Música Popular Brasileira FM

MPBNa 3 jaar had ik nog eens de kans om de sfeer en de muziek van onze vrienden de Brazilianen te gaan opsnuiven in het grootste land van Zuid-Amerika zelf. Eerste stop: Rio! Waar een vriendin me al onmiddelijk met MPB FM liet kennismaken. Slagzin: "Ninguém resiste a música brasileira" (Niemand kan de braziliaanse muziek weerstaan). Alleen maar Braziliaanse muziek, 24/7. En tot mijn grote vreugde ook online te beluisteren (klik op Ouça online). Van de beste klassieke MPB (música popular brasileira) tot de slapste afkooksels van Braziliaanse funk.

De hotste CD/DVD van het moment bleek opnieuw, net als drie jaar geleden bij mijn vorige bezoek aan Brazilië, de live CD van Ivete Sangalo te zijn. Dit keer vanuit Rio in plaats van Salvador weliswaar. Een show waarin de grootste hits andermaal de revue passeren in strakke pakjes die gemiddeld weinig aan de verbeelding overlaten. Maar dat wist je wellicht al sinds haar passage op Couleur Café van vorig jaar. Entertainend, maar weinig nieuws... Het belet ons Ivete echter niet om zowel op de witte als de zwarte markt verkooprecords te boeken. En de rest van de Axé-artiesten (b.v. Babado Novo, Chiclete Com Banana) blijven het ook erg goed doen.

Verder blijkt de Braziliaanse funk (spreek uit: funki) tegenwoordig meer op slappe Amerikaanse R&B dan op de Braziliaanse funk uit de jaren 70. Wat klef in plaats van funky, naar mijn gevoel. Uitzondering was wat kennelijk kort geleden een grote hit was, Glamurosa. Catchy tunetje, hier te beluisteren op de myspace-profiel van MC Marcinho.

Andere "ontdekkingen" komen uit Bahia: Patricia Costa brengt zalig rustige en melodieuze versies van grote hits uit Bahia (ze covert o.a. Sorte Grande van Ivete Sangalo), maar buiten Bahia (en op het net) blijkt ze helaas nog nauwelijks bekend te zijn. Een andere ontdekking is Margareth Menezes. Hoe ik haar tot nu toe over het hoofd heb gezien is vrijwel onverklaarbaar. Maar goed, de schade wordt ingehaald, en haar met momenten zeer Afrikaans aandoende axé wordt hier erg geapprecieerd!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?