The Ethiopian Millenium Collection, Mahmoud Ahmed & Aster Aweke

Tot voor kort beperkte het aanbod aan Ethiopische muziek zich tot de (overigens uitstekende) Ethiopiques reeks en enkele albums van Aster Aweke, maar ondertussen is er nu het in Addis Abeba gevestigde Ait Records dat ons met een waar najaarsoffensief van zijn bestaan op de hoogte brengt. We lichten met graagte enkele albums uit hun recente aanbod.

Ethiopian Millenium Collection: Chic-Chic-KaEthiopian Millenium Collection: TraditionalEthiopian Millenium Collection: InstrumentalWie nog niet vertrouwd is met de unieke sound die de Ethiopische muziek toch wel is, begint misschien best met eens te grasduinen in The Ethiopian Millenium Collection, een zes albums tellende reeks waarin het Ait label de belangrijkste Ethiopische artiesten voorstelt netjes onderverdeeld in de categorieën Memories of Ethiopia, Chic-Chic-Ka, Instrumental, Traditional, Ballads en Dance.

Mahmoud Ahmed - Tizita: The best of, Vol. 2Mahmoud Ahmed - Tizita: The Best of, Vol. 1Mahmoud Ahmed geldt in eigen land als een muzikale halfgod. De man is al zowat 40 (!) jaar actief, hoog tijd voor een carrièreoverzicht dus. Tizita: The Best Of — Tizita betekent 'herinnering' in het Amhaars en het nummer is zowat het onofficiële volkslied van Ethiopië — bestaat uit twee delen (Vol. 1 & Vol. 2) met daarop 18 van 's mans grootste hits. Ahmed's songs gaan van swingende dansnummers tot bijna kitscherige ballads en ademen in alles de spirit die Ethiopië zo apart maakt uit.

Aster Aweke - Aster's BalladsOok de catalogus van de hierboven vermeldde diva van de Ethiopische muziekscene, Aster Aweke, die nu al enkele jaren haar muziek op haar eigen Kabu label uitbrengt, wordt verdeeld door Ait Records. Wij kregen Aster's Ballads in handen, een leuk verzorgde box met een bloemlezing uit de ballads die Aster de afgelopen decennia op plaat vereeuwigde.

www.xmd.nl | www.aitrecords.com

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Toen ik begin 2008 in Adis Abeba was ben ik inderdaad deze CD’s tegengekomen. In het centrum van Adis Abeba zit een klein platenzaakje, wat in feite Ait Records is. Wat ik begreep is dat de CD’s worden samengesteld in EthiopiŽ en in opdracht worden geperst of gekopieerd in buurland Sudan. De meeste van de genoemde CD’s heb ik een jaar geleden ook gekocht. Tijdens onze toch door EthiopiŽ heb ik zeker dertig CD’s gekocht. Ze kosten slechts een paar euro per stuk in Ethiopie. Er is zoveel goede muziek in EthiopiŽ. Je valt er van de ene in de andere verbazing. Ook heel veel religieuze muziek is zeker het beluisteren waard.
Voor een wereldmuziek liefhebber is EthiopiŽ een waar paradijs.
Edward van Cuijk | 15 maart 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?