Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4

Global Afrobeat Movement Vol. 4Naar goede gewoonte serveert DJ Mukambo ons ook dit jaar weer een leuk buffet vol internationale afrobeat-lekkernijen.

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4 trapt zowaar af in Finland, de thuisbasis van de uit Benin afkomstige Oladele Franck Komolou, die er in 2013 Frankosun And The Family oprichtte. Small Talk Big Problem is de heerlijke meer dan tien minuten durende opener van hun gelijknamige eerder dit jaar verschenen langspeler. Heel anders klinkt Farawané, van het Britse Yamäya dat zijn afrobeat lardeert met invloeden uit Ethio-jazz, hip-hop en dub en vocalen in het Wolof.

Met Phoenix Afrobeat Orchestra, een zestienkoppig ensemble onder leiding van Camille Sledge (dochter van Debbie Sledge van de iconische soulformatie Sister Sledge) zitten we natuurlijk in de Verenigde Staten.

Normaal gezien focust DJ Mukambo met deze compilaties op vrij recente releases, maar voor de klassieke afrobeat van Doucement van het Franse Les Frères Smith keren we terug naar 2011. Met BANTU keren we terug naar het moederland, Nigeria. Voor het stevig uptempo Na Me Own My Body kregen ze bovendien het gezelschap van Akua Naru.

Lees verder

Yalla Miku - Yalla Miku

Yalla MikuVanwege de machtige financiële instellingen die er gevestigd zijn, is Genève vooral bekend als een plek die rijkdom uitstraalt. Toch wordt de Zwitserse stad ook geroemd om zijn multiculturalisme; een "multiculturalisme" dat vooral bestaat uit rijke, hoogopgeleide Engelssprekende expats. Maar wie wat dieper wil graven, zal in het historische hart van de stad de ware ziel van Genève ontdekken, kloppend in de Noord-Afrikaanse eetgelegenheden en op de plekken waar kunstenaars, muzikanten en activisten elkaar ontmoeten. En het is vooral dat Genève dat Cyril Yetarian wil promoten met Bongo Joe, of het nu via de releases van het label is, of terplekke in de platenzaak annex café met zicht op de Rhône: "I've always wanted to showcase the real international Geneva, and with all these different activities, I'm fighting to keep the city interesting and honor its underground life!".

Lees verder

Bongeziwe Mabandla - amaXesha

Bongeziwe MabandlaWij maakten in 2020 voor het eerst kennis met de uit het Zuid-Afrikaanse Tsolo afkomstige singer-songwriter Bongeziwe Mabandla, en wie van de soms wat etherische Afro-folk op Iimini genoot, zal ook deze amaXesha (Xhosa voor "de tijden") weten te appreciëren. Ook voor dit album werkte Mabandla opnieuw samen met producer en multi-instrumentalist Tiago Correia-Paula. Het resulteerde in 14 nieuwe composities, veelal intiem van aard, met uitzondering van het zeer dansbare Hlala, dat een discojasje kreeg aangemeten. De studiogesprekken tussen sommige nummers zullen echter enkel de echte fans bekoren.

Lees verder

Trad.Attack! - Bring It On

Trad.Attack!Voor de opvolger van het in 2020 verschenen Make Your Move, experimenteert het Letse trio Trad.Attack! verder met hun moderne kijk op de traditionele Letse folk, maar gitarist/vocalist Jalmar Vabarna voegt daar toch graag aan toe: "This album has set us off on a new journey to broaden our horizons. We tried out new instruments and searched for new sounds. Our paths have crossed with those of many other musicians from familiar places and ones we weren't really familiar with.". Drummer Tõnu Tubli vult aan: "We will not forhet our roots, we remain true to who we are and know what make sus special. The songs on this album remember the start of their journey and bravely look into the unknown!".

Lees verder

Skalinka - Beyond Bars

SkalinkaDeze Beyond Bars mag dan al de derde langspeler zijn voor Skalinka, voor ondergetekende was het de eerste kennismaking met dit negenkoppig mestizo-gezelschap uit Oldenburg bij Bremen.

De naam van de band is een samentrekking tussen "ska" en "Kalinka", één van de bekendste Russische volksliederen, en op Beyond Bars, balanceren de Oldenburgers dan ook voortdurend op een slappe koord tussen genres als reggae en ska (Levantemonos), swing (Prometheus, reggae meets swing), Balkan brass, klezmer en pop (afsluiter In The Wake, pop meets hoempa) en zelfs wat klassieke muziek (het donkere intieme Dagger Dance, dat in de tweede helft van het nummer plots transformeert in wervelende Oost-Europese folk), waarbij vocaal wordt afgewisseld tussen Engels en Spaans.

