Antibalas Afrobeat Orchestra in de AB

Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)ABHet scheelde weinig of we hadden het concert van Antibalas Afrobeat Orchestra in de AB gemist. In de chaos van hun imposante tour door Amerika en Europa had bariton-saxofonist én Antibalas-grondlegger Martín Perna ons bijna vergeten, maar kreeg ons toch nog op het nippertje op de guestlist — waarvoor nogmaals feestelijk bedankt! Gisterenavond snorden we dus opgelucht richting Brussel voor een stevige hap afrobeat uit Brooklyn, New York. En zoals u dat van ons gewoon bent verwennen wij u achteraf met woord, beeld én klank.

Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)
Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)
Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)Antibalas Afrobeat Orchestra (AB)
De aanleiding voor hun grootse tournee is uiteraard hun vierde en nieuwste full-album Security, uitgegeven door het ANTI- label dat een neus heeft voor talent, waaronder Michael Franti en de Sierra Leone's Refugee All Stars. Hoewel de AB website Antibalas in de ABBox aankondigde werden we toch naar de grote zaal geleid. Misschien best, want ik vroeg me al af hoe ze deze 12-koppige afrobeat band op het piepkleine ABBox podium gingen proppen.

Voor een half-gevulde AB staken ze dus van wal met Who is this Amerika? en het zat direct snor. Al mag de opkomst wat aan de magere kant zijn, het publiek was onmiskenbaar uit het juiste hout gesneden. En het mag gezegd, de mannen van Antibalas hebben het afrobeat concept aardig onder de knie: aanstelijke, bijna hypnotiserende gitaar-rifjes, indrukwekkende blazers-arrangementen, een ongemeen funky ritme-sectie plus het charisma van de imposante frontman, Amayo. Ook tragere nummers als Sanctuary brachten ze met een verrassend funky insteek. Voor er iemand erg in had waren ze door hun playlist heen en hadden slechts één bisnummer op overschot: het Cubaans aandoende Che Che Cole die gitarist Marciso Garcia van spaanse vocalen voorzag.

Bootleg-liefhebbers kunnen van hun set proeven met dit korte videofragmentje en wie benieuwd is hoe hun recentste plaat klinkt, verwijzen we graag naar de luisterpaal van 3voor12 waar je het plaatje integraal kunt beluisteren.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik kom hier toevallig langs, en ik moet zeggen dat dit een prachtige blog is! Fantastische opbouw!
Tim Freh (website) | 22 mei 2007
Was inderdaad een machtig concert !
Kijk al uit naar hun volgende passage alhier.
Bush Dr. | 26 mei 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Heb Antibalas reeds 2 keer (gratis)meegemaakt te Brussel, en met spijt in het hart deze keer forfait moeten geven, zou ze graag ook wat meer op de radio horen.
Morre Willy | 1 juni 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
veel airplay krijgen deze mannen helaas niet. we kunnen wel ons bescheiden steentje bijdragen om het tij te keren en gooien binnenkort een nummer van antibalas op onze eigen radio. hou ons in de gaten ;-)
pieter | 1 juni 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Volledig eens met Tim hierboven: prachtige blog! Ik wou hier gewoon even kwijt – for the sake of info – dat het bisnummer ‘che che cole’ een bewerking is van de klassieker ‘che che kule’ op de gelijknamige lp uit 77 van ghanees Eddie Quansah. Voor de diggers: kweebop rabuh en kofi ayivor spelen er ook op mee. En nog 1tje voor diggers met een dikke portefeuille: the Funkees hebben dit ook gecoverd als ‘Korfisa’ op lp ‘Now I’m A Man’, een zeer gezocht doch zeldzaam pareltje op EMI Nigeria, straight from the Motherland!
Naïm | 8 januari 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
thanks, nam! die ‘che che cole’ ben ik onlangs ook nog tegengekomen op el cantante van marc anthony in een swingende salsa versie.
pieter | 9 januari 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?