Bantou Mentale - Bantou Mentale

Bantou MentaleHet Franco-Congolese Bantou Mentale is het zoveelste vervolgverhaal in de nooit eindigende congotronics-sage. Dat mag u deze keer trouwens vrij letterlijk nemen, want drummer en songschrijver Cubain Kabeya speelde in het verleden al bij Staff Benda Bilili, Konono N°1, Jupiter & Okwess en Mbongwana Star, en ook gitarist Chicco Katembo is oudgediende bij Staff Benda Bilili. Samen werkte het duo ook nog eens samen met Damon Albarn voor diens DRC Music project. Voeg daar nog aan toe: vocalist Apocalypse, leerling van de grote soukouslegende Koffi Olomide en al een poos een vaste waarde in het Congolese circuit in Parijs, en Liam Farrell aka. Doctor L, de vanuit Parijs opererende Ierse producer die wij leerden kennen dankzij zijn The Great Depression album uit 2012 en zijn latere betrokkenheid bij Mbongwana Star, en je hebt Bantou Mentale, een band die ontstond in Château Rouge in het 18e arrondissement van Parijs (Château Rouge), maar waarvan het hart op het ritme van hip-hop, soukous, ndombolo, funk, punkrock, grime (Suabala) en meer duidelijk klopt in de Matonge-wijk in Kinshasa.

Hoewel hun teksten in het Lingala als voor de meesten weinig herkenbaars zullen opleveren, heeft Bantou Mentale ook inhoudelijk zeker wat te bieden. Zo gaan nummers as Zanzibar en Sango over het lot van de duizenden illegalen, of ze nu vastzitten in Libië of platzak rondlopen in de straten van Parijs, in schril contrast staat dan weer het al genoemde Château Rouge, dat net de vrijheid en broederschap van de migrant wil vieren, in Boko Haram (verwijzend naar de vooral in het noorden van Nigeria actief zijnde islamitische terreurorganisatie) betreuren de leden van Bantou Mentale dan weer de intellectuele onderdanigheid en sociale dienstbaarheid van veel Afrikanen en met Syria verzet de band zich tegen de zoveelste petroleumoorlog die alleen maar voor onnoemelijk menselijk leed gezorgd heeft, maar het kan ook persoonlijker zoals in Papa Jo, een eerbetoon aan een oude overleden vriend uit Kinshasa die steeds de wildste feesten gaf.

Bantou Mentale staat op 23 november live op het podium van Studio CityGate ter gelegenheid van 10 jaar Antitapas Nights!www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?