Amadou & Mariam @ AB

Amadou et Mariam (AB)Ancienne BelgiqueHet bleek alweer van de 22ste editie van Couleur Café in 2011 geleden dat wij het Malinese supersterkoppel Amadou & Mariam nog eens aan het werk zagen. Het duo heeft met La Confusion bovendien eindelijk ook nog eens een nieuw album uit en dus tekenden wij afgelopen dinsdag graag present in de Brusselse Ancienne Belgique.

Al van bij opener Ta Promesse, dat live een licht reggaetintje krijgt, is duidelijk dat de klemtoon het ganse concert lang vooral op nummers uit het nieuwe album al liggen.

Na al die jaren is de show van Amadou & Mariam een goed geoliede machine geworden en na en welgemeende: "Est-ce que ça va?" is de Malinese feesttrein vertrokken. Met Batoma, over een vrouw die gaat feesten en zich van niets of niemand nog iets aantrekt, worden meteen ook alle registers opengetrokken. We zijn blij te mogen vaststellen dat er live nog steeds veel ruimte gelaten wordt voor het gitaarspel van Amadou (trouwens nog steeds op die oude vertrouwde gouden gitaar); iets wat we op La Confusion toch enigszins misten.

Met het C'est Chaud, een anti-migratie nummer over het feit dat het overal moeilijk is om een leven op te bouwen, krijgen we opnieuw een nummer uit La Confusion en komt de aardig volgelopen AB helemaal onder stoom.

Op La Confusion zijn aardig wat eighties-invloeden te horen en in de AB wordt dat een eerste keer echt duidelijk tijdens Felao Bessame, een nummer opgedragen aan de Peul, het grootste nomadenvolk van West-Afrika dat verspreid leeft in een gebied dat zich uitstrekt van Mauritanië in het noordwesten tot Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het zuiden, en oostelijk tot Soedan.

Voor Masiteladi, een nummer uit Welcome To Mali, verlaat Mariam even het podium en kan Amadou zich ten volle uitleven in een gitaar-outro waar maar geen einde aan lijkt te komen. Genieten!

Ook tijdens Dogons (uit Sou Ti Nile), blijft Mariam nog even afwezig, maar voor Willy Kataso, een Bambara-uitdrukking die vrij vertaald zoiets wil zeggen als: "Hoepel op!", is ze opnieuw van de partij. Voor het nummer wordt ingezet wordt Amadou echter nog even in de bloemetjes gezet, want die viert net vandaag zijn 63ste verjaardag!

We verlaten Mali even voor Yiki Yassa, alweer een nummer uit La Confusion, deze keer gebaseerd op een Burkinees ritme. Boufou Safou is de opener en eerste single uit het nieuwe album, maar de duidelijk op de huidige afrobeats-hype geënte intro ligt ons niet echt.

Amadou & Mariam vervolgen met Africa', opnieuw uit Welcome To Mali, en het titelnummer van het nieuwe album 'La Confusion', maar voor ze het podium verlaten blazen ze het dak nog even van de zaal met La Réalité, één van de knallers uit Dimanche À Bamako.

Het publiek snakt naar meer en krijgt natuurlijk waar het om vraagt, te beginnen met Je Pense À Toi een zeemzoet liefdesliedje uit Sou Ti Nele (en opnieuw opgenomen voor het gelijknamige album uit 2005) dat op veel bijval kan rekenen. Onze tijd zit er helaas op - die vervloekte laatste trein weet u wel - en op de tonen van Sabali uit Welcome To Mali nemen we afscheid van het immer innemende Malinese koppel.

De succesformule van Amadou & Mariam werkt meer dan een decennium na Dimanche À Bamako nog steeds, en al zijn hun teksten af en toe wel een tikje simplistisch, de oprechtheid waarmee het duo die nummers blijft brengen maakt dat helemaal goed. Voor ondergetekende was dit de eerste keer Amadou & Mariam indoor, en het enige wat we echt gemist hebben was een beetje zon!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?