African Diva's Night in Ha'

African Divas NightHandelsbeurs GentHet moet ongeveer zeven jaar geleden zijn toen ik geheel toevallig op Urban Zulu stootte, een van de weinige plaatjes die de Zuid-Afrikaanse Busi Mhlongo heeft uitgebracht. En tot op heden is het plaatje een van de betere uit mijn lijvige CD collectie (een "uit de oude doos" CD-review zou hier zeker niet misstaan, maar dat is voor een andere keer). Jarenlang bleef het stil rond de Zuluiva, tot we van de African Diva's Night hoorden, een duo-concert samen met de (voor mij althans) onbekende Nigeriaanse Yinka Adesina. Een niet te missen concert in mijn geval, dus trokken we gisteren vol verwachting naar Gent.

African Divas NightAfrican Divas Night
African Divas NightAfrican Divas Night
Het podium van de Gentse Handelsbeurs was voor drie vierden gevuld met instrumenten, wat een aardige ruimte openliet voor video-projecties en een dansvloer, zo dacht ik. Het gezelschap opende met Zithin'izizwe (ofte: What are people saying about us, één van de toppers uit Urban Zulu) dus ik zette me al schrap voor een avondje Afrikaans zang- en dansspektakel, maar ik kwam wat bedrogen uit. De klank liet wat te wensen over en ik miste de opzwepende sound van op de plaat. Jammer, want wat Busi Mhlongo wel bewees, is dat ze een dijk van een stem heeft: krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd en doorspekt met de typische "klik"-klanken eigen aan isiZulu, de taal van de Zulu's. Die beheerst ze zodanig goed dat ze bijna over een eigen ritmesectie in haar zang beschikt. Een voorsmaakje van dit eigenaardig talent vind je in dit videofragmentje.

African Divas NightBusi Mhlongo's nummers werden afgewisseld met die van de ranke deerne Yinka Adesina, een Nigeriaanse Yoruba-diva die in afro-soul grossiert. Haar repertoire is me onbekend en na gisterenavond ook onbemind — al had ik het gevoel dat deze dame veel meer in haar mars had. Het leek alsof de begeleidingsband die avond bij momenten in een andere wereld vertoefde. Ze konden met moeite de muzikale backup geven die de twee getalenteerde diva's verdienen — een hoop potentieel naar de vaantjes dus. Busi's afsluiter Yehlisan'umoya Ma-Afrika (Afrikan Nation, Calm!) kwam het dichtst bij de hoge dansbaarheidsfactor van haar CD, al was er heel de avond lang bijzonder weinig beweging te merken in het publiek. Ik geef toe, mijn verwachtingen waren vrij hoog, maar met dergelijk talent valt er meer te beleven.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?