Rajery - Sofera

Rajery / SoferaDe valiha is een merkwaardig Malagassisch snaarinstrument dat qua klank aan de West-Afrikaanse ngoni doet denken — wat we op zijn beurt weer kennen van de niet onopgemerkte podium-prestaties van Bassekou Kouyaté in het af­gelopen jaar. Germain Randrianrisoa, a.k.a. Rajery verloor als kind zijn rechterhand maar dat kon hem er als jonge snaak niet van weerhouden om het instrument in kwestie (excusez-moi le mot) ter hand te nemen. En het resultaat is verbluffend: ondanks zijn handicap tovert Rajery de meest swingende deuntjes uit zijn valiha.

Rajery's vierde en recentste wapenfeit Sofera werd opgenomen naar aanleiding van zijn passage op Musiques Metisses in Frankrijk met zijn nieuwe begeleidingsband. Op de dertien tracks neemt Rajery niet alleen de valiha partijen maar ook de lead vocals voor zijn rekening, iets waarover we matig enthousiast kunnen zijn. In het rustig kabbelende Mandehandeha moet Rajery vocaal duidelijk de duimen leggen voor de straffe backing vocals. Over het valiha-getokkel daarentegen zijn we wel laaiend enthousiast. De titeltrack Sofera (hier te beluisteren) is op zich een reden om deze CD pronto in huis te halen: de dynamiek van het nummer is hoogst verslavend en Rajery's techniek sensationeel. Betro, het tragere & akoestisch alter ego van Sofera zet het technisch kunnen van de Malagassiër nog eens in de verf. De overige elf nummers hebben iets meer tijd nodig om door te dringen. Gasikara of Ravero springen er op het eerste zicht niet uit, maar zijn wel degelijk pareltjes voor de attente luisteraar.

In maart vorig jaar verkondigden we dat La Troba Kung-Fú ideaal materiaal is voor elk zichzelf respecterend zomer-festival en de gevolgen zijn bekend. Bij deze verklaren we dus officieel dat je met Rajery & de zijnen op de planken gegarandeerd raak schiet — hopelijk leest concert en festival organiserend België aandachtig mee :-).

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?