat van een jong veertienjarig Andalusisch meisje dat verliefd werd op een oudere man van 22 die haar zou introduceren in een wereld van rock-'n-roll en drugs. Op haar vijftiende bevalt ze echter van een zoon, de abortus, die haar partner met klem eiste, afwijzend: "Ik besloot om mijn kind te houden en uiteindelijk trouwden we toen ik 17 was. Gedurende bijna 10 jaar heb ik ondergaan wat zoveel vrouwen in de wereld moeten ondergaan: intimidatie, huiselijk geweld en angst gecombineerd met overmatig gebruik van alcohol of andere drugs.".

Amparo was op dat moment zangeres van haar eerste band, Correcaminos, met haar echtgenoot achter de drums: "Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat ik wel moest vertrekken, maar het is niet het soort beslissing die zomaar eventjes neemt, en in mijn geval was het een echt proces.". Met haar zoon, haar gitaar en een koffer vertrekt Amparo in 1995 naar Madrid waar ze een nieuw leven begint in de populaire wijk Lavapies, waar ze om te overleven werkt als serveerster in verschillende bars. Vanaf hier is het verhaal van Amparanoia al vele malen verteld: hoe ze Manu Chao ontmoette in Madrid, hoe hij haar in 1996 overtuigde om haar eerste album El Poder De Machín op te nemen, hoe ze een paar jaar later begon te toeren door Europa en de wereld...

Maar waarom heeft ze gewacht tot 2014 om dat verhaal te vertellen? "Dat is moeilijk uit te leggen…", zegt Amparo: "Ik denk dat ik gewoon moest wachten tot ik die vreselijke dingen kon accepteren, het meisje accepteren dat ik in die jaren was.". Met haar verhaal wilde Amparo ook andere vrouwen in gelijkaardige situaties aanmoedigen en steunen. Na de release van haar boek trok ze dan ook naar een aantal centra voor vrouwelijke vluchtelingen en NGO's die zich bezighouden met het probleem van huiselijk geweld.

Ondertussen keerde ze opnieuw aanknoopte met een aantal oude collega-muzikanten uit de flamenco scene: Víctor Iniesta Iglesias en Eduardo Espín Pacheco, bekend als gitarist in bands als Estopa of Elbicho, en begeleiders van legendarische flamencosterren als Jorge Pardo, Carles Benavent, Soleá Morente. "In december 2019 kwamen we samen in een studio in Granada…", legt Amparo uit: "En zo ontstond het idee om precies die liedjes op te nemen die zo belangrijk waren geweest tijdens mijn "moeilijke jaren" in Granada. Het voelde alsof elk stukje van de puzzel samenkwam...".

Intieme luisterervaring waarbij nummers die ondertussen al veelal tot het collectieve geheugen behoren plots een heel andere sound maar ook betekenis krijgen. Sterke muzikale getuigenis van een sterke vrouw!www.amparosanchez.info | www.mamitarecords.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?