Balaxy Orchestra en S.W.A.N. verrassen op Mundial Night 2011

S.W.A.N. (Mundial Night)Op een bitter koude avond zoals die van afgelopen zaterdag hunkert een mens al snel naar warmere oorden en die vonden we ook; zij het dan in de vorm van een scheeps­lading tropische muziekjes in hartje Wilrijk. In CC De Kern hield Mundial Bookings een soortement opendeurdag waarbij ze een resem live bands en DJ's uit hun stal hadden gehaald. Een indoor miniatuur­festival met een werelds gekruide line-up, daar komt u ons uiteraard frontstage tegen.

Cafe con Leche (Mundial Night)Cafe con Leche (Mundial Night)Cafe con Leche (Mundial Night)
Balaxy Orchestra (Mundial Night)Balaxy Orchestra (Mundial Night)Balaxy Orchestra (Mundial Night)
Om de muzikale continuïteit te bevorderen werden de live acts afgewisseld met DJ's en ergens tijdens de DJ sessie van Buscemi na de set van Winther pikten wij in. De daaropvolgende formatie Gentenaren kenden we nog van hun passage op Festival Mundial. De zomerse home-grown mestizo sound van Cafe con Leche klonk aldus bekend in de oren en de swung zat er op het podium al snel in. Vóór het podium misschien iets minder, al is een set van slechts dertig minuten bijzonder krap om het vuur op het publiek over te brengen. Alhoewel. De muzikale steekvlam die het Antwerpse Balaxy Orchestra afvuurde zette de zaal prompt in brand: hun pure, ietwat explosieve balkan sound werkte als een rode lap op een stier. Intens, gevarieerd en met tónnen goesting gebracht: zo hebben we 't het liefst. Beslist eentje om te onthouden.

S.W.A.N. (Mundial Night)S.W.A.N. (Mundial Night)S.W.A.N. (Mundial Night)
La Chiva Gantiva (Mundial Night)La Chiva Gantiva (Mundial Night)La Chiva Gantiva (Mundial Night)
Om eerlijk te zijn was het vooral S.W.A.N., het nieuwe project van de muzikale duizend­poot David Bovée, die me naar Mundial Night heeft gelokt en dat bleek ook volledig terecht te zijn. De naar eigen zeggen wit-hete soukous van S.W.A.N. klonk een stuk warmer dan verwacht: de Congolese gitaar­riedeltjes tierden welig op de new wave synths, netjes in­ge­kaderd met de vocalen van de Braziliaanse spring-in-het-veld Alê Oliveira en het pur-sang soukous ritme van Alonzo Nzau (die we nog kennen van het een­malige, edoch memorabele King Sasha project van Think of One). Zodoende vergeven we David met plezier die paar experimentele momenten in de set en kijken we met spanning uit naar die debuutplaat. De laaste live act liepen we al eerder tegen het lijf op Couleur Café. Dat het muzikaal mengsel van de sympathieke Columbiaanse en Chileense Brusselaars van La Chiva Gantiva explosief is wisten dus we al, maar op deze Mundial Night deden ze er nog een aardige schep bovenop. Wat ons betreft een schep te veel, want in het muzikaal geweld was de finesse ver te zoeken. Niet iedereen deelde echter onze mening want zowel op als voor het podium ging het er bijzonder feestelijk aan toe.

Tsiganisation Project (Mundial Night)Tsiganisation Project (Mundial Night)Tsiganisation Project (Mundial Night)
De vijf live acts werden op Mundial Night netjes aan elkaar gerijgd door DJ's die hier op tropicalidad.be wel eens wat in de schaduw durven te staan. En hoewel we ze niet allemaal van dichtbij hebben mee­gemaakt willen we toch even Tsiganisation Project vermelden die er een smakelijke en bijzonder energieke lap op gaf — en dat door slechts de helft van het Boechoutse DJ duo, maar met de "hulp" van The Great Bulgarian Circus. Chapeau.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
merci voor de commentaar: swan was idd goed!!! zijn er nog foto’s?

koen
koen ghesquière (website) | 4 februari 2011
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Voor de liefhebbers van SWAN, één adres in mei: Kokopelli Festival :)
Kokopelli (website) | 6 februari 2011
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?