Bassekou Kouyate & Ngoni Ba - Jama Ko

Bassekou Kouyate & Ngoni BaWat lange tijd als onmogelijk geacht werd, werd in 2012 dan toch verschrikkelijke werkelijkheid: Mali kwam in de greep van een fundamentalistische moslimbeweging die het land in twee scheurde en met harde hand hun versie van de sharia invoerde.

Het was in die moeilijke en onzekere omstandigheden dat ngoni-meester Bassekou Kouyate Jama Ko opnam. In de muziek heeft men het vaak over het "moeilijke derde album" en dat mag in het geval van Jama Ko dus best letterlijk genomen worden. Op de dag dat de opnames in Studio Bogolan van start moesten gaan druppelden geruchten over een militaire coup binnen en algauw werd bevestigd dat president Amadou Toumani Toure — een grote fan van Bassekou's werk — uit zijn functie ontheven was. Terwijl de islamisten steeds verder oprukten vanuit het noorden, werd de situatie er nu ook in de hoofdstad Bamako niet eenvoudiger op. Bassekou besloot het allemaal niet aan zijn hart te laten komen, plugde zijn ngoni in en begon Ne Me Fatigue Pas te spelen, een aanklacht tegen de gebeurtenissen in zijn land waarbij zijn ngoni harder dan ooit lijkt te huilen.

In de liner notes bij Jama Ko merkt Bassekou nog op: "There are over 90% Muslims in Mali, but our form of Islam has nothing to do with radical Sharia; that is not our culture. We have been singing praise songs for the Prophet for hundreds of years. If the Islamists stop people making music, they will rip the heart out of Mali!'". In deze optiek — die ondergetekende alvast volledig onderschrijft — is het niet meer dan een evidentie dat Bassekou ook één van die verdreven artiesten uit het noorden van Mali een plaats gaf op dit album en Khaira Arby vertegenwoordigt dan ook op een schitterende manier haar geplaagde collega’s uit de regio Timboektoe.

Een all-star cast van bekende Malinese muzikanten heeft ondertussen trouwens het nummer Mali Ko opgenomen waarin ze zich gezamenlijk tegen de islamisten keren en voor een vreedzaam Mali pleiten.

www.bassekoukouyate.com | www.outhere.de | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?