Femi Kuti & Positive Force @ Flagey (Vrijheidsfestival)

Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)FlageyTijd voor het slotstuk van het Kuti-tweeluik van vorige week. Seun Kuti speelde afgelopen vrijdag de sterren van de hemel in de AB en van zijn oudere half­broer Femi verwachtten we eenzelfde krachttoer in Flagey. Hij mocht er, samen met zijn compagnons van The Positive Force het Brusselse Vrijheidsfestival afsluiten. Na zo'n vier jaar muzikale stilte is Olufela Olufemi Anikulapo Kuti, beter bekend als Femi Kuti, met de release van Day by Day en een Europese tour helemaal terug. Zowel Seun als Femi treden in de voetstappen van hun vader, de legendarische afrobeat pionier en politiek activist Fela Kuti. Hoewel ze beiden uit hetzelfde muzikale vaatje tappen kleurt Femi iets buiten de nauwe lijnen van de afrobeat. Dat zijn interpretatie van het genre zowel live als op plaat werkt, daar is het meer dan uitstekende Live at the African Shrine het levende bewijs van.

Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)
Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)
Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)
Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)
Geen wonder dus dat de verwachtingen hoog gespannen waren. Iets wat Femi niet vanaf het begin kon inlossen. Hoewel hij en zijn makkers over een melodieuze, volle sound beschikken kregen we in Flagey's Studio 4 een holle klank te horen die logischer­wijze afbreuk deed aan zijn kunnen — dommage. Gelukkig weerhield dat Femi niet om alle registers open te trekken en na enkele nummers begon met One two het tij te keren. We moeten het hem nageven: nog nooit hebben we het (aanvankelijk zittend) Flagey publiek zo uit de bol zien gaan.

Vrijheidsfestival 2008In zijn uitgebreide set bespeurden we naast bekend werk uit Day by Day (zoals het heerlijke Oyimbo) tot onze vreugde ook ouder material (waaronder het up-tempo Beng Beng Beng) en zelfs een cover van papa Fela (het tijdloze Water no get enemy). Op een festival dat vrijheid hoog in het vaandel draagt nam Femi dan ook ruimschoots de tijd om zijn politieke boodschap in de verf te zetten, waarna hij zijn concert (en daarmee ook het festival) afsloot met '97 — opgedragen aan zijn vader en zus Sola die in dat jaar overleden. Een gedroomd afsluitend concert van het Vrijheidsfestival, al kunnen we ons toch niet van de indruk ontdoen dat er méér in zat.

Nog dit: een voor- en nabeschouwing van o.a. Femi's concert krijg je in deze videosamenvatting van de laatste dag van het Vrijheidsfestival.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?