Daniel Dzidzonu - Unknownland + Vikpomé

Daniel DzidzonuDaniel DzidzonuDe Togolese trompettist Daniel Dzidzonu geldt nu al een poosje als een absolute revelatie in de Belgische afrobeat- en jazz-scene. Hoog tijd dus om zijn muziek ook op plaat verkrijgbaar te maken en dat doet Zephyrus met niet één maar twee vinylreleases tegelijk: Unknownland en Vikpomé. Met de titel van dat laatste album, vrij vertaald "kleine ruimte", wil Daniel aangeven dat we nooit mogen vergeten om te genieten van de kleine dingen in het leven, want het zijn net die mooie details die het pad naar iets groters verlichten. Ook al wordt Dzidzonu's sound vaak vergeleken met de vintage afrobeat uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw - zelf omschrijft hij zijn sound liver als "new generation afrobeat" - met een twintigkoppige band toeren is helaas niet meer van deze tijd en dus staat Daniel de ene keer met een trio op het podium, dan weer met een kwintet, en als echt alles uit de kast gehaald moet worden met een zevenkoppige band en twee gastvocalisten. Daniel kreeg zijn eerste bugel al op zeer jonge leeftijd van zijn vader (die zelf percussionist was in het lokale kerkorkest) en bleek meteen een natuurtalent. Vele jaren later verhuisde Dzidzonu naar België waar hij in 2009 een jazzopleiding volgde aan de muziekacademie van Evere. Voor hij zich uiteindelijk volledig op zijn solocarrière stortte, speelde Daniel nog een tijdje samen met Oghene Kologbo, destijds nog gitarist bij Fela zelve. Twee keer funky afro-groove van een opkomend toptalent!

U moet alvast zeker niet te vrezen dat u Daniel Dzidzonu deze zomer niet aan het werk zult zien, want de man staat zowat op elk festivalpodium van Couleur Café over Kokopelli en Esperanzah tot Copacobana en Sfinks Mundial!

www.danieldzidzonu.com | www.zephyrusvzw.be

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Unknownland is redelijk ok, maar Vikpomé kan je toch moeilijk als Afrobeat beschouwen. Ik vind het ook nogal belachelijk om twee albums uit te brengen met telkens vier nummers. En de nummers zijn écht niet te lang om op één vinylplaat uit te brengen. Ik zag al een tijdje uit naar deze release, maar ben toch wel wat ontgoocheld dat de helft van de nummers voor mij ondermaats zijn. Ik zal Unknownland zeker downloaden, maar de andere laat ik links liggen. Ik hoop Daniel deze zomer ergens te zien. Want ik ben en blijf een Afrobeat-liefhebber in hart en nieren.
DeeJay Baobab (Peter Gevers) | 5 april 2017
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Deejay Baobab (en wie wil uiteraard), kom Daniel Dzidzonu live checken op
20 mei: Kokopelli
25 mei: Sfinks Mundial
1 juli: Couleur Cafe
2 juli: Copacobana
14 juli: Gentse Feesten
5 aug: Esperanzah
12aug: Afro-C
3 sept: Gitannekesfoor
Wout Van Putten (website) | 15 mei 2017
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?