Lees verder

FRA! - Chale Wote

FRA!FRA! is een zevenkoppige Ghanese formatie die werd opgericht in 2015 en lokale genres als afrobeat, highlife en Afro-funk mixt met elementen uit westerse rock (vanwaar ook hun keuze voor de bandnaam FRA!, Akan voor "mix"), waarbij ze zich graag laten inspireren door legendarische Ghanese bands uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als Osibisa en The Ramblers. In 2022 verscheen al hun debuutalbum Journey, nu dus gevolgd door deze Chale Wote, waarbij chale lokaal dialect is voor vriend of kennis, en wote is Ga voor "kom op" of "laten we gaan".

Lees verder

Yemen Blues - Shabazi, A Tribute To The Poet

Yemen BluesYemen Blues, het project rond de naar Finland uitgeweken vocalist en multi-instrumentalist van Jemenitische afkomst Ravid Kahalani, ontstond in 2010 uit een samenwerking met contrabassist en componist Omer Avital.

Met deze Shabazi, A Tribute To The Poet brengt de band, ondertussen versterkt met Shanir Blumenkranz op bas en oed, Rony Iwryn op percussie en Dan Mayo op drums, een muzikale ode aan de zeventiende-eeuwse dichter Shalem Shabazi, algemeen beschouwd als de belangrijkste poëet in de Jemenitische geschiedenis.

Lees verder

Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain

Taa!Voor wat ondertussen alweer het elfde deel is in de Hidden Musics reeks van Glitterbeat Records, trok samensteller en producer Ian Brennan deze keer naar een aantal afgelegen locaties in het binnenland van Botswana waar hij op zoek ging naar de muziektradities van de San (vroeger bekend onder de naam "Bosjesmannen"). Het voortbestaan van het Taa (dat zich laat vertalen als "mens" of "menselijk wezen") of !Xóõ, een taal befaamd om zijn enorme klankinventaris (5 klinkers, 56 ongeaffecteerde medeklinkers en niet minder dan 80 klikmedeklinkers), is ondertussen echter bedreigd. De 16 liederen op deze Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain zijn voornamelijk mantra's, gebeden waarin dezelfde woorden of zinssneden voortdurend herhaald worden, waarbij de stemmen van de verschillende sjamanen enkel spaarzaam worden bijgestaan door handgeklap, geïmproviseerde percussie of duimpiano. Intiem portret van een bedreigde cultuur.

Lees verder

Chouk Bwa & The Ångströmers - Somanti

Chouk Bwa & The ÅngströmersToen het Haïtiaans-Belgische samenwerkingsverband Chouk Bwa & The Ångströmers in de lente van 2020 wilden beginnen aan de promotietournee voor hun eerste langspeler Vodou Alé, hadden ze er natuurlijk nog geen enkel vermoeden van welk onheil hen en de rest van de wereld boven het hoofd hing met de toenmalige COVID-19 pandemie.

De tournee moest noodgedwongen uitgesteld, maar toch bleven beide bands het vuur ook tijdens de pandemie brandende houden, wat resulteerde in de release van Ayiti Kongo Dub #1 en Ayiti Kongo Dub #2, twee drie tracks tellende 12inch dub-EP's.

In mei 2022 volgde dan uiteindelijk de reünie in de vorm van een 32 concerten tellende tournee, af en toe onderbroken voor repetitiesessies, discussies, experimenten, interculturele dialoog en muzikale onderhandelingen. Het was op die manier dat het materiaal voor Somanti haast organisch tot stand kwam.

Lees verder

Bombino - Sahel

BombinoVijf jaar na het gesmaakte Deran is de Nigerese Toeareg en gitaarvirtuoos Omara 'Bombino' Moctar terug met Sahel, waarvoor hij samenwerkte met de Welshe producer David Wrench en zich samen met zijn muzikanten tien dagen terugtrok in Studio Hiba in het Marokkaanse Casablanca.

De titel van het album verwijst vanzelfsprekend naar de strook land die tussen de Saharawoestijn en de zuidelijker gelegen tropenregio het Afrikaanse continent van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee doorkruist.

Lees verder

Moonlight Benjamin - Wayo

Moonlight BenjaminOndergetekende leerde de naar Frankrijk uitgeweken Haïtiaanse Moonlight Benjamin in 2020 kennen dankzij de release van haar tweede langspeler Simido. Op dat album verenigde de "de Caribische Patty Smith" de traditionele Haïtiaanse voodoocultuur met invloeden uit de Amerikaanse bluesrock. Voor opvolger Wayo, werkte ze opnieuw samen met Matthis Pascaud, maar riep ze ook de hulp in van producer en drummer/percussionist Raphaël Chassin (voorheen onder andere actief bij Salif Keita).

Lees verder

Mokoomba - Tusona: Tracings In The Sand

MokoombaNa Luyando, hun gesmaakte akoestische uitstapje uit 2017, is het Zimbabwaanse Mokoomba eindelijk terug met een nieuwe langspeler. Opgenomen tijdens de COVID-19 pandemie, produceerde de band dit nieuwe album volledig zelf.

