Antilliaanse feesten 2006

Palacio de la Salsa / Antilliaanse feesten 2006Het festivalweer lijkt uit ons land vertrokken te zijn. Hopelijk zit ik er flagrant naast, maar afgelopen weekend hebben de Antilliaanse feesten toch hun deel nattigheid mogen verwerken. Er viel vrijdagavond weinig blauw te bespeuren boven de Blauwbossen in Hoogstraten en het groen was er al evenmin — die moest plaats ruimen voor slijk en modder. Desondanks vonden alle latino's, latino-lovers en andere dansgrage warmbloedigen uit de lage landen de weg naar de Antilliaanse feesten. Op het programma wederom een muzikale greep uit het immer borrelende Caraïbische bassin met welklinkende genres als kaseko, cumbia, bouyon, salsa, soca, zouglou, reggaeton en compas.

Het werd weer een avondje concert-hoppen tussen drie tenten maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Ondanks de mooi uitgelijnde line-up liepen de concerten aardig in elkaar over en wat vertraging hier en daar werkt ook niet echt bevorderlijk. Maar niet getreurd: we hebben weer veel bekends en onbekends mogen horen, zien en smaken!

Los Corraleros / Antilliaanse feesten 2006Triple Kay / Antilliaanse feesten 2006 Het begon in de Cahier Club stage waar Triple Kay volgens het programma "een opzwepende mix van frans-creoolse cadence en engelstalige bouyon-soca" zou moeten brengen. Weinig overtuigend, die mannen uit Dominica. Meer sfeer en animo in de Joker stage waar iedereen heupwiegend op de kadans van de cumbia een stevige scheut "puro sabor Colombiano" tot zich nam. Los Corraleros zijn een stel grappig uitgedoste Columbianen die — laat u niet vangen door hun voorkomen — sinds '70 een legendarisch cumbia-instituut vormen. Hit-schuw zijn ze allerminst en toverden dan ook probleemloos een accordeon-versie van La camisa negra van Juanes uit hun mouw.

Willie Colon op de Antilliaanse feesten 2006Willie Colon op de Antilliaanse feesten 2006Tijd voor de grote namen van de avond. Willie Colon, de Puertoricaans-Amerikaanse levende salsa legende die ooit zijn muzikale uitspattingen bij het roemruchte Fania label kwijt kon, zorgde voor een degelijke hap salsa in de TMS stage. Oerdegelijk, dat wel — talent te over onder zijn muzikanten — maar de grote tent op dreef krijgen met de handen in de zakken (letterlijk) is slechts weinigen gegeven.

Orishas op de Antilliaanse feesten 2006Orishas op de Antilliaanse feesten 2006De rappende Cubanen van Orishas hebben dankzij de air-play op de nationale zenders heel wat bekendheid bijeen gesprokkeld, met een overvolle Joker stage als logisch gevolg. Twee rappers, een zanger en een trompettist deden wat van ze verwacht werden en hun mengsel van hip-hop en de betere Cubaanse klanken bracht de kou trotserende festivalgangers in beweging, én klommen spontaan op de "tussentoog" voor het podium om hun danskunsten ten tonele te spreiden — vlak in het gezichtsveld van de rest van de tent ;-).

Magic System / Antilliaanse feesten 2006Magic System / Antilliaanse feesten 2006Hoogtijd voor wat afrikaanse klanken tussen de opgestapelde voorraad latino acts. Wat krijg je als je het jengelend gitaartje uit de soukous haalt en vervangt door vier stevige zangers? Zouglou, zo blijkt. Magic System zijn de Ivooriaanse rotten in het genre en veroverden het westelijk halfrond (vooral Frankrijk) met singles als Premier Gaou in 1998 (geremixed door Bob Sinclar) en vorig jaar nog met Bouger bouger. Bijzonder dansbaar, aanstekelijk én sympathiek — alleen hadden ze wat last van het gevaar van het genre en de variatie ontbrak wat.

Shaken op de reggaeton van DJ Chen op de Antilliaanse feesten 2006Issac Delgado / Antilliaanse feesten 2006Voor ik de barre tocht huiswaarts inzette nog even snel gaan piepen bij Issac Delgado die met zijn energieke salsa de fervente dansers uit de Palacio de la Salsa wist te lokken. DJ Chen sloot de Cahier Club stage af en kerfde zijn naalden in de reggaeton-platen ter bevordering van het betere benen- en heupwerk...

