Mano Mundo 1994 - 2013

Mano MundoMano Mundo is niet meer. De ploeg achter het gezellige en vooral kosteloze multiculturele festival dat al sinds 1994 De Schorre in Boom kleurde besliste om na het verliezen van subsidiegelden de pijp aan Maarten te geven. Jammer want na de sluiting van Wereldculturencentrum Zuiderpershuis verschraalt alweer een stuk van het Antwerpse wereldmuzieklandschap. Toegegeven, zelf zijn we er ook alweer een aantal jaartjes niet meer geweest (het laatste verslag van het festival op deze pagina’s dateert van 2008), maar Mano Mundo symboliseert zeker een belangrijk deel van het wereldmuziekverleden van ondergetekende en trok menig festivalzomer op gang. Jammer dat alleen harde valuta nog de norm worden in muziekland.

Dienstmededeling

tropicalidad.beDe opmerkzame zielen onder u hadden misschien al gemerkt dat er recentelijk een en ander veranderd is aan uw vertrouwde wereld­muzie­kblog. Dat klopt: de concertagenda zit in een nieuw jasje — de Google Calendar gebruikers onder u zullen dat wel kunnen appreciëren — en hier en daar is er ook iets verdwenen.

Wegens nijpend tijdsgebrek waren we genoodzaakt enkele tropicalidad.be onderdelen op pauze te zetten. Concreet betekent dit dat het wat stil gaat worden in de frontstage rubriek en dat het nieuws voorlopig uit de spreekwoordelijke ether verdwijnt — alsook de gezellige sociale drukte op facebook & twitter. Uiteraard kan u nog steeds bij ons terecht voor ongezouten cd-reviews, in-depth interviews, de vernieuwde concertagenda en uw wekelijkse aflevering van Radio Mukambo.

Wereldculturencentrum Zuiderpershuis 1992 - 2012

ZuiderpershuisDe kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis de deuren sluiten.

Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuider­pers­huis zelf niet buiten schot. Het wereldculturencentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiële put van ruim 350.000 euro achter. Het is tekenend voor deze tijd en onze maatschappij; we steken onszelf almaar dieper in de schulden en gaan ondertussen fluitend door zonder aan eventuele gevolgen te denken. Als we terug een gezonde maatschappij willen worden, moeten we van dat kapitalistische nonsensbeleid afstappen!

Lees verder

Red het Zuiderpershuis!

Red het ZuiderpershuisIn 2013 bestaat het Zuiderpershuis, de Antwerpse ster aan het wereld­muziek­firmament 20 jaar. Maar wie het tropicalidad.be nieuws een beetje volgt weet dat het Zuiderpershuis een negatief pre-advies kreeg en haar subsidies van de Vlaamse Overheid dreigt te verliezen. Daarmee staat helaas ook de toekomst van het Antwerps wereldculturencentrum op het spel.

ZuiderpershuisHier op tropicalidad.be kunnen we ons moeilijk een Belgisch wereld­muziek landschap inbeelden zonder het Zuiderpershuis. We zijn er al ruim vijf jaar kind aan huis en dankzij hun neus voor talent konden we artiesten als Atongo Zimba, Andy Palacio, Bassekou Kouyate, Minyeshu, Staff Benda Bilili, Ebo Taylor en Conjunto Angola 70 ontdekken nog vóór ze in door grotere zalen en festivals omarmd werden. Wil je net als ons iets wil ondernemen om het Zuiderpershuis te helpen?

Teken de petitie op www.petities24.com en vertel, tweet, post of blog het verder.

5 jaar tropicalidad.be

Zulu 9.30 (Polé Polé Beach 2007)wereldmuziekEen dikke vijf jaar terug, in een niet nader­genoemd café in het Leuvense, kregen twee wereld­muziek­liefhebbers het naïeve idee om een blog uit de grond te stampen die de wereld­muziek wat extra in de verf ging zetten. Op 5 juli 2005 — vandaag exact vijf jaar geleden — verscheen de aller­eerste, ietwat amateu­rische post. We hadden toen geen flauw idee van wat er ging volgen, maar dankzij de noeste arbeid en enthousiasme van wouter, tim en mezelf heeft tropicalidad.be een kleine 1.000 posts later duidelijk z'n plaats verworven in de wereld­muziek­scene van ons land.

Dit is dan ook het uitgelezen moment om al onze lezers en fans te bedanken voor hun on­op­hou­de­lijke interesse, reacties, commentaren & mailtjes, alsook de de sympathieke mensen uit de wereld­muziek­scene die ons in afgelopen laatste jaren getrakteerd hebben op ontelbare promo-cd's, persdossiers, backstage-, frontstage-, foto-, pers- en vip-pasjes. Obrigado!

