Campina Reggae, Junior Murvin & U Roy in Petrol

Dubtonic CrewPetrol (Antwerpen)We waren nog niet helemaal bekomen van het excellente afrikaans feestje van Dobet Gnahoré afgelopen vrijdag of er stond al opnieuw een dikgevulde concert-avond op de agenda: drie maal reggae in Petrol. Ik was er eerlijk gezegd nog nooit geweest, maar dat bleek reuze mee te vallen in die antwerpse bunker. Hoewel het een aardig ruime venue is, heb je niet het gevoel in een grote zaal verloren te lopen. Voor de gelegenheid was er in de lounge achteraan het podium jamaican-style jerked chicken te verkrijgen, wat het wachten op de eerste live act een stuk aangenamer maakt. Onderwijl gooide DJ Sugar Charlie wat extra kruiden op zijn draaitafel en het caraïbisch plaatje was compleet. Wij gooien graag ons verslag gekruid met massa's beeldmateriaal op uw bord: eet smakelijk!

Campina Reggae (Petrol)Campina Reggae (Petrol)
Campina Reggae (Petrol)Campina Reggae (Petrol)
Steven van Gool had de eer en het genoegen de spits af te bijten met zijn nagelnieuwe band: Campina Reggae — "witte reggae" als je wil. Het concept is op minst gedurft te nomen: een rij witte kerels spelen nederlandstalige reggae, inclusief dwarsfluit (gehanteerd door de anders-blanke jongedame Sulema Hechavaria Blanco). Achter de toetsen herkenden we tot onze vreugde ook Dennis Dellaert, de frontman van de Internationals. Talent te over op de planken dus, al kon Steven en de zijnen het publiek niet direct overtuigen — ook het toepasselijke Nie verzwakken mocht niet baten. Hedoch kon ik de plezante en pretensieloze deuntjes best wel smaken zoals de reggae op speed re-make van O bruni blues (van Belgian Afrobeat Association) met de onsterfelijke tekst "zie wa ge doe in Ouagadougou".

Junior Murvin (Petrol)Junior Murvin (Petrol)
Junior Murvin (Petrol)Junior Murvin (Petrol)
Junior Murvin deed bij mij niet direct een belletje rinkelen, tot ik zijn typerende kopstem hoorde — te horen in het summiere videofragment hier naast. Hij is de man achter de reggae-klassieker Police and Thieves, opgenomen en gemixt door Lee "Scratch" Perry in de legendarische Black Ark Studio, en later gecovered door The Clash in 1977. Juniors vederlichte falsetto op de vette bassen van de Dubtronic Crew leek te werken: de ondertussen volgelopen Petrol kwam moeiteloos in beweging. De sound zat goed, de variatie daarentegen was op den duur wel zoek — al waren de zielen die mijn mening deelden duidelijk in de minderheid.

U Roy (Petrol)U Roy (Petrol)
U Roy (Petrol)U Roy (Petrol)
De prima begeleidingsband bleef lekker verder grooven terwijl U Roy, in het gezelschap van twee stevige backing-vocal-madammen, Junior Murvin afloste. Om begrijpelijke reden haal ik I Roy en U Roy steeds door elkaar, maar nu kan ik er toch een gezicht op plakken. U Roy a.k.a. "The Originator" is een van de eerste toasters die zich een sterrenstatus kon aanmeten in Jamaica. Ondertussen 64 lentes jong, maar dat weerhield 'm er niet van om een indrukwekkende set neer te zetten, of om zich in een blits kostuum te hijsen ;-). De man heeft een stemgeluid dat gelukkig minder snel gaat vervelen dan dat van mister Murvin — al blijft dat toch altijd dé grote uitdaging in het genre.

Update: extra video fragmenten op YouTube mét betere geluidskwaliteit: Cool out son en Police & Thieves van Junior Murvin en Natty Rebel van U Roy.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ireee man!
Superstar (website) | 27 augustus 2008
hello i aim from antwerp and try to find jay-jay a jamaican boy from geel.i need him to survive iff you now him plaese contact me on this number 0487608259
sunchine rebel | 19 september 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hello REBEL!
isn’t it you, Kristel?
I think i renember you from petrol, a long time ago. im chonny egogo from cameroon, we were talking at the bar
Isnt it you?
donny | 30 oktober 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?