Een avondje soukous op een weekje feest

Een weekje feestEen weekje feest is al aan zijn derde dag toe. De zaterdag- en dinsdag editie hebben we gelijk aan onze neus laten voorbijgaan. Geen probleem, 'cause frankly my dear, wereldmuziek-gewijs valt er meer te beleven op woensdag, donderdag en vrijdag. Gisterenavond (woensdag) mochten Viva la musica en Roland Van Campenhout & The Great Atomic Power aantreden op het 7-daags openingsfeest van het vernieuwde Leuvense cultuurcentrum, 30CC. Een vreemde combinatie leek mij, maar daar heb ik mij schromelijk in vergist: de Congolese soukous vierde de hele avond lang hoogtij.

De avond had zijn start wat gemist: het publiek kon je op een paar handen tellen en toen Viva la musica (traditiegetrouw) te laat aan hun set begon bleek het geluid nog dik tegen te vallen ook. Pas na een aantal morceaux werden ze versterkt met een extra gitarist en kon het betere soukous-werk beginnen. Stilaan begon zich enig geheupwieg in het schaarse publiek te ontwikkelen. Niets te vroeg. Nochtans heeft menig muzikant van Viva la musica nog aan de zij gestaan van de grote Papa Wemba, en dat schept uiteraard grote verwachtingen. Een beetje een ontgoocheling dus al kan ik mij niet van indruk ontdoen dat hun potentieel een stuk hoger ligt dan wat ze gisteren hebben laten zien en horen.

Viva la MusicaViva la MusicaViva la MusicaViva la Musica
(Viva la musica)

Bluesman Roland Vancampenhout heeft met The Great Atomic Power zijn leest wat verlaten en liet zich op het podium omringen met een uitsluitend afrikaanse muzikanten en qua backing vocals had hij drie wiskes (alias Maskesmachine) ingehuurd, plus Nathalie Delcroix (bekend van Laïs). Gent meets Matongé meets Antwerpen... op zijn minst een stelletje ongeregeld en een gewaagde combinatie dat bij momenten ook werkte. Het blijft een moeilijk, zo zijn de schelle stemmen van Maskesmachine en een bluesy gitaar op een lauw afro-pop deuntje gewoon geen goed idee. Al bij al een energiek en aangenaam concert, al is het geen echte aanrader.

Roland Van Campenhout and The Great Atomic PowerRoland Van Campenhout and The Great Atomic PowerRoland Van Campenhout and The Great Atomic PowerRoland Van Campenhout and The Great Atomic PowerRoland Van Campenhout and The Great Atomic Power
(Roland Van Campenhout and The Great Atomic Power)

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?