Ekkergem Pleinfeest 2013

Ekkergem PleinfeestEkkergem Pleinfeest is een van de laatste openluchtfestivals van het seizoen en steeds een plek waar je gezellig bij elkaar moet kruipen om het warm te hebben. Onder de scheve kerktoren van Ekkergem was het deze keer niet zo koud maar wel erg nat. En dat zal de eerste groep geweten hebben. Slechts 50 mensen trotseerden de regen voor de ska van The Nice Guys, maar eens het opklaarde kwamen alle kabouters uit hun paddestoeletjes en stond het plein zowaar afgeladen vol en werd er tot ver na middernacht gedanst op de muziek van Radio Martiko. Met een rake selectie (voornamelijk) 70's r'n'b, cumbia, afro, ... wisten ze het publiek te bekoren en mee te slepen in een wild feestje.

Het live gedeelte begon rond 8u met The Nice Guys, een Gentse ska band die de skinhead reggae van het Londen van de jaren '70 als voornaamste referentie neemt (The Specials, Selecter, ...). De band is duidelijk beïnvloed door de muziek van de Jamaicaanse rude boys (2 Trojan T-shirts op podium) en de look van de Britse mods: skinhead zanger met zonnebril, strakke jeans en T-shirt. Zijn stijl zat in orde, zijn stem beetje ruw en ongeoefend maar dat past wel bij de muziek. We zagen ze een paar jaar terug op een klein buurtfeestje en waren toen allesbehalve onder de indruk, nu (met een paar personeelswissels?) klinkt het pakken beter, strakker en hebben ze een goeie show, ... De groep heeft een eerste album klaar en in Gent zijn ze blij dat er weer een degelijke ska-groep bestaat (we laten Jamaican Jazz Orchestra even buiten beschouwing).

Capsule was de headliner van het event. Wij zijn al jaren fan van deze vrolijk gestoorde bende uit Antwerpen. 5 meisjes en 2 jongemannen om juist te zijn. De kerels zetten een zeer solide bas-en-drum ritme sectie neer maar het zijn de girls die de show stelen: 2 zangeressen/geluidstovenaars/percussionistes, 2 toetsenistes waarvan 1 ook klarinettiste en zangeres, Ún een bariton saxofoniste. Die bezetting zegt op zich al veel. De ritmesectie legt een strakke groove onder de melodische en zeker ook ritmische escapades van 5 prettig gestoorde Antwerpse meiden. Gestoord in de goede zin van het woord, want de muziek zit vol muzikaliteit, verrassing, leuke klanken en plezier. Capsule is moeilijk onder te brengen in een vakje. Labels hebben de neiging de verscheidenheid teniet te doen maar als we er dan toch moeten noemen: filmisch, avant garde, new wave, pop, jazz met stevige funky ritmes... Check hun filmpjes op www.rotaktrecords.be maar eens en koop vooral hun CD's en vinylplaten die niet alleen super muziek bevatten, maar stuk voor stuk mooie werkstukjes zijn. Het optreden werd meer dan gesmaakt door het publiek. Anders dan de vorige edities van het festival stonden de mensen tot helemaal voor 't podium te dansen en te roepen van plezier! Alle-uppaa!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?