Joyce with Mauricio Maestro - Natureza

Joyce with Mauricio MaestroFar Out Recordings zette de Braziliaanse Joyce Moreno al eerder in de spotlights en zorgt er nu ook voor dat Natureza, een uit de jaren zeventig van de vorige eeuw opgenomen meesterwerkje, na zowat 45 (!) jaar stof vergaren toch eindelijk een release krijgt. Natureza dateert uit de periode dat Joyce in New York woonde en door de Braziliaanse drummer Joćo Palma werd voorgesteld aan de Duitse producer Claus Ogerman (die geen onaanzienlijk aandeel had in de popularisering van de Braziliaanse muziek in de jaren zestig van de vorige eeuw).

Joyce: "I met him in New York City, in 1977. I was living and playing there and Joćo Palma introduced me to Claus. We had an audition, he liked what we were doing and decided to produce an album with us.".

Braziliaanse rasmuzikanten als Nana Vasconcelos, Tutty Moreno en Mauricio Maestro (die meeschreef aan verschillende tracks op het album en ook enkele nummers mee inzong) werden aan boord gehaald, samen met Amerikaanse musici als Michael Brecker, Joe Farrell en Buster Williams. Het gezelschap trok voor de opnames naar Columbia Studios en Ogerman produceerde, arrangeerde en dirigeerde het hele album dat vervolgens om onbekende redenen in de archieven belandde zonder ooit het daglicht te zien.

Joyce: "I returned home, but Claus and I remained in contact, by letters and phone calls. He was very enthusiastic about the album and tried to hook me up with Michael Franks. He wanted me to come back to New York in order to re-record the vocals in English with new lyrics, which I actually wasn't too happy about. But then I got pregnant with my third child and could not leave Brazil. And little by little our contact became rare, until I lost track of him completely. And that was it. I never heard from him again.".

Het album opent met Feminina, een conversatie tussen een moeder en een dochter over de betekenis van vrouw zijn, dat in verkorte versie ook al terug te vinden was op Joyce's gelijknamige album uit 1980, maar hier in een prachtige "full-length" versie van maar liefst 11 minuten te horen is. Ook Coraēao Sonhador met Mauricio Maestro op vocalen is hier nu voor het eerst te beluisteren. In de tracklist is tenslotte ook Descompassadamente terug te vinden. Dat nummer verscheen in 2002 al op The Man Behind The Music, een compilatie van het werk van Claus Ogerman en voedde zo geruchten over een onuitgegeven album van Joyce.

Bijna vergeten Braziliaans pareltje dat nu toch de aandacht krijgt die het verdient!

www.joycemoreno.com | www.faroutrecordings.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?