Chicha Popular: Love & Social Political Songs From Discos Horoscopo 1977-1987

Chicha PopularMet Chicha Popular: Love & Social Political Songs From Discos Horoscopo 1977-1987 geeft het Rebel Up! Records label een unieke inkijk in de producties van het Peruviaanse Discos Horoscopo label, het geesteskind van zakenman, dromer en muziekliefhebber Juan Campos Muņoz, dat in de periode 1977 tot 1987 vooral lokale populariteit verwierf met het op de kaart helpen zetten van de Peruviaanse cumbia of chicha.

Het genre ontstond eind jaren zeventig van de vorige eeuw in de zogenaamde "barrios bajos", de krottenwijken van de Peruviaanse hoofdstad Lima en was een indirect gevolg van de migratiestromen uit de Peruviaanse hooglanden naar de steden. Chicha, vernoemd naar de populaire gelijknamige drank op basis van gefermenteerde mais, is een mix van traditionele huayno, psychedelische rock en cumbia guarachera, waarbij traditionele instrumenten als quena-fluit, harp, siku (panfluit), accordeon, saxofoon, charango, luit, viool, akoestische gitaar en mandoline vervangen werden door elektrische gitaren, synthesizers en timbales.

Zoals de ondertitel van de compilatie al aangeeft, kan je Peruviaanse chicha-nummers inhoudelijk ruwweg onderverdelen in liefdesliedjes en sociaal geīnspireerde songs (netjes gegroepeerd op de eerste en tweede LP). In de tracklist van dit dubbel compilatiealbum 24 iconische nummers van bands met heerlijke namen als Chacalon Y La Nueva Crema, Los Shapis, Pintura Roja, Los Ovnis of Grupo Alegria.

Heerlijk Zuid-Amerikaans feestje dat de tand des tijds wonderwel doorstaan heeft!

www.rebelup.org
 

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?