Ali Farka Touré + Toumani Diabaté = ?

We geven het grif toe, het nieuws is al meer dan een maand oud, maar we wilden het jullie toch niet onthouden: Afrika's bekendste gitarist Ali Farka Touré en koravirtuoos Toumani Diabaté eindelijk samen op één plaat! Het is op zijn minst vreemd dat niemad eerder op het idee gekomen is om de twee grootmeesters uit Mali samen in de studio te krijgen. Niemand minder dan Nick Gold (de man achter World Circuit Records en het Buena Vista Social Club succesverhaal) bewees nog maar eens dat hij een neus heeft voor kwaliteit: In the Heart of the Moon is het resultaat.

Het was oorspronkelijk niet Nick Gold's bedoeling om deze plaat te gaan maken. Toen hij begin 2004 samen met Ali Farka Touré in de studio zat, lukte het niet zo bijster goed met de opnames van Kaira, een Malinese klassieker. Ze haalden Toumani Diabaté erbij en voor er iemand erg in had het duo al twee nummers opgenomen in tien minuten. Een half jaar later werd een mobiele studio gebouwd in de congresruimte op het dak van Hotal Mandé in Bamako, de hoofdstad van Mali. Drie sessies van twee uur later was In the Heart of the Moon een feit, alsof de twee heren al eeuwen samen op de planken staan.

De aandachtige luisteraar kan tussen de twee improviserende Malinezen door nog bescheiden bijdragen ontdekken van o.a. Ry & zoon Joachim Cooder en Orlando Cachaïto Lopez.

In the Heart of the Moon is een ingetogen & intense plaat, kabbelend op een aanstekelijk zomers tempo. Het is zo een van die platen die, hoe vaker je ze hoort, hoe beter ze worden. Mijn favoriete tracks? Kaira (het nummer waar alles mee begonnen is), Ai Ga Bani (van een onweerstaanbaar kabbelend ritme gesproken) en Gomni (die kenden we al van de klassieker Talking Timbuktu van Ali Farka Touré & Ry Cooder).

In formele termen: Ali Farka Touré + Toumani Diabaté = magie.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?