Electrosoucous à la Belge: S.W.A.N.

S.W.A.N.Ook na zijn muzikale avonturen met Think of One — waaronder NAFT, Marrakech Emballages Ensemble, Chuva em pô, Tráfico en Camping Shaâbi — blijft David Bovée (dankzij z'n gigantische aluminium frak oftwel caravan) zowel muzikaal als geo­grafisch voortdurend in beweging. Het éénmalige zijproject King Sasha, waarvan het exclusief concert in de KVS tot op heden nazindert — lijkt aan de basis te liggen van zijn nieuw collectief S.W.A.N. Samen met de toenmalige Congolese drummer van dienst Alonzo, de Braziliaanse Alê Oliveira (die ook meewerkte aan Chuva em pô), David Picard en Eric Bribosia smeedt David naar eigen zeggen wit-hete soukous, koude synths en snijdende gitaren samen tot "Electrosoucous à la Belge". Niet voor gevoelige zieltjes.

David legt het concept met plezier uit in deze reportage van Floris Erbuer. Op 10 april kun je S.W.A.N. live aan het werk zien in de KVS en met de clip van Rock Del Sol en de audio-samples op vi.be kun je alvast op temperatuur komen.

Lees verder

tropicalidad.be twittert

twitter
tropicalidad.be
vind je ook op:
Facebook
twitter
YouTube
MySpace
indymedia.be
Dat we op tropicalidad.be niet vies zijn van de zogenaamde nieuwe media en hippe internet speeltjes, dat zal u al wel gemerkt hebben. Als bloggers van het eerste uur kan u ons ook op sociale speeltuinen als Facebook, MySpace en YouTube vinden.

De opmerkzame bezoeker zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat we ook op de twitter-trein gesprongen zijn. Sinds Sfinks Mixed zijn we ietwat stiekem aan het experimenteren met live verslaggeving en micro nieuwsflashes. Zo kunnen we julllie wereld­muziek­nieuws­honger nóg sneller stillen. Onze tweets (korte nieuwsberichtjes) kun je op de voet volgen aan de rechterkant op onze frontpage of op ons eigen twitter profiel. Twitter aldus gerust met ons mee en we hopen u dan ook in grote getale twittergewijs te mogen begroeten!

tropicalidad.be foto-expo: de laatste dagen!

Sneak preview foto-expo — Zulu 9.30 op Polé Polé Beach 2007Sneak preview foto-expo — Konga Vibes op Couleur Café 2007
Voor wie een zwak heeft voor kleurrijke beelden van kleurrijke muziekjes uit kleurrijke landen hebben we een duidelijke boodschap: rep u stante pede naar het (trouwens uiterst gezellige) Sfinks Café in Boechout alwaar nog tot 12 september de tropicalidad.be foto-expo loopt. Daar krijg je een uitgelezen collectie concert-foto's voorgeschoteld, ge­foto­grafeerd en samen­gesteld door uw trouwe frontstage reporter.

SfinksAlle praktische info vind je hier of op de Sfinks webstek. We hopen u alsnog in grote getale te mogen verwelkomen.

3 jaar tropicalidad.be

tropicalidad.beVandaag is het is exact drie jaar geleden dat de eerste niet-onzinnige post op tropicalidad.be verscheen. Een slordige 600 posts later mogen wouter, tim en mezelf aldus drie verjaardags­kaarsen uitblazen: hoezee! Een uitgelezen moment om in de eerste plaats al onze lezers en fans te bedanken voor hun onophoudelijke interesse, reacties, commentaren & mailtjes, alsook de de sympathieke mensen uit de wereld­muziek-scene die ons in de laatste jaren getrakteerd hebben op ontelbare promo-cd's, persdossiers, backstage-, frontstage-, foto-, pers- en vip-pasjes. Waarvoor feestelijk bedankt!

