Mbilia Bel - Bel Canto: Best of Genidia Years

De pioniersjaren van de Afrikaanse muziek zijn aan een heuse revival bezig. Compilaties vliegen de deur uit, en muzieklabels stoffen hun oude opnames af. Stern, de grootste Afrikaanse muziekverdeler buiten Parijs, doet zijn duit in het zakje met een reeks fascinerende overzichten van de belle epoque van de Afrikaanse muziekgeschiedenis. Ethiopië passeerde al de revue, Soundiata geeft een overzicht van het ontstaan en de evolutie van de Super Rail band de Bamako, waar wereldsterren als Mory Kante en Salif Keita hun sporen verdienden. Concurrent Bembeya Jazz uit buurland Guinea kreeg ook zijn plaats in de rekken: Authenticité. The syliphone years, geeft als dubbelalbum een mooi overzicht van de gloriejaren van de band die heel West Afrika platlegde.

In diezelfde tijd profileerde ook Kinshasa zich op muzikaal vlak, als centrum van de Afrikaanse Rumba. In de jaren '60 en '70 was het Congolese nachtleven het decor van een intense muzikale strijd tussen de twee grootste soukous - orkesten van die tijd, Franco's Tout Puissant OK Jazz, kortweg TPOK, en Orchestre Afrisa International van muzikale rivaal Tabu Ley Rochereau. Het verhaal van Tabu Ley en zijn Rocherettes werd vereeuwigd in de dubbelaar The Voice of Lightness, maar Tabu Ley's grootste ontdekking van de jaren '80, Mbilia Bel, kreeg van Stern een eigen compilatie toebedeeld.

TPOK was zo'n beetje de marktleider van de soukous toen Tabu Ley Rochereau in 1981 de bevallige Mbilia Mboyo rekruteerde voor Afrisa. Maar het bleek een geniale zet. Zodra Mbilia in 1981 de rangen van Afrisa vervoegde, stal ze de show met haar uitzonderlijk dans- en zangtalent — en het hart van de master himself. Rochereau en Mboyo Bel trouwden, en Mbilia groeide uit tot de eerste vrouwelijke soukous superster.

Tussen '82 en '88 zong Mbilia in Afrisa en bracht ze 9 albums uit op Tabu Ley's Genidia label. In '88 ging het stel uiteen. Bel verhuisde naar Parijs en ging aan de slag met gitarist Rigo Star. De populariteit van Afrisa kreeg een stevige dip. Maar voor het zover kwam hadden ze samen wel de grenzen van de Afrikaanse muziekscene verlegd. Bel Canto - Best of the Genidida Years is een boeiende bloemlezing van de swingende soukous van de jaren '80. De obligate zeepsop-synthesisers hier en daar — het zijn niet voor niets de eighties — maar vooral karrevrachten vol jengelende gitaren, uitgesproken bassen, jazzy blazers, een opzwepende ritmesectie en een hemelse stem. Dat kan zelfs de lage kwaliteit van youtube niet verbergen. Zeg nu zelf!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?