Dele Sosimi and his Afrobeat Orchestra in 't Zuiderpershuis

Dele Sosimi in het ZuiderpershuisZuiderpershuis (Antwerpen)Afrobeat zit duidelijk in de lift. Na de dood van pioneer Fela Kuti in 1997 bleef het even stil, maar de laatste jaren is er een heuse afrobeat-renaissance aan de gang. Zonen Seun en Femi, al dan niet vergezeld van ex-muzikanten van Fela zoals Tony Allen houden de authentieke sound en gedachtengoed actief levendig. Ook de jongere generatie samplet kwistig met Fela klassiekers of voorziet ze van de betere rhymes.

Ook het Zuiderpershuis ontsnapt niet aan de lokroep van de afrobeat en nodigde Dele Sosimi and his Afrobeat Orchestra uit — en daar zijn we niet in het minst rouwig om. Net als Tony Allen is Dele Sosimi een oudgediende van Fela Kuti die in de begeleidingsgroep Egypt 80 de toetsen voor zijn rekening nam. Sinds 2002 heeft de man zijn eigen begeleidingsband vergaard en het resultaat mochten we gisterenavond aan de Waalse Kaai in Antwerpen aanschouwen.

De opkomst was aan de magere kant maar gelukkig hadden we te maken met een afrobeat-minnend publiek. Dele Sosimi's afrobeat is vrij klassiek en zijn nummers netjes afgelijnd. De kleine toetsenist deed zijn best als frontman maar moet qua uitstraling toch de duimen leggen voor excentriekelingen als Seun Kuti of imposante verschijningen als de frontman Antibalas Afrobeat Orchestra. Tijdens de pauze (ja, culturele centra lassen nu eenmaal graag een break in) moeten de mannen in de belgische streekbieren gevlogen zijn want voor hun tweede set tapten ze duidelijk uit een energieker vaatje. De funky ritmes en rifjes uit de eerste set werden een stuk intenser met dito respons uit het publiek dat, zoals het hoort op dit soort concerten, shakend op het podium eindigde. Hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld Dele's versie van Zombie, een stevige Fela klassieker. Bissen deden ze in stijl met nogmaals een cover, deze keer Water no get enemy van Femi Kuti. De man heeft me aangenaam verrast en een dezer moet ik toch eens uitvissen wanneer zijn nieuwste release Best Bet bij de plateboer arriveert...

Dele Sosimi in het Zuiderpershuis Dele Sosimi in het Zuiderpershuis Dele Sosimi in het Zuiderpershuis Dele Sosimi in het Zuiderpershuis Dele Sosimi in het Zuiderpershuis

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Inderdaad een memorabele avond! Ik draaide vooraf, tijdens de pauze en na de show nog wat Afrobeat in de foyer.
dj Baobab (website) | 18 september 2006
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Heb net de tweede cd “Identity” van Dele bij e-music gedownload en die is mistens even schitterend als de eerste. Ik blijf hopen dat deze band ooit eens in de Kuub zal te zien zijn. Winterkameleon zal binnenkrort al een Afrobeat groep programmeren: “Mdungu”. Dat zijn Nederlanders die best wel een goeie poging doen om de stijl te beheersten. Dat wordt een leuke avond!
dj baobab (website) | 11 december 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
die mdungu mannen klinken inderdaad veelbelovend; benieuwd wat dat live gaat geven op winter cameleon. en die recentste langespeler van Dele Sosimi moet ik dringend eens van dichterbij bekijken. bedankt voor de tip!
pieter | 11 december 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Tien jaar na zijn eerste concert komt Dele Sosimi eindelijk écht naar de Kuub van de Warande! 22 oktober 2016! Save the date!
DeeJay Baobab (Peter Gevers) | 18 mei 2016
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?