Wereldfeest Leuven 2007

Wereldfeest 2007Wereldfeest Leuven 2007Alles kwam netjes op zijn pootjes terecht voor het jongste Leuvense Wereldfeest: zowaar tropische temperaturen na een week kwakkelend weer, de terugkeer naar het verrukkelijk groen decor van de Bruul en uiteraard een aantrekkelijke portie wereldmuziek op het programma. Dat er naast het podium nog veel anders te zien, smaken, voelen en horen was mag duidelijk zijn, maar zoals u dat gewoon bent concentreerden wij ons met graagte op wat er gisterennamiddag aan tropische muziekjes te rapen viel. En dat bleken er heel wat te zijn, inclusief enkele kippevel momenten. Het hoe en waarom verklappen we met plezier, samen met een dik belegde boterham kijk- en luistermateriaal.

Trezmil (Wereldfeest Leuven 2007)Trezmil (Wereldfeest Leuven 2007)
Les Talons Gitans (Wereldfeest Leuven 2007)Les Talons Gitans (Wereldfeest Leuven 2007)
Hoewel er qua temperatuur weinig op te warmen viel kregen twee Leuvense bands die taak toch toebedeeld. Trezmil (niet toevallig, gezien hun met leuvense roots op smaak gebrachte mexicano) zorgde voor de ideale aftrap: kabbelend, licht verteerbaar en uiterst sympathiek. De kerels hebben in maart hun studio-debuut Lost in Manchuca uitgebracht, iets dat we zeker eens van naderbij moeten bekijken. Les Talons Gitans zijn sinds Mano Mundo geen onbekenden meer en de kans zit er dik in dat we de mannen deze zomer tijdens ons festivalparcours nogmaals tegen het lijf gaan lopen. Ook deze keer lieten ze zien dat ze van heel wat stijlen en genres kaas hebben gegeten, al miste ik wat consistentie. De zomerse touch van hun allereerste single "Anni Versaire... tu es la crème dans mon éclair" mag er anders wel wezen!

Mighty Pirates (Wereldfeest Leuven 2007)Mighty Pirates (Wereldfeest Leuven 2007)
Mighty Pirates (Wereldfeest Leuven 2007)Mighty Pirates (Wereldfeest Leuven 2007)
De daaropvolgende streep reggae werd verzorgd door de oudste en nog steeds actieve roots reggae band van ons land: de Mighty Pirates — nee, niet van de Carribean (hoewel ze hun inspiratie wél in Jamaica zijn gaan halen). En het mag gezegd, de mannen hebben het genre meer dan onder de knie: ze brachten hun gevarieerde set met evenveel finesse als goesting. Al mogen hun rasta's aan de grijze kant zijn en hun gitaren misschien dringend aan vervanging toe zijn, ze zijn lang nog niet uitgezongen. Dit is ongetwijfeld een band naar mijn hart, die nogmaals bewees dat er in ons belgenlandje heel wat oerdegelijk talent rondloopt. Hun jongste plaat Give thanks lag trouwens onlangs nog op de tropicalidad.be testbank.

Xaman-Ek (Wereldfeest Leuven 2007)Xaman-Ek (Wereldfeest Leuven 2007)
Xaman-Ek (Wereldfeest Leuven 2007)Xaman-Ek (Wereldfeest Leuven 2007)
Het illustere Xaman-Ek zijn een stel Liègeois die zich net zoals dat bruisend nest in Barcelona wagen aan de latin-versus-flamenco-versus-reggae potpourri. Een band die net zoals veel andere veelal aan de taalgrens blijft steken. Zonde, want deze mecs zijn getrainde feestbouwers en dat heeft de overvolle Bruul ook geweten. Het samensmelten van tientallen genres durft al wel eens tot eclectische toestanden leiden, al slaagde Xaman-Ek erin het geheel consistent te houden met hun immer presente feest-saus. Zelfs de Buena Vista Social Club klassieker Chan Chan moest eraan geloven en hoe dat klinkt zie en hoor je hier links (in onze notoire bootleg-kwaliteit).

Ba Cissoko (Wereldfeest Leuven 2007)Ba Cissoko (Wereldfeest Leuven 2007)
Ba Cissoko (Wereldfeest Leuven 2007)Ba Cissoko (Wereldfeest Leuven 2007)
De heren van de slot-act komen van net iets verder dan onze taalgrens: Guinee om precies te zijn. De kora, oftwel de West-Afrikaanse kruising tussen een gitaar en een harp is het centrale instrument van Ba Cissoko. Het hemelse geluid ervan wordt van vader op zoon in griot-families doorgegeven en in ere gehouden door helden als Toumani Diabaté. De jonge Cissoko en de zijnen blazen de kora-traditie op zijn zachts gezegd nieuw leven in door het ding te hanteren als een gitaar, inclusief distortion en andere rock-accesoires. Hun debuutplaat Sabolan steekt sinds 2003 al in mijn platenkast, maar live zijn ze op zijn minst tien maal straffer. Meer dan twee kora's, een electrische bas en percussie hebben ze niet nodig voor hun explosieve set. De hardwerkende man achterin het podium had slechts een woodblok (voor alle zekerheid vervangen door het onverwoestbare plastieke equivalent), een halve kalebas en een eenzame cymbaal nodig voor de opzwepende ritme-sectie. Voor bootleg-liefhebbers zijn dit en dit videofragment warm aanbevolen. De gedroomde afsluiter voor een geslaagd wereldfeest!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
De daaropvolgende streep reggae werd verzorgd door de oudste en nog steeds actieve roots reggae band van ons land: de Mighty Pirates — >> en daarvoor nog bestonden er nog reggaebands in België: oa. King Fkashman uit Antwerpen, en uit Gent eentje wiens naam me even ontsnapt…
RasPat | 22 april 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
De Skyblasters waren indertijd een geweldige Reggaegroep en kwamen volgens mij inderdaad uit Gent. Ik geloof dat ik nog 2 lp’s heb van die mannen. Wordt tijd dat ik die eens rip.
peter gevers | 8 mei 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik wil graag de nederlandse latin band,ROMPECABEZA zien optrenden op den wereld feest.ze zijn echt een topper.salsa. bachata,merengue en alles.wat een top band.www.rompecabeza.com
jenrie | 15 november 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?