Omdat drie jaar in internetland een eeuwigheid is hebben we voor de aardigheid een overzichtje van de tropicalidad.be geschiedenis ineen geknutseld, dat ook op onze about-pagina is terug te vinden.

timelinejuli
2005
in een bui van naïef enthousiasme zetten wouter & pieter tropicalidad.be op poten en op 5 juli 2005 verscheen de allereerste, ietwat amaturistische post.
timelinejuli
2006
een jaar later heeft ons dapper wereldmuziek-geblog geen zoden aan de dijk gezet want we worden voor het eerst als pers uitgenodigd op het Sfinks festival. pieter krijgt de frontstage smaak te pakken en ontpopt zich als vaste concert-fotograaf.
timelineaugustus
2006
tropicalidad.be evolueert van een louter visueel medium naar een waar audio-visueel spektakel: op 19 augustus ziet de steamin' tropical radio het levenslicht.
timelineoktober
2006
het heeft lang op zich laten wachten, maar op 10 oktober 2006 introduceert tropicalidad.be de eerste én enige wereldmuziek concert en festival agenda van België.
timelinezomer
2007
na Sfinks volgt elk zichzelf respecterend wereldmuziek festival en er worden duchtig pers-, frontstage-, backstage- en foto-pasjes onze richting uitgegooid — met een indrukwekkend zomerfestival parcours als gevolg.
timelineoktober
2007
tim vervoegt de rangen van tropicalidad.be en introduceert de eerste in-depth interviews.
timelinenovember 2007 na dik twee jaar bloggen wordt tropicalidad.be van een nagelnieuw design voorzien: le nouveau tropicalidad.be est arrivé.
timelinenovember
2007
MetaTale publiceert een lijstje met de 100 meest invloedrijke Vlaamse bloggers waar tropicalidad.be op nummer 23 staat genoteerd.
timelinemei
2008
een concert-foto van pieter's hand verschijnt op de cover van Mixed/Beyond en Sfinks café opent eind mei haar deuren voor een heuse tropicalidad.be foto-expo.
timelinevandaag
2008
wie weet? kijk eens op onze frontpage...

Bloemen noch kransen, maar felicitaties in de reacties kunnen we zeker appreciëren.

tropicalidad.be op de cover van Mixed-Beyond

Mixed Beyond — mei/juni/juli 2008Na een lange wereld­muziek­stilte in het tijdschriften­landschap van de lage landen, doken vorig jaar bij onze noorderburen plots twee gloednieuwe wereld­muziek­magazine's op: Mixed en Beyond. Die gelijktijdige lancering heeft ook de bedenkers van beide bladen verbaasd, die logischerwijze de koppen bij elkaar staken om het beste van de twee moederbladen te bundelen in één magazine. Mixed-Beyond is het resultaat.

De allereerste editie viel vorige week in onze bus. Net zoals zijn voorganger Mixed is het magazine een streling voor het oog en tot aan de rand gevuld met wereldmuzieknieuws, -reportages en -recensies die bijzonder goed aansluiten met wat er hier op tropicalidad.be verschijnt. Niet geheel ontoevallig prijkt een foto van de hand van uw trouwe frontstage reporter op de cover van het tijdschrift. De foto in kwestie is er eentje van de afrobeat-god in wording Seun Kuti op de jongste editie van Polé Polé Beach. Naast de reportage over de muzikale erfenis van The Black President (Fela Kuti) vinden we in de eerste Mixed-Beyond ook artikels over Baaba Maal, Balkan Beatbox en Ghalia Benali.

Mixed-Beyond is in ons land ondertussen te koop in de betere tijdschriftenwinkel voor 5,95 €.

tropicalidad.be foto-expo in Sfinks café

Sneak preview foto-expo — Konga Vibes op Couleur Café 2007SfinksVoor wie hier op tropicalidad.be wel eens door de vele concert- en festivalverslagen snuistert zal het wellicht geen verrassing zijn dat uw trouwe reporter niet alleen een zwak heeft voor wereldse muziekjes, maar ook voor fotografie en concert-fotografie in het bijzonder. Het precaire metier om concerten op foto vast te leggen is ongemeend boeiend en het is dan ook niet zonder enige trots dat ik deze zomer enkele van die beelden in het Sfinks café in Boechout mag exposeren. Bij deze is iedereen vriendelijk uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling op zaterdag 31 mei of in de periode daarna (tot 12 september) om een kijkje te komen nemen.

Zonder de sympa­thieke medewerking van tourmanagers, concert- en festivalorganisatoren (en niet in het minst de mensen van Sfinks) had ik noch de mogelijkheid, noch de mooie plekjes kunnen bemachtigen om naar hartelust concert-plaatjes te kunnen schieten — ¡muchas gracias!

