Andy Palacio & the Garifuna collective @ Zuiderpershuis

Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisBelize associeer je niet direct met een wervelende muziek-scene en daar wil Andy Palacio verandering in brengen. Als voorvechter van de bedreigde Garifuna-cultuur haalde hij de muzikale tradities van deze bevolkingsgroep (die zich voornamelijk in Belize, Guatemala, Nicaragua & Honduras bevindt) van onder het stof en dook samen met het Garifuna collective in de studio. "Een rustige maar beklijvende plaat die de ziel van de Caraïben blootlegt", dixit wouter die Watina onlangs uitgebreid op de testbank gooide. Ondertussen is man niet weg te slaan in de (gespecialiseerde) media en zoiets legt geen windeieren. Op de recentste wereldmuziek-hoogmis WOMEX sleepte hij dan ook een award binnen. Afgelopen zomer stond deze Belizaan op het hoofdpodium van het Afro-Latino festival in Bree en liep daar weg met onze eigen award "ontdekking van de dag". Daarom dat we Andy Palacio en zijn Garifuna collective zeker wat extra stage-time gunden — de stage in kwestie was afgelopen donderdag die van het Zuiderpershuis.

Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)
Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)
Als ik mij goed herinner was de bezetting op het Afro-Latino podium aan de magere kant. Deze keer had Andy Palacio naast zijn vaste muzikanten ook twee Garifuna-ladies mee naar Antwerpen gebracht. Ze namen de backing vocals voor hun rekening en zorgden meermaals voor een hartverwarmend acapello intermezzo. Uiteraard veel bekend werk uit Watina in hun set, waaronder het heerlijke swingende Miami, de meesterlijke titeltrack Watina en het ingetogen Sin Precio. Ik bespeurde af en toe nieuw werk, wat Andy later ook bevestigde met de aankondiging van een nieuwe plaat, die ergens volgend jaar in de rekken moet liggen. Tot mijn spijt werden we deze keer niet getrakteerd op een guest-apperance van de knarre zeventiger Paul Nabor. Zijn innemelijke passage op Afro-Latino staat nog steeds op ons netvlies en in de archieven van youtube.com gebrand. Edoch een prima concert dat — als ik even de criticaster mag uithangen — een tikkeltje meer punch en een iets enthousiaster publiek kon gebruiken.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hierbij 2 leuke youtube van Andy Palacio & Paul Nayor @Afro-Latino:
http://nl.youtube.com/watch?v=eSDnR4gxu5..
en nog een mooie http://nl.youtube.com/watch?v=9OKbpcd86S..
Kristof Henseler | 17 november 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?