Couleur Café 2008 - vrijdag

Couleur Café 2008Couleur Café 2008We zijn nog niet helemaal bekomen van alle indrukken van afgelopen weekend op Afro-Latino festival of er staan al terug drie tot aan de rand gevulde festivaldagen voor de deur. Het urban wereld­muziek­festival Couleur Café is een waar feest voor de zintuigen van de open minded bezoeker. Hoewel de vaste decorateur van Couleur Café vorig jaar een groot deel van zijn stock in de brand verloor, hebben hij en zijn team de Tour & Taxis terreinen wederom omgetoverd tot de meest exotische côté van Brussel. Met zo'n slorige 45 concerten op drie dagen komt een mens al gauw drie paar ogen en oren te kort. Het werd dus wederom een avondje concert-hoppen op de eerste Cool Caf' dag die we middels tekst, uitleg en pakken beeldmateriaal uiteraard graag met u delen. Men volge ons uitgekiend concert-spoor.

MC Solaar (Couleur Café 2008)Orchestre National de Barbès (Couleur Café 2008)Orchestre National de Barbès (Couleur Café 2008)
Calima (Couleur Café 2008)Calima (Couleur Café 2008)Staff des Leaders (Couleur Café 2008)
De rappende Senegalese Parisien MC Solaar mocht het feest openen in de Titan tent. De wereldster is wat van zijn afrikaanse roots aan het verliezen, maar zijn rhymes op een verrassend funky bedje deden het voortreffelijk. Orchestre National de Barbès werd opgericht in de culturele smeltkroes van de Parijse wijk Barbès. Ze versmelten dan ook een hele rij genres en stijlen waarvan de de magrebijnse toch wat primeren. Een eclectische set dus, maar naar ons gevoel een tikje té poppy. Van de mestizo-band Calima waren we vorig weekend op Afro-Latino festival behoorlijk onder de indruk en op Couleur Café bevestigden ze dat ze niet zomaar de zoveelste band onder de Radio Chango paraplu zijn. Hun flamenco meets hiphop deed het op het (toepasselijke) Fiesta podium & tent bijzonder goed. In het donkere Electro World stootten we op een nóg intenser feestje: Staff de Leaders. Deze tien jeunes uit het Brusselse Matongé brachten rasechte soukous & ander Congolees lekkers. Wat mij betreft zorgde deze plezante bende voor het eerste, toch wel uitbundig hoogtepunt van Couleur Café. Génial!

Erykah Badu (Couleur Café 2008)Erykah Badu (Couleur Café 2008)Ricardo Lemvo & Makina Loca (Couleur Café 2008)
Ricardo Lemvo & Makina Loca (Couleur Café 2008)Asa (Couleur Café 2008)Asa (Couleur Café 2008)
Even later dook op de Titan stage een behoorlijk ravissante verschijning op. Met gracieuze bewegingen en een spectaculair kapsel begon deze Amerikaanse Erykah Badu aan haar set, die een stuk minder spectaculair bleek dan haar présence. Haar soul kon onze aandacht niet echt vasthouden. Stukken minder afstandelijk en stukker swingender was het concert van Ricardo Lemvo & Makina Loca. De Congolese Angolees bracht zijn afrikaans gekruide salsa met een brede glimlach op het gezicht, en dat wérkt. De festival-stoet ging verder langs de kleinere Fiesta tent voor Asa, een Nigeriaanse pop/soul diva. Zowel haar look als haar muziekstijl deed direct aan Tracy Chapman denken. Haar rustige, kabbelende songs lijken ons een aangename hangmat-soundtrack, maar voor een festival als Couleur Café hadden we wat meer punch verwacht.

Body, Mind & Soul (Couleur Café 2008)Body, Mind & Soul (Couleur Café 2008)Orishas (Couleur Café 2008)
Orishas (Couleur Café 2008)Gentleman (Couleur Café 2008)Gentleman (Couleur Café 2008)
Wegens visum troubles — wat wegens het centrale "Clandestino" thema van het NGO dorp op Couleur Café brandend actueel bleek — moest Konono N°1 hun tour cancellen. Vervangers van dienst waren Body, Mind & Soul, een stel Malawiërs die vorig jaar de Music Crossroads wonnen. In het zweterige Electro World sloeg hun opzwepende set behoorlijk goed aan. Zelf noemen ze het voodjaz, voor ons volslagen onbekend maar wél aanstekelijk. In de Titan tent werd het koppenlopen nog voor de Cubaanse Orishas-rakkers ten tonele verschenen. Het was dan ook goed raak vanaf de eerste beat — in tegenstelling tot hun set eerder dit jaar in de AB. Hun latin flavoured hiphop zette de Titan van voor tot achter vlotjes in vuur & vlam. ¡Que rico, muchachos! Gentleman, de grote dancehall-ster uit — vreemd genoeg — Duitsland sloot de eerste festivaldag af in de Univers tent. Dancehall concerten durven zichzelf wel eens te verdrinken in een hoop lawaai, maar Gentleman had alles netjes in balans: melodieus, vette lyrics en een solide sound. Het werd genieten van een prima set met uiteraard veel werk uit Another Intensity. In schoonheid afsluiten heet zoiets. Op naar zaterdag!

[ Couleur Café 2008 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag ]

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?