Wereldfeest Leuven 2015


De aftrap van Jaune Toujours in de vroege namiddag lieten we aan onze neus voorbij gaan, maar voor de jonge snaken van Mocambo waren we tijdig op post. Hun debuutalbum Aruanda kon ondergetekende best wel bekoren; benieuwd dus wat dat live zou geven. Onder leiding van de Westvlaamse Braziliaan Alessandro Vlerick aka. "Le Tagarel" stak Mocambo van wal en het werd al snel duidelijk dat hun Braziliaans gekruide Franstalige hip-hop live net iets meer pit had dan op plaat. Het aanvankelijk aarzelend publiek liet zich meer en meer overmeesteren door de aanstekelijke groove — die in de instrumentale intermezzo's van songs als Mexe Tudo bijzonder goed in de smaak viel. De heerlijke gitaarriedeltjes, snedige rap, melodieuze arrangementen en de brede glimlach: alles viel harmonieus in de plooi. Van het feit dat deze heren nog niet al te veel concertkilometers op de teller hebben staan was niets te merken. Sympa!
Na een uurtje wachten — gelukkig was er DJ Mukambo om de ether te vullen met de live variant van Radio Mukambo — waren de jongens van La Sra. Tomasa aan zet. "Sra." staat voor señora oftwel mevrouw, ondanks de vrouwelijke afwezigheid in hun bezetting. Eerlijk gezegd hebben we de afgelopen jaren die talloze mestizo-bands uit Barcelona wat gemeden, maar het was intussen tijd voor een herkansing. Uitgeslapen waren ze wel, die Barcelonezen. Vanaf de eerste minuut trokken ze alle registers open met hun met punk gepimpte salsa. Nog veel andere genres passeerden de revue, maar de latin touch keerde op tijd en stond terug. Tegen het einde van hun set maakten ze er electro-mestizo van: menig salsa, son en boogaloo klassieker werd genadeloos in de electro-mixer gegooid — zelfs enkele samples van Skrillex moesten er aan geloven. Aimabele feestvierders, dat zeker.
Voor de hoofdact terug naar Brazilië met Metá Metá, een van de prominente bands uit de underground scene van São Paulo. Dat dit geen hapklaar concertje zou worden werd met de experimentele opener snel duidelijk: de gitarist, saxofonist en zangeres leken wel een verschillend nummer te spelen. Hier en daar zocht een minder avontuurlijke muziekliefhebber met gefronste wenkbrauwen prompt andere oorden op. Maar de aanhouder wint. De onmiskenbaar Braziliaanse vocalen van Juçara Marçal werden geflankeerd door een (bij wijlen loodzware) gitaar en de jazzy insteek van de saxofonist. Een niet altijd even goed verteerbaar recept, maar hun groove leek op den duur toch vuur te vatten bij het Wereldfeestpubliek. Toen de saxofonist naar zijn dwarsfluit greep nam de band even gas terug met wat kabbelende en bijzonder smakelijke bossa nova. Gedurft om een band als deze te programmeren, maar dat maakte de jongste line-up van het Wereldfeest eens zo boeiend.