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hallo,

Ik ga al jaren naar verschillende (wereld)muziekfestivals en het verwondert me dat ik op deze site niets terugvind van Afro-Latino in Bree, terwijl dit festival toch meerdere jaren bestaat. Persoonlijk was Afro-Latino mijn beste festival van deze zomer, en ik heb er al een 10-tal festivals opzitten… Ik ga al enkele jaren naar Afro-Latino en ik vind het echt geweldig: de sfeer is er heel gemoedelijk en de muziek is altijd feestelijk en super dansbaar !

Het is een vrij klein festival, ik denk ongeveer 10.000 bezoekers, de muziek is heel gevarieerd en hoogstaand, het is ook best betaalbaar zowel inkom, drank als food en het is zeer kindvriendelijk. Ik heb er dit jaar genoten van Apache Indian (reggae-ragga), Zap Mama, Sonora Carruseles (old-school salsa), Charada (timbaton), Ghettoflow (reggaeton), N’Faly Kouyaté (griot) Sly (soca) en Chico and the Gypsies (ex-frontman Gipsy Kings).

De optreden vinden plaats op twee podia en worden na elkaar geprogrammeerd. Je mist dus geen enkele groep, wat toch te vaak voorkomt op grote festivals !!

Ik ben dit jaar ook op Sfinks geweest. Jaar na jaar vind ik het minder sfeervol, ik kan er niets aan doen. De Braziliaanse avond was er echt zwak. Gelukkig was de zaterdag stukken beter…
Polé-Polé Beach vond ik schandalig duur, zaterdag krijg je voor 18EUR (!) slechts 3 matige groepjes te zien, het geluid was slecht, drankbonnen veel te duur 1,80EUR/stuk, toilet 0,50EUR/bezoek en je kon je handen niet eens wassen…
Anitilliaanse Feesten blijft goed, alhoewel er toch een afname is van echte toppers. Spijtig. Orishas deed er een playbackshow wat Antilliaanse Feesten-onwaardig is. Foei ! Ik heb wel genoten van Amarfis, Mania Caribena en nog 1 of 2 leuke enkele bands…
Hensi | 14 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
bedankt voor de tip, hensi. afro-latino festival lag tot op heden nog niet op ons parcours, maar volgend jaar krijgen we ongetwijfeld een nieuwe kans!
pieter | 14 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hallo allemaal,

Voor meer foto’s en video kun je ook eens op onze site rondsnuffelen. Wij gaan al 9 jaar naar de AF. Wat een feest toch weer ieder jaar!!!!

We gaan alvast weer aftellen tot de volgende editie.
Michel (website) | 18 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Oh ja, ben je toevallig tegen een leuke site met foto’s van de AF 2006 aangelopen dan hoor ik dat graag.
Michel (website) | 18 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Het optreden van Orquesta PRIVA was FANTASTISCH. Zij hebben op de camping opgetreden in plaats van Los Compadres. Het was waanzinnig. Hun muziek heeft mij uit mijn tent gehaald. Ik heb echt genoten. Ik hoop dat ze er volgend jaar weer aanwezig zullen zijn.
Lovindeer | 18 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
er is nog wat meer beeldmateriaal te vinden op onze post Antilliaanse feesten 2006 bis en salsaholic.de
pieter | 18 augustus 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Potferdorie toch, had ik het geweten was ik daar weeral om het op de fotos te zetten. Vorig jaar mijn Dominicaanse maten Midnight Groovers (Althans de mixing man van de band Lindon mijne collega techneut). Die gasten kennen er wat van en na 4 jaar ne muziekstudiooke in Dca opgezet te hebben en véél gasten kontent gemaakt te hebben maarja, professional experience in the tropics wordt in europa niet als volwaardig bestempeld maar dat kan mij gn kltn meer schelen :: die unieke ervaring pakt toch niemand af !!! Long Live Dca Dance !!! Jump Up !
Benoboy (website) | 10 oktober 2006
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?