De titel van het album verwijst naar een eeuwenoud systeem van tekens en symbolen, die bij de Luvale, de etnische minderheid uit het noordwesten van Zambia waartoe de leden van Mokoomba behoren, in het zand worden getrokken tijdens de mukanda, een initiatieritueel voor jongens tussen 8 en 12 jaar oud.

Lees verder

Omara Portuondo - Vida + Eliades Ochoa - Guajiro

Eliades OchoaOmara PortuondoZowel Omara Portuondo als Eliades Ochoa, zowat de enige nog overlevende leden van het gevierde Buena Vista Social Club verblijden hun fans nog een keertje met een nieuwe langspeler, en het leek ons dan ook niet meer dan passend om beide releases, hoe verschillend ook, in één recensie te bundelen.

Lees verder

Dur-Dur Band Int. - The Berlin Session

Dur-Dur Band Int.Ondergetekende leerde het iconische Somalische ensemble Dur-Dur kennen dankzij het uitstekende archiefwerk van muziekarcheoloog Samy Ben Redjeb, die voor zijn Analog Africa-label in 2018 een uitstekende compilatie van het werk van de band samenstelde. Maar de gouden jaren van de muziekscene in Mogadishu liggen om welbekende redenen al enkele decennia achter ons. Dur-Dur trachtte nog enkele jaren om het hoofd boven water te houden in Addis Abeba, maar naarmate de jaren verstreken viel de band uit elkaar en verspreidden de leden zich ballingschap over de vier continenten.

Lees verder

Gaïsha - Ana Aïsha

GaïshaAna Aïsha is het langspelerdebuut van Gaïsha, een project rond de Belgisch-Marokkaanse zangeres Aïcha Haskal en een reeks topmuzikanten uit de Belgische scene als toetsenist Michael De Schryver (Va Fan Fahre, Projecto Secreto), bassist Lieven Van Pee (Echoes Of Zoo, De Beren Gieren), violist Renaud Ghilbert (Absynthe Minded), gitarist Eduardo Vega (Va Fan Fahre, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra), percussionist Falk Schrauwen (Compro Oro, Sylvie Kreusch) en drummer Nico Leonard (Moon Invaders, Victor Rice).

Lees verder

IREKE - Tropikadelic

IREKEHet festivalseizoen loopt op zijn laatste benen en ook de zomer is weer bijna afgelopen, maar voor diegenen die, met een mogelijke Indian summer in het vooruitzicht, toch nog op zoek zouden zijn naar wat heerlijk zomerse grooves, willen we zeer graag deze Tropikadelic van IREKE voorstellen.

Lees verder

Gao Hong & Kadialy Kouyate - Terri Kunda

Gao Hong & Kadialy KouyateNadat de kora eerder al gekoppeld werd aan de piano (Omar Sosa & Seckou Keita), de harp (Seckou Keita & Catrin Finch), de accordeon (Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto), de cello (Ballaké Sissoko & Vincent Segal) en de kanklès (Solo & Indré), zorgt de samenwerking van de Chinese Gao Hong met de Senegalese Kadialy Kouyate deze keer voor een samenspel van de West-Afrikaanse harp met de Chinese pipa (soms ook wel een Chinese luit genoemd).

Lees verder

Los Fulanos - Barcelona Boogaloo Masters

Los FulanosHet hoogst aanstekelijke boogaloo-genre, een in het New York van de jaren zestig van de vorige eeuw ontstane fusie van soul, rhythm & blues, mambo, en son montuno, is hier de afgelopen jaren wellicht te weinig aan bod gekomen, maar daar willen we nu verandering in brengen met deze Barcelona Boogaloo Masters van het uit Barcelona afkomstige Los Fulanos.

Lees verder

Tagua Tagua - Tanto

Tagua TaguaStelden we u hier de voorbije weken en maanden al menige jazzy Braziliaanse productie voor, dan gooien we het deze keer over een soulvolle boeg met Tanto, de tweede langspeler van de uit São Paulo afkomstige multi-instrumentalist en vocalist Tagua Tagua (Felipe Puperi).

Lees verder

Vesko - De Bamako…

VeskoNa een lange carrière als percussionist (en een verhuis naar Mali) waagde Vincent Lasalle aka. Vesko zich met De Bamako… nu aan een eerste albumproject waarvoor hij traditionele Malinese muziek op een aanstekelijke manier mixt met moderne elektronica.

Vesko: "Il s'agit d'un travail qui a mûri en moi depuis plus d'une dizaine d'années. Mais je me suis réellement impliqué dans cette recherche il ya seulement quatre ans. Cela représente des heures de travail et de réflexions pour pouvoir allier traditions et modernité, culture malienne et culture française sans dénaturer l'une ou l'autre. J'ai vraiment pris mon temps pour arriver à obtenir cette fusion que j'avais imaginé. Avec ce premier album je pense être arrivé à l'objectif que je m'étais fixé.".

Lees verder