Interview met Tiken Jah Fakoly in Hotel Be Manos

Interview met Tiken Jah Fakoly in Hotel Be ManosMet African Revolution leverde Tiken Jah Fakoly één van de interessantste reggae-albums van 2010 af; hij keerde terug naar zijn Afrikaanse wortels, gebruikte bijna uitsluitend Afrikaanse instrumenten en maakte daarmee de reggae­cirkel mooi rond. Op 4 februari aanstaande staat de man in Vorst Nationaal en om u al wat warm te maken voor dat concert presenteren we alvast dit interview.

Tiken, voor je nieuwe album, African Revolution keerde je terug naar je Afrikaanse wortels. Was dit een project dat je al langer wilde realiseren?
Tiken Jah Fakoly: "Ik heb altijd al anders willen klinken dat de traditionele reggae. Als Afrikanen hebben wij een gans areaal aan traditionele instrumenten ter beschikking, dus waarom zou je ze dan niet gebruiken? Op de meeste van mijn albums staan wel een of twee nummers waarvoor ik die instrumenten gebruikte, maar deze keer wou ik ze echt centraal zetten. Ik liep al een poosje met het idee rond om een album te maken dat helemaal anders klonk en waarmee ik mijn fans eens kon verrassen. Ik weet dat de meesten wellicht verwachtten dat ik weer met een roots album vol politieke boodschappen op de proppen zou komen, maar af en toe moet je als artiest proberen je grenzen te verleggen en ik hoop dat dat met African Revolution gelukt is."

Is het een eenmalig project of ga je deze sound ook in je volgende albums blijven aanhouden?
Tiken Jah Fakoly: "Het is vooral een eenmalig project, maar ik sluit zeker niet uit dat die traditionele instrumenten ook op mijn volgende albums een prominente rol zouden kunnen vervullen. Ze sluiten perfect aan bij het ritme van reggae en ze zorgen gelijk voor de nodige originaliteit."

Het is een vrij akoestisch klinkend album geworden; hoe ga je dat vertalen naar je live shows die toch een vrij energiek karakter hebben?
Tiken Jah Fakoly: "Ik ben van plan om tijdens mijn shows vooral de Mandingo gitaar en de kora te gebruiken, maar ook de blazerssectie zal nog steeds van de partij zijn."

African Revolution is tegelijk het eerste album waarvoor je enkele nummers in het Engels schreef.
Tiken Jah Fakoly: "Ja, het Engels is gewoonweg een van de belangrijkste talen als je als een internationale carrière ambieert. Ook het Frans wordt natuurlijk in veel landen gesproken, maar het Engels is toch nog een stuk universeler. Maar ik heb die nummers ook geschreven omdat ik niet wil dat mijn Engelstalige fans enkel genoegen moeten nemen met het luisteren naar mijn muziek, maar dat ze ook de boodschap kunnen meepikken. Het is iets dat ik waarschijnlijk nog ga uitbreiden op mijn volgende albums."

Laten we het eens over enkele nummers in het bijzonde hebben. Sinimory leek mij en interpretatie van een traditioneel nummer.
Tiken Jah Fakoly: "Het is te zeggen, het is eigenlijk een muzikale adaptatie van een oud volksverhaal over een weesjongen en zijn hond. De weesjongen is bang om vergiftigd te worden door zijn slechte stiefmoeder en besluit om zijn hond thuis achter te laten wanneer hij op het veld gaat werken. Telkens wanneer de stiefmoeder gekookt had, rook de hond aan het bord van de jongen en waarschuwde hem indien nodig als er vergif in zat. Ik heb dat verhaal in een nummer gegoten en het is eigenlijk mijn eerbetoon aan de vele weeskinderen in Afrika."

Initié, wat zoveel wil zeggen als "bedankt", is eerst en vooral een eerbetoon aan je moeder die tijdens de opnames van African Revolution overleed, maar in een bredere context is het ook een eerbetoon aan de Afrikaanse vrouw in het algemeen.
Tiken Jah Fakoly: "Inderdaad, het is een eerbetoon aan de Afrikaanse vrouwen die vaak nog steeds vastzitten in ongewilde polygame relaties, weinig respect krijgen van hun echtgenoot en soms nog echt als huisslaaf gebruikt worden. Nochtans liggen de vrouwen aan de basis van de Afrikaanse ontwikkeling want traditioneel gezien verzetten zij het meeste werk. Ook mijn moeder is daar helaas niet aan ontsnapt en met dit nummer wou ik haar nog eens bedanken."

In Sors De Ma Télé heb je het over de kwalijke invloed van televisie.
Tiken Jah Fakoly: "De televisie kan ook een nuttige rol vervullen want er zijn nog steeds kanalen die opvoedende en leerrijke programma’s bieden. Als het medium daarentegen gebruikt wordt om onnozelheden te tonen of misbruikt wordt door een dictator die er zijn volk mee wil manipuleren, dan kan het een negatief en zelfs gevaarlijk instrument worden. Het nummer is gericht aan de Afrikaanse leiders die blijkbaar niets liever dan zichzelf op televisie zien. En zeg nu zelf, als je je een televisietoestel aanschaft heb je toch werkelijk geen zin om elke avond naar hetzelfde hoofd te moeten staren."

Recentelijk was er een incident bij je huis in Bamako. Men sprak van een aanslag, maar wat is er werkelijk gebeurd?
Tiken Jah Fakoly: "Op het moment van de feiten was ik niet aanwezig omdat ik op tournee was in La Reunion. Men heeft mij verteld dat iemand een van mijn wagens in brand heeft gestoken. De politie heeft later een doosje lucifers en een molotovcocktail gevonden. De zaak loopt nog steeds, dus veel meer kan ik er nog niet over zeggen. Het belangrijkste is nu dat ik de beveiliging van mijn huis verbeter zodat dit in de toekomst niet meer kan voorvallen. Als artiest ben ik het geweten van de natie en het is mijn taak om de wantoestanden die tegen mijn volk begaan worden aan te klagen. Als gevolg daarvan ben ik natuurlijk een gemakkelijk doelwit, maar ik beschouw dit als een nobele missie, waard om voor te vechten, en ik ben dan ook vast van plan om mijn strijd verder te zetten."

Je hebt je geboorteland Ivoorkust destijds verlaten omwille van gelijkaardige redenen. Baart het feit dat dit nu opnieuw gebeurt in Mali je zorgen?
Tiken Jah Fakoly: "Als mens toch wel ja, want het is confronterend om vast te moeten stellen dat je vijanden hebt. Als je dan weet wie die vijanden zijn, kan je ze nog ontwijken, maar als het om onbekenden gaat wordt de situatie moeilijker en beangstigender. Dat gezegd zijnde wil ik er nog aan toevoegen dat ik een soldaat ben die vecht voor zijn continent en wat er ook gebeuren mag, die strijd moet doorgaan!"

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik vind Tiken Jah Fakoly’s laatste album ,echt heerlijk!!!
Ben dan ook erg blij om hem vd zomer op Couleur Locale te zien,vind
zijn nummer Initie zo mooi!!!!
luis | 14 januari 2011
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
African Revolution is inderdaad een parel van een plaat. jammer dat zijn concert in Vorst (4 feb) geannuleerd is, maar gelukkig is hij al bevestigd voor Couleur Café op 25 juni 2011
pieter | 14 januari 2011
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?