Afro-Latino festival 2007 - zaterdag

Afro-Latino festival 2007Afro-Latino festival 2007In onze grote zomerfestivaltour van vorig jaar zijn we erin geslaagd het Limburgse Afro-Latino festival volledig over het hoofd te zien. Shame on us, inderdaad, maar dit jaar stoten we ons beslist niet aan dezelfde steen. De interessante line-up deed ons al lonken en even later gooide een niet nadergenoemde sympathieke medewerker een perspas in onze schoot — nogmaals mercie, mannen! Ondanks het kwakkelend weer snorden we afgelopen weekend enthousiast richting Bree met twee propvolle festivaldagen in het vooruitzicht. We laten je graag meegenieten van wat we zaterdag hoorden, zagen, voelden en proefden — onze ontdekkingen op de Afro-Latino-zondag krijg je iets later voorgeschoteld.

Fazao (Afro-Latino festival 2007)Fazao (Afro-Latino festival 2007)Fazao (Afro-Latino festival 2007)
Afro Yambi Jazz (Afro-Latino festival 2007)Afro Yambi Jazz (Afro-Latino festival 2007)Afro Yambi Jazz (Afro-Latino festival 2007)
Vroege vogels, die Limburgers die rond de klok van één van wal staken in de hoofdtent. De eer was voor Fazao, een Afro-Belgisch collectief waarvan we het laatste stuk van hun set nog net konden meepikken. Amuzant, al moesten ze toch de zware middelen uit hun trukendoos halen om succes te oogsten: covers van Pata Pata én The Lion sleeps tonight. De Mozambikanen van Mabulu moesten helaas passen en werden vervangen door Afro Yambi Jazz die hun soukous in de ondertussen iets dichter bevolkte tent gooiden. Soukous die bij momenten aan de zouglou van Magic System deed denken. Hun jazzy stukken konden mij ook wel bekoren, hoewel het publiek het toch meer voor hun "en haut, en bas, à gauche, à droite"-achtige dansjes had — te merken in dit korte video fragment.

Andy Palacio (Afro-Latino festival 2007)Andy Palacio (Afro-Latino festival 2007)Andy Palacio (Afro-Latino festival 2007)
Yerba Buena (Afro-Latino festival 2007)Yerba Buena (Afro-Latino festival 2007)Yerba Buena (Afro-Latino festival 2007)
Hoewel Andy Palacio's recentste plaat Watina de laatste maanden aardig wat media-aandacht toebedeeld kreeg (en ondertussen op nummer 1 in de WMCE staat) is de man voor ons vrij onbekend terrein. De Belizaan laat zich op het podium omringen door muzikanten uit de Garifuna gemeenschap, die afstammen van de slaven die gedeporteerd werden naar de Caraïben. Hun punta klonk in Bree dan ook verdacht afrikaans én bijzonder aanstekelijk. De guest appearance van de 75 jarige Paul Nabor was op zijn zachts gezegd hartverwarmend (video fragment) en had bijzonder veel weg van de sound van Orchestra Baobab. Eentje om op te schrijven, die Andy. Mijn uitstapje naar de Hacienda alwaar Rompe Cabeza het dansgrage publiek voorzag van salsa en bachata was van korte duur gezien ze mij niet konden overtuigen om de aftrap van Yerba Buena te missen. We zagen de "New Latino Yorkers" vorig jaar schitteren op Sfinks en de verwachtingen waren navenant. Helaas moesten we het stellen met slechts één frontmadam in plaats van twee en de explosieve latin funk bleef wat uit — al raakten ze tegen het einde toch wat op temperatuur. Middenin hun set trakteerde een buikdans-school ons op hun betere hip-shakes.

Morgan Heritage (Afro-Latino festival 2007)Morgan Heritage (Afro-Latino festival 2007)Morgan Heritage (Afro-Latino festival 2007)
Africando (Afro-Latino festival 2007)Africando (Afro-Latino festival 2007)Tabou Combo (Afro-Latino festival 2007)
Palmeras Kanibales (of beter PalmeraSKAnibales) kregen de Hacienda moeiteloos aan het springen, al was het garage-rock gehalte in hun ska niet direct mijn ding. Aan enthousiasme ontbrak het de mannen allerminst, die door het verschuiven van Afro Yambi Jazz naar het hoofdpodium een marathon-set neerzetten. Het werd ondertussen drummen voorin de main stage voor niemand minder dan Morgan Heritage, de geöliede concert-machine uit Jamaica. De behoorlijk uitgebreide bende bracht hun reggae met tonnen goesting en zoiets wérkt. Het werd genieten — zeker met tracks als deze. Reggae moest plaats maken voor salsa uit Senegal: Africando. Deze salseros hebben zich in de loop der jaren en legende-status weten aan te meten en vormen zowat de missing link tussen Afrika en Latijns-Amerika. Ze hebben hun genre duidelijk onder de knie en deden wat we van deze band kunnen verwachten, zonder al te veel verassingen. Terug de Hacienda in, waar de Nigeriaanse Daveman er niet echt in slaagde de onverdeelde aandacht te bemachtigen met zijn van Duitse kruiden voorziene dancehall. Jammer. Tabou Combo mocht de main stage afsluiten en de Haïtianen deden dat duidelijk met veel plezier. Hun sound (kompas) is bijzonder geestig en ook al lijkt het hele concert uit één nummer te bestaan, de lichtelijk gestoorde frontman hield de feestvierders in Bree moeiteloos in de huppel-pas.

[ Afro-Latino festival 2007 coverage op tropicalidad.be | zaterdag | zondag | live op exit+ ]

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Goed verslag en mooie foto’s, Pieter! Ik heb er enkele gebruikt op de Exit+ pagina van Radio 1. Daar vind je ook mijn verslag met livefragmenten uit de beste concerten. Zie hier: http://multiblog.vrt.be/exitplus/verslag..
Jeroen (website) | 27 juni 2007
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hehe, ik heb eind juni naar dat filmpje gekeken vol jaloezie, omdat ik niet in Bree kon zijn (die examens he..) :)
Chapin (website) | 20 augustus 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?