Lees verder

Bob Marley verfilmd

Bob MarleyNiemand minder dan Martin Scorcese heeft het plan opgevat om het leven van Bob Marley te verfilmen. De man die door sommigen als profeet en door de rest als een geniale muzikant wordt aanzien, zou 65 geworden zijn op 6 februari 2010. Maar een domme voetbalwonde bleek een tumor en werd hem fataal. Op diezelfde datum wil ook Scorcese zijn film de wereld in sturen. Veel is er nog niet bekend over het project, behalve dat de familie hun toestemming gegeven heeft en dat oudste zoon Ziggy Marley mee achter de productietafel plaatsneemt.

Bij Scorcese is het project alvast in goed handen. Hij regisseerde onder meer het impressionante No Direction Home: Bob Dylan en recent ook Shine a Light, een documentaire over de Rolling Stones. Wat verder graven in de catacomben van het net leert dat Sorcese ook verantwoordelijk was voor de (16 minuten lange) videoclip van Michael Jackson's Bad. Wie niet kan wachten, moet ondertussen zijn kopie van de documentaire Legend - The Best of Bob Marley and the Wailers nog maar eens afstoffen.

tropicalidad.be te gast bij Radio Scorpio

Radio ScorpioNu zaterdag (2 februari om precies te zijn) heeft tropicalidad.be de eer en het genoegen te gast te zijn bij Batucada, het wereldmuziek programma van dé Leuvense vrije radio: Radio Scorpio. Voorlopig kun je Batucada nog niet on-demand beluisteren, dus sporen we alle Leuvenaars met lichte dwang aan om op zaterdag rond de klok van acht massaal op 106 FM af te stemmen.

Hartaanval fataal voor Andy Palacio

Gisterenavond is de Belizaan Andy Palacio op 47-jarige leeftijd overleden aan een beroerte en hartaanval. Even tragisch als onverwacht moeten we afscheid nemen van een geweldig muzikant, zanger & voorvechter van de Garifuna-cultuur. Met de release van het indrukwekkende Watina legde hij de ziel van de Caraïben bloot en heeft zo on­mis­kenbaar zijn stempel gedrukt op het wereldmuziekgebeuren in het afgelopen jaar. We mochten Andy Palacio samen met de Garifuna collective live aan het werk zien op het Afro-Latino festival en later op het jaar in het Zuiderpershuis. Het beklijvende plaatje Watina veroverde een plaats tussen onze heetste releases van 2007 en werd de absolute nummer één in de WMCE Top 1000 van 2007.

Collega bloggers

Hoewel we hier duchtig de vinger aan de pols van het (immer uitdeinende) wereld­muziek­gebeuren houden, durft er ons al iets te ontgaan of ontbreekt de (vrije) tijd om er enkele deftige zinnen over neer te pennen. Geen nood, het internet herbergt heel wat collega's die zich dezelfde missie hebben aangemeten. Sympathiek als we zijn pikken we uit deze informatie-vloedgolf de beste schrijfsels en publiceren die voortaan op onze frontpagehier om precies te zijn. Net zoals je je op ons geblog kunt inschrijven, kun je de interessante posts van collega-wereld­muziek-bloggers op de voet volgen met deze RSS feed.

tropicalidad.be bezoekt Shashamane

the placeDe relatieve mediastilte rond het centrum van de oostafrikaanse soul- en reggaemuziek werd onlangs doorbroken door de schitterende compilatie The Very Best of Ethiopiques. Ook ExitPlus van Radio 1 pikte de release op en geeft wat audio-achtergrond. Wij doen er nog een schepje bovenop met een verslagje en wat beeldmateriaal van een (blits)bezoek aan Shashamane, het beloofde land van de Rastafari.

the guideIn 1948 deed keizer Haile Selassie van Ethiopië een 500tal hectare land cadeau aan de Rastafari kolonisten uit Jamaica en de rest van de Caraiben. Maar toen Selassie in 1974 werd afgezet reduceerde de nieuwe regering de oppervlakte van Rasta-village drastisch. Op de overblijvende 11 hectare wonen nu een 200tal Rastafari's, waarvan de meesten op de dooie zondagochtend van mijn bezoek het reggae-optreden van de avond ervoor nog aan het verteren waren. De weinige wakkere geesten leidden me rond met veel enthousiasme, nog aangewakkerd door het aroma van de eerste zondagmorgen-joint.

Lees verder

Kies zelf de line-up van Couleur Café 2008

Couleur Café 2008 mini-enquêteU hoort het inderdaad goed, de mensen van Couleur Café hengelen bij het grote publiek naar ideetjes voor hun affiche van 2008. Wie beter dan het lezerspubliek van tropicalidad.be weet hoe de droom-affiche van Couleur Café er moet uitzien? Dat dachten wij ook, temeer onze wereld­muziek­blog het recentelijk tot één van de meest invloedrijkste Vlaamse weblogs heeft geschopt.

