Congotronics International - Where's The One?

Congotronics InternationalNet geen twintig jaar geleden verscheen op het Crammed Discs label Congotronics, het eerste album van Konono N1. De titel van dat album zou algauw ook de aanzet worden tot een hele reeks releases met die rauwe mix van traditionele Congolese ritmes, vervormde versterkte likembes (duimpiano's) en zelfgemaakte uit schroot vervaardigde instrumenten, steeds met Konono N1 of Kasai Allstars in de hoofdrol. Hun sound bleek al snel op heel wat bijval te kunnen rekenen in westerse muziekkringen, en acts als Beck, Bjrk, Wilco, Radiohead en Questlove van The Roots verklaarden zichzelf stuk voor stuk grote fans. Het was ook vanuit die insteek dat Crammed Discs in 2010 zesentwintig artiesten uit het rock- en elektronische circuit samenbracht voor het unieke tribute-album Tradi-Mods versus Rockers: Alternative Takes on Congotronics.

Na de release van dat album, wilde Crammed Discs maar al te graag een live-vervolg, en in 2011 werd dan ook een supergroep samengesteld bestaande uit tien leden van Konono N1 en Kasai Allstars, aangevuld met de Argentijnse Juana Molina, de vier leden van het Amerikaanse Deerhoof, beide leden van Wildbirds & Peacedrums, Matt Mehlan van Skeletons en natuurlijk producer en curator van de Congotronics-reeks Vincent Kenis.

En nu is er als orgelpunt in die reeks dus deze Where's The One?, een album samengesteld uit live- en studio-opnames uit die periode. 'Where's The One?' verwijst naar de moeilijkheden die de muzikanten aanvankelijk ondervonden om elkaars ritmes aan te voelen, vaak resulterend in de vraag: "Where does the first beat actually fall?".

Het mag dan ook niet verbazen dat het tot vorig jaar geduurd heeft vooraleer het hele album eindelijk werd afgewerkt door Deerhoof's John Dietrich en Greg Saunier, en Marc Hollander van Crammed Discs. Voor wie de tournee destijds gemist heeft, geven de niet minder dan 21 tracks op dit album een perfecte dwarsdoorsnede van wat deze Congotronics-supergroep te bieden had. Als absolute kers op de taart volgt later dit jaar ook nog een gelijknamige documentaire van de hand van regisseur Pierre Laffargue.www.crammed.be

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?