De jongste telg van Fela: Seun Kuti

Seun KutiWie is die man uit de Nigeriaanse Kuti-clan die met Fela's begeleidingsband "Egypt 80" deze zomer talloze concerten in Europa afschuimde? Zeker na zijn memorabele concert op Sfinks dit jaar ben ik even gaan rondsnuisteren wie die illustere Seun Kuti wel mag zijn: hij is de jongste zoon van de afrobeat schepper Fela Kuti (maar eigenlijk heet Fela simpelweg Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti) en staat sinds zijn negende al op de planken.

Affiche van Seun Kuti in de straten van LagosNa Fela's dood in 1997 bleven de muzikanten van Egypt 80 ietwat verweesd achter en het was niet Femi (Fela's oudste zoon uit zijn eerste huwelijk), maar wel de 15 jarige Seun die de band onder zijn vleugels nam. Sindsdien leidt hij de groep als lead-zanger en solo-saxofonist en groeide uit tot een ster in de straten van Lagos. Egypt 80 was de tweede begeleidingsband van Fela Kuti en verving "Africa 70" in 1979. Beide bands konden percussie-gewijs op niemand minder dan drummer Tony Allen rekenen, de verpersoonlijking van de beat in de afrobeat. Seuns moeder Fehintola Anikulapo Kuti (één uit de lange rij vrouwen van Fela) danste en zong in Egypt 80 sinds 1976 en staat tot op vandaag nog samen met haar zoon op de planken.

Fela Kuti, vader van SeunSeun is inmiddels 23 en heeft deze zomer ook buiten Nigeria het mooie weer gemaakt op diverse festivals in Europa. In tegenstelling tot zijn oudere half-broer Femi, kleurt Seun strikter binnen de lijntjes van de afrobeat: de gelijkenis met zijn vader is zowel muzikaal als fysiek verbluffend. Ik hoor critici al dooddoeners als "weinig vernieuwend" roepen, maar laat ons het houden bij "Seun neemt de draad op waar Fela is gestopt". En daar waren we gelukkige getuige van tijdens zijn concert op de jongste editie van Sfinks.

Ik weet, de vraag brandt ongetwijfeld op uw tong, maar ik ken het antwoord ook niet. Google moet mijn query "seun kuti album" ondertussen al meer dan beu zijn. Kortom, ik zit ook ongeduldig te wachten op een plaat van Seun Kuti. Ik had ergens gelezen dat Seun getekend had bij Virgin Records. Eén ding is zeker: u hoort het wel van ons als het zover is.

Update: beter laat dan nooit, hier zijn de foto's van het concert van Seun Kuti & Egypt 80 op Sfinks dit jaar:

Seun Kuti & Egypt 80Seun Kuti & Egypt 80Seun Kuti & Egypt 80Seun Kuti & Egypt 80Seun Kuti & Egypt 80

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hey,
ik ben zelf ook op zoek naar meer info over Seun voor een eventuele toekomstige samenwerking voor mijn project Obatala.
Mocht je wat meer te weten komen ivm opnames dan hoor ik het graag.
Wees ook welkom op onze open repetities in het trix. zie http://www.kobeproesmans.be

ni verzwakken goe bezig!!!!
groet
Kobe
kobe proesmans (website) | 14 november 2006
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?