Baaba Maal - On The Road 'Edition Bootleg' Live

Baaba Maal - On The Road 'Edition Bootleg' LiveOf hij nu op het podium staat met een 70-koppig orkest of een minimalistische, akoestische bezetting, de Senegalese superster Baaba Maal staat garant voor meesterlijk intense live acts. Niet voor niets zette Pieter het optreden op Sfinks vorig jaar op één in zijn top 10 voor 2007. Live at the Royal Festival Hall, een opname van het legendarische optreden in London in juli 1999, is een bloedmooie sublimatie van zo'n alle-registers-open concert. Met On The Road krijgen we nu in de vorm van een officiële bootleg, een bloemlezing uit de akoestische hoogtepunten van Baaba Maals carrière. Het feit dat het album enkel als download (en voor de nostalgici, op vinyl) te verkrijgen is geeft het een exclusief tintje, maar dat zou voor de tropicalidad.be-lezer geen drempel mogen zijn.

Wellicht is On The Road ook een tegemoetkoming aan alle fans die ongeduldig wachten op nieuw studio-materiaal. Zijn laatste album, Missing you (mi yeewnii) dateert immers al uit 2001. Maar volgens de geruchtenmolen is Baaba Maal vooral bezig met allerlei nevenprojecten in Senegal, een lovenswaardige bezigheid die Afrikaanse artiesten niet vreemd is. En dat de zanger het op 54-jarige leeftijd wat rustigeraan doet is ook geen wonder. Of er hoegenaamd nog een studio-album volgt is volgens de experts niet eens zo zeker, zo leert het forum van Charlie Gillett's website (overigens een boeiende snuffelbak voor insider-weetjes!).

Maar met On The Road zijn we wel even zoet. Het album bevat een aantal collector-items, zoals Iyango, Farba, en Bamba, songs die tot nu toe niet, of enkel op cassette te vinden waren. Het zijn veeleer hoekige nummers, met weinig meer dan Baaba's indringende stem en de kora van Kaouding Cissoko. Een uitzondering is Koni, dat van Live at the Royal Festival Hall geplukt is en opgeluisterd wordt met het virtuoze gitaarspel van de Jamaicaan Ernest Ranglin (en een knappe bas-solo van wie het moge wezen!). Nog een hoogtepunt is Fanta (video rechts), een rustige en meeslepende herwerking van de Manding traditional Jariba.

Voorsmaakjes op Baaba Maal's website, waar ook nog een lading visueel materiaal te rapen valt, waaronder uitgebreide coverage van zijn optreden op Glastonbury in 2007.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?