Orchestra Baobab - A night at Club Baobab

Met Specialists in All Styles bracht Orchestra Baobab nieuw werk na een bijna 20 jaar lange stilte, maar sinds hun reincarnatie is het instituut aktiever dan ooit. De BBC world music award bleek het startschot van een tournee door Europa, Amerika en Azie, inclusief een paar minder evidente escapades met Dave Matthews en David Lettermans Late Show, en ook op Live 8 waren ze present. Tussendoor hebben ze blijkbaar ook nog een aanzienlijke tijd in de studie doorgebracht, en sinds juli ligt A night at Club Baobab in de winkel. Tijd voor een review (én een preview op onze radio).

Orchestra Baobab is een van die legendarische muzikale instituten uit de Sahelregio, net als pakweg de Super Rail Band en Bembeya Jazz. De titel van hun nieuwe plaat is een ode aan de geboorteplaats van de band, Club Baobab in Dakar. In de jaren '70 en '80 maakten ze er furore met hun mierzoete aanpak van het in Senegal razend populaire Cubaanse levenslied. De titels van hun albums zeggen nog wel meer over de levensgeschiedenis van het Orchestra, want die andere klassieker uit de platenkast van de muziekliefhebber, Pirate's Choice, verwijst naar hun populariteit in het bootleg circuit die wellicht hun sterrenstatus behoorlijk heeft opgekrikt. Zo zie je maar :-). Maar toen verscheen daar de jonge snaak Youssou N'Dour die een moderne draai gaf aan de energiekere M'Balax, de Baobabs een stoffig imago bezorgde. In 1987 splitte de band.

Het was ongetwijfel het fenomenale succes van de Buena Vista Social Club dat World Circuit ertoe aanzette om wat verder te graven in het afrocubaanse erfgoed. Samen met Youssou N'Dour sprokkelde Nick Gold de overblijfselen van het Orchestra bijeen. (Dat lijkt me nog niet zo evident met bandleden uit Mali, Cape Verde, Togo, Guinea Bissau en Marokko). Pirate's Choice werd heruitgegeven en een tour op poten gezet, met een aftrap in het Londonse Barbican Centre. Het bleek een blijver. Na Pirate's Choice en Specialist in All styles brengt A night at Club Baobab weinig nieuws, maar dat verwacht je niet van een gerenommeerd instituut. Wat dan wel: meer van die robuuste, vintage afrocuban grooves. En dat brengen ze, zoals alleen hét Orchestra uit Senegal dat kan. En het best van al: de volledige CD is te beluisteren op de luisterpaal van 3voor12. Zodra de heren zelf nog eens in de buurt komen, laten we het uiteraard meteen weten.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?