FRA! - Chale Wote

FRA!FRA! is een zevenkoppige Ghanese formatie die werd opgericht in 2015 en lokale genres als afrobeat, highlife en Afro-funk mixt met elementen uit westerse rock (vanwaar ook hun keuze voor de bandnaam FRA!, Akan voor "mix"), waarbij ze zich graag laten inspireren door legendarische Ghanese bands uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als Osibisa en The Ramblers. In 2022 verscheen al hun debuutalbum Journey, nu dus gevolgd door deze Chale Wote, waarbij chale lokaal dialect is voor vriend of kennis, en wote is Ga voor "kom op" of "laten we gaan".

Ook over het ontwerp voor de albumhoes werd grondig nagedacht. Op de cover van het album is een minibusje of trotros (een verwijzing naar de koloniale periode in Ghana, toen de prijs voor een rit drie pence bedroeg, waarbij het Engelse three uiteindelijk verbasterd werd tot "tro") te zien die door een portaal naar een ander universum gekatapulteerd worden.

FRA!: "In 'Back To The Future', Dr. Brown and Marty took viewers on a trip through time in a Delorean. We are taking our listeners through timeless music in our trotro!"

Voor dit nieuwe album werden George Ashirifie Gogoe (bas en vocalen), Joshua 'Virgen' Boateng (drums en vocalen), Martin Nyarkotey Adjartey (toetsen en vocalen), Emmanuel Selorm Dernyoh (gitaar en vocalen), Ishmael 'Ayala' Kugblenu (percussie en vocalen), Christian Agyei Prempeh (vocalen) en Benjamin Ashong (vocalen) bijgestaan door een uitgebreide blazerssectie bestaande uit trompettisten Gideon Adu Ampong, Samuel Owesu, en Mc-Kenzie Eyi Acquah, trombonist Pius Anyaraque, saxofonist Yoofi Enchill en bugel-speler Stephen Agyapong.

Het album opent meteen stevig met Fire On The Mountain, waarin de band zich letterlijk voorstelt als een muzikale vulkaan die plots uitbarst. In Dumsor, een mix van stomende afrobeat en rock, nemen ze dan weer op satirische wijze het falende Ghanese elektriciteitsbeleid, dat vaak gepaard gaat met lange stroomonderbrekingen, op de korrel. Voor Lobi, een term uit het Ga die "liefde" betekent, maar die net hetzelfde klinkt in het Surinaamse Sranan, gaan de heren de liefdestoer op, en ook in Obo Yewu, Akan voor "iemand liefhebben", blijven ze datzelfde pad bewandelen.

In I Go Dey 4 U, een nummer gebaseerd op waargebeurde feiten (de band strandde in een afgelegen dorp, maar kreeg hulp van vreemden die al snel vrienden werden), wordt FRA! vocaal bijgestaan door de Ghanese singer-songwriter Six Strings, en ook in tracks als Set Me Free, een relaas over losbreken uit de ketenen die je binden dat de band zelf omschrijft als de afrobeat-soundtrack bij Steven Spielberg's Amistad, en de azonto-vibes (een dans- en muziekgenre verbonden met de traditionele Ga-dans Kpanlogo, vooral populair in de kustplaatsen Chorkor, James Town, Teshie, Nungua en Tema, in de regio Greater Accra) van de live opgenomen afsluiter You Dey Feel The Vibe, krijgt de band het gezelschap van respectievelijk Afro-fusion artiest Reynolds The Gentleman en Nana Yaw Ofori-Atta.

Andere aanraders uit de tracklist zijn zeker nog titelnummer Chale Wote, lekkere groovy afrobeat, het al even aanstekelijke Yeni Abre, waarin ze de COVID-19 blues van zich afschudden, het vederlichte Happy waarvoor de band zelfs de ska-toer opgaat (al konden de Latin-vibes van Taking Over dan weer minder overtuigen), of nog de disco-funk van 30 Billion.

Ghanese band om zeker in de gaten te houden!www.thebandfra.com | www.walboomers.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?