Ali Farka Touré overleden

Een zwarte dag voor de wereldmuziek (en voor tropicalidad.be want we zijn jarenlange trouwe fans). Ali Farka Touré is deze morgen overleden in Bamako. Hij is naast Youssou N'Dour wellicht een van de bekendste westafrikaanse muzikanten. Naar het schijnt was hij al enige tijd ziek. Wat juist is niet echt duidelijk, maar het belette hem in elk geval niet om eerder dit jaar nog een adembenemende plaat uit te brengen met koravirtuoos Toumani Diabaté. Ali Farka is wellicht het meest bekend van Talking Timbuktu, de must-have klassieker die hij in 1994 maakte samen met Ry Cooder. Voor zowel zijn laatste, In the Heart of the Moon als voor Talking Timbuktu kreeg hij een Grammy award. Ik heb hem verschillende keren aan het werk gezien, onder meer in Dranouter, en een memorabel (gratis) optreden in 1999 in het klein kasteeltje in Brussel.

Touré's muziek wordt gemeenzaam desert blues genoemd, naar de versmelting van traditionele Malinese griot muziek met blues à la John Lee Hooker. Hoewel iets hoekiger en rauwer, zijn zijn oudere CD's The River (1990) en The Source (1992) pareltjes van zijn typische stijl, bijna instrumenteel en met een sobere bezetting (Ali Farka op gitaar, zijn broer op kalebas en zijn neef op conga's). Op elke plaat speelt hij ook telkens een paar nummers op de gurkel, een traditioneel, tweesnarig strijkinstrument (waar ik persoonlijk niet zo'n grote fan van ben ;-)).

In tegenstelling tot een hele reeks andere afrikaanse artiesten is Touré in Mali blijven wonen, waar hij verschillende mangoplantages bezat, en in 2004 burgemeester werd van Niafunké, een dorp even ten zuiden van Timbuktu, waar hij ook begraven zal worden. Hij werd geboren in 1939, maar zijn juiste geboortedatum is niet gekend...

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Volgens The Times zou Ali Farke Touré overleden zijn aan botkanker. Inderdaad, een zwarte dag… :-[
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,..
pieter (website) | 7 maart 2006
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?