Brasileirinho: vervolg...

Roda de choro in PenhaWie deze post gelezen had, wist het wellicht al, maar nu ik de film gezien heb, is het zeker: Brasileirinho vormt een uitstekende inleiding tot de brok Braziliaanse muziekgeschiedenis die choro heet. Het verhaal was, zoals dat met muziekfilms meestal het geval is, dunnetjes tot onbestaand, maar dat hinderde niet voor wie zich wilde laten meedeinen op het ritme van Rio de Janeiro. Het uitgangspunt, een groot choroconcert in Niterói, was opgezet spel, speciaal voor de film, maar zorgde ervoor dat alle muzikanten en instrumenten netjes voorgesteld geraakten. Centraal stond de chorogroep Trio Madeira Brasil, die bestaat uit jonge wolven Zé Paulo Becker en Marcello Gonçalves en de respectabele Ronaldo do Bandolim. Dit trio nodigde voor de verjaardag van Pixinguinha, tevens (uiteraard) de feestdag van de choro, een aantal belangrijke choristas uit om samen te musiceren in Niterói. Flarden van het concert toonden enkele bekende en vooral ook mooie nummers.

Boeiend intermezzo vormde het stukje over de choroworkshops: in Rio wordt er elke week lesgegeven door choromeesters in de verschillende instrumenten. Hebt u, beste lezer, al eens dertig pandeiristas samen bezig gezien? Of een dertigtal fluitisten? In deze workshops leren de jongeren immers in groep de kneepjes van het vak van ervaren muzikanten door met zijn allen hetzelfde nummer te spelen. Dat zijn elke week enkele honderden studenten die zich bekwamen in het oudste en misschien wel meest complexe nationale Braziliaanse muziekgenre.

En ook Rio, a cidade maravilhosa, speelde een hoofdrol in deze film. De choro is immers vooral een carioca genre. Wel wordt het met name geassocieerd met 'oud Rio' (de wijken Centro en Lapa, maar ook Penha). Zo werd er in Penha bij de in vroegere jaren bekende (maar nu gesloten) club Sovaco de Cobra gemijmerd, en werd er een 'spontane' roda de choro bijeengebracht aan de kerk van Nossa Senhora da Penha. Prachtig om te zien...

Enfin, wie nog twijfelde: ik ben een fan, van zowel de choro als van Rio als van Brasileirinho. Wie dus een introductie wil tot de choro: u weet nu waar zijn moet: bij Mika Kaurismaki.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?