Les Belgicains: Na Tango Ya Covadia 1964-70

Les BelgicainsVoor dit interessante stukje Belgisch-Congolese muziekgeschiedenis nemen samenstellers Paul Cavvadias en Steve Van Acker ons mee naar het Congo van net na de onafhankelijkheid, een periode waarin talrijke Congolese studenten (door hun landgenoten Belgicains genoemd) naar België afzakten om hier hun studies te vervolmaken.

Omdat de schamele collecties 7inch singles die ze vanuit Kinshasa meebrachten algauw ontoereikend bleken om feestjes op te luisteren, werden al snel de eerste studentenensembles, luisterend naar kleurrijke namen als Orchestre Ebuka Ebuka, Orchestre Afro Negro, Los Nickelos of Orchestre Ye Ye National.

Voor hun repertoire grepen ze vanzelfsprekend terug naar de rumba's uit hun thuisland, maar er zijn ook net zo goed invloeden uit de Cubaanse muziektraditie (check zeker eens het heerlijke Gozalo Mulata van Carlos Lembe dat net zo goed een compositie van Tito Puente had kunnen zijn) te horen.

Ook de Grieks-Ethiopische producer Nikiforos Cavvadias, die in Congo naam maakte dankzij succesvolle samenwerkingen met onder andere Léon Bukasa en Wendo Kolosoy, arriveert in diezelfde periode in België en besluit de Congolese studentenorkesten naar de legendarische Studio Madeleine in Brussel te halen.

Uit de talrijke single-releases die in de periode 1964 tot 1970 op het Covadia-label verschenen - en ondertussen zeer gezocht zijn door vinylverzamelaars - selecteerden Paul Cavvadias (de zoon van Nikiforos) en de Mechelse muzikant, DJ en muziekprogrammator Steve Van Acker nu het allerbeste voor deze uitstekende compilatie.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?