Habib Koité & Bamada presenteren Afriki in De Roma

Habib Koité & Bamada (De Roma)De RomaLang voor tropicalidad.be het levenslicht zag — in het jaar 1995 om precies te zijn — sloeg het internationaal debut van Habib Koité in als een bom. Het frisse en vooral vernieuwend geluid van Muso Ko kondigde een nieuwe generatie aan voor de Malinese muziek. Het ging Habib Koité & zijn begeleidingsband Bamaba vanaf dan voor de wind en resulteerde in grootscheepse Europese, en met de release van Ma Ya ook Amerikaanse tournees. Het meeslepende gitaargetokkel van deze Malinees lokte mij in het verleden meermaals naar, op zijn zachts gezegd, stomende concerten in La Tentation en het Zuiderpershuis, die telkens een diepe indruk achterlieten.

Habib Koité & Bamada (De Roma)Habib Koité & Bamada (De Roma)
Habib Koité & Bamada (De Roma)Habib Koité & Bamada (De Roma)
Habib Koité & Bamada (De Roma)Habib Koité & Bamada (De Roma)
Zes jaar moesten we wachten op nieuw studio materiaal, maar deze maand werden onze gebeden verhoord met de release van Afriki en een bijbehorende tournee. We waren er dus als de kippen bij en lieten de Belgische première in De Roma (Antwerpen) niet aan onze neus voorbij gaan — met dank aan de sympathieke mensen van Contre Jour en De Roma die ons gezwind aan de perslijst toevoegden.

In de loop der jaren heeft Habib heel wat aanhangers in onze landje weten bijeen te sprokkelen en de vrij indrukwekkende concertzaal (zowel qua grootte als stijl) liep dan ook verbazend goed vol — zeker in vergelijking met de magere opkomst in Heist-op-den-Berg eerder dit jaar. Net zoals zijn nieuwe plaat Afriki werd het een eerder ingetogen concert, waarvan het leeuwenaandel van de playlist uit nieuw werk bestond. Geen verrassing, al zat ik toch stiekem te wachten op nummers uit zijn beginjaren met een beduidend hoger energie-niveau. Habib en de zijnen kabbelenden rustig door hun set en ik kon mij toch niet van de indruk ontdoen dat Habib met één voet op de rem stond — en zijn minutenlange bindteksten deden daar ook geen goed aan. Gelukkig zorgde het publiek meermaals voor een streepje spectaculair danswerk, waarvan we (u kent ons onderhand wel) bewegende beelden hebben. Mixed feelings dus, al tovert Habib nog steeds zonder moeite hemelse melodiën uit zijn pentatonisch gestemde gitaar en zijn backing band (met de immer indrukwekkende talking drum percussionist Mahamadou Koné en de ondertussen 77-jarige balafon-ist Kélétigui Diabaté in het bijzonder) is nog altijd uit het juiste tropische hout gesneden.

Update: Afriki kun je momenteel integraal beluisteren op de luisterpaal van 3voor12.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?