Je top vijf samen met een rij andere suggesties kun je kwijt in deze mini-enquête, waarmee je bovendien nog kans maakt op een gratis ticket voor de 19de Couleur Café editie. Laat ons zeker weten hoe jouw CC whish-list eruit ziet! Nostalgische zielen verwijzen we graag door naar ons uitgebreid Couleur Café dagboek van afgelopen zomer.

Een nieuw kostuum

David Bovée en zijn makkers van Think of One zongen het al: "een kostuum da is altijd goe, geef na toe, ge sta mee in de rij". Na dik twee jaar bloggen op tropicalidad.be — 28 maanden om precies te zijn — was het dan ook meer dan tijd voor een nieuwe plunje en eindelijk is het zover. De site zit dus in een nagelnieuw jasje en we hopen dat je er even blij mee bent als wij.

Gezien we niet echt professionele web-designers zijn, hopen we dat het geheel er wat netjes uitziet en je alles makkelijk terugvindt. Mocht dat niet zo zijn, heb je nog wat tips of wil je ons uitgebreid feliciteren met onze nieuwe look? Laat dan zeker iets van je horen.

Lees verder

Mixed wereldmuziek magazine

Mixed wereldmuziek magazineDat er in België en Nederland een onevenwicht is tussen het grote aanbod aan wereld­muziek (concerten, evenementen & festivals) en de geringe aandacht in de verschillende media, dat hadden we al begrepen. Met onze eigenste wereldmuziek blog doen we dan ook een moedige poging om die leegte wat te vullen. Onze noorderburen voelen zich ook geroepen en brengen een gloednieuw wereld­muziek magazine uit voor de avontuurlijk aangelegde muziekliefhebber: Mixed magazine.

Mixed wereldmuziek magazine"Muziek uit de wereld is overal aanwezig en toch vaak onbekend. Daar gaan we verandering in brengen", lezen we in de allereerste editie die we op Afro-Latino festival in ons handen kregen. Het nieuwe magazine is een streeling voor het oog en zit boordevol interessante artikels. Mixed is meer dan het tijdschrift alleen. Op hun webstek vind je nieuwtjes en een database van artiesten in opbouw. Bij het magazine stak er een bonus CD-tje met wereldmuziek van Nederlandse bodem en we hebben ons laten vertellen dat bij de tweede editie een CD met wereldmuziek van Belgische bodem zal zitten. Het idee dat ze zowel bij de noorderburen als bij ons "thuis" willen zijn staat ons wel aan.

Club Tropical / Cactus / Zuiderpershuis

Alvorens Pieter met een vracht beeld- en luistermateriaal én een verslag uit Bree terugkomt, nog snel even een paar meldenswaardige bits & bobs uit wereldmuziekland.

  • Club Tropical is niet meer. Zeker wat tradionele media betreft, was het Radio 1 programma in ons landje toch een van de trouwste bronnen voor een wekelijkse dosis tropische klanken. Na meer dan 20 jaar wereldmuziek werd gisteren onherroepelijk de stekker uitgetrokken. Maar gelukkig wordt die snel ergens anders ingeplugd, want ze beloven ons een heuse webradio. Goed nieuws voor de wereldburgers onder ons (al was Club Tropical ook al via het net te beluisteren). We zijn benieuwd, en houden je uiteraard op de hoogte.

  • We waren nog maar net bekomen van Stephen Marley's indrukwekkende en veelzijdige debuutplaat, of we krijgen te horen dat hij zijn optreden op Cactus annuleert. Hij zit naar het schijnt te krap bij kas om zijn Europese tour te financieren. Het zijn geen vetpotten, de reggae-business. Waardige vervanger is Horace Andy. Diens laatste plaatje, Livin' it up, kon volledig op onze goedkeuring rekenen, al zakken we binnenkort al af naar Couleur Café om hem aan het werk te zien.

  • En tenslotte krijgen we ook nog een berichtje in onze brievenbus over het Zuiderpershuis. Enigzins onder de radar, waar voorlopig alle zomerfestivals zich verdringen, hebben zij alvast hun programmatie van 2007-2008 klaargestoomd. Daar de tropicalidad.be-crew in de zomervakantie veel te druk bezig is met festivals afschuimen en nieuwe horizonten verkennen, komen we daar in september uitgebreider op terug, maar de early birds kunnen alvast een blik werpen op hun veelbelovend